'Altijd Pakistan op de eerste plaats gehouden', 'Echte kracht voor vrede': van de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif tot Shashi Tharoor, leiders condoleren de dood van Pervez Musharraf

0
33

De voormalige militaire leider van Pakistan, generaal Pervez Musharraf, is zondag in Dubai overleden nadat hij lange tijd had gestreden tegen een zeldzame aandoening. Hij leed aan amyloïdose, een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door een opeenhoping van een abnormaal eiwit genaamd amyloïde in organen en weefsels door het hele lichaam.

Musharraf, 79, leefde in zelfopgelegde ballingschap in de VAE om strafrechtelijke aanklachten tegen hem in Pakistan vermijden.

Onder degenen die zijn dood condoleerden was de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif, die in een verklaring zei dat hij “bad om de vergeving van de overledene en geduld van de familie”.

De voorzitter van de Pakistaanse senaat, Sadiq Sanjrani, sprak ook zijn diepe verdriet uit, terwijl de voormalige eerste minister van Punjab, Parvez Elahi, zei dat de diensten van Musharraf aan het Pakistaanse leger en het land niet mogen worden vergeten.

Lees ook |Pervez Musharraf en India: Toen de Pakistaanse dictator premiers Atal Bihari Vajpayee, Manmohan Singh ontmoette

De Pakistaanse Tehreek-e-Insaaf-leider en voormalig minister van Informatie, Fawad Chaudhry, beschreef Musharraf als een “geweldig persoon” en zei dat het zijn ideologie was om Pakistan altijd op de eerste plaats te houden. “Hij wordt een militaire dictator genoemd, maar er is nooit een sterker democratisch systeem geweest dan onder hem… Pervez Musharraf leidde Pakistan in een zeer moeilijke tijd, en de Pakistanen geloven dat het tijdperk van zijn regering een van de beste in de geschiedenis van Pakistan was. zei hij.

https://platform.twitter.com/widgets.js

De leiders van Pakistan’ Ook het leger, de marine en de luchtmacht betuigden hun medeleven, aldus de public relations-afdeling van het leger.

Uit India condoleerde senior congresleider Shashi Tharoor het overlijden van de voormalige president van Pakistan en zei dat “eens een onverzoenlijke vijand van India, hij een echte kracht voor vrede werd” tussen 2002 en 2007. “Ik ontmoette hem in die tijd jaarlijks bij de @un &vond hem slim, innemend & helder in zijn strategisch denken. RIP,” aldus de voormalige staatsminister van Buitenlandse Zaken.

Advertentie

Mosharraf Zaidi, het hoofd van een in Islamabad gevestigde denktank Tablabad, zei: “De belangrijkste erfenis die generaal Musharraf nalaat dateert van vóór zijn tijd als president. Het was zijn planning en uitvoering van de Kargil-oorlog (tegen India) – tegen het oordeel in van militaire officieren die hem voorgingen en aanvankelijk buiten medeweten van de destijds gekozen leiders. De Kargil-oorlog van 1999 veranderde permanent … Pakistan.

Voormalig cricketspeler Shoaib Malik zei dat Pakistan “een van zijn beste leiders” heeft verloren.

Met inbreng van agentschappen