Woede over Chinese spionageballon leidt tot een diplomatieke crisis

0
71

Geschreven door Edward Wong, Helene Cooper en Chris Buckley

Staatssecretaris Antony Blinken annuleerde vrijdag een weekendtrip naar Peking nadat een Chinese spionageballon was waargenomen boven de Rocky Mountain-staat Montana, wat leidde tot een golf van berichtgeving in de media en politiek commentaar over een machine waarvan het Pentagon zei dat deze geen bedreiging vormde voor de Verenigde Staten.

Blinken noemde de Chinese surveillance een ” onverantwoordelijke daad” en een “duidelijke schending van de Amerikaanse soevereiniteit en het internationale recht.”

Het besluit van China om deze actie te ondernemen aan de vooravond van mijn geplande bezoek is schadelijk voor de inhoudelijke discussies die we bereid waren te voeren, ' zei hij vrijdagmiddag op een persconferentie.

Blinken annuleerde de reis nadat burgers in Montana deze week de ballon begonnen te spotten, waarvan het Pentagon zei dat het een “inlichtingenverzamelend” luchtschip was. Militaire functionarissen hielden de ballon dagenlang in de gaten en Blinken en een hulpsheriff confronteerden woensdag in het geheim Chinese diplomaten in Washington. Maar het werd pas een diplomatieke crisis toen de media-aandacht donderdagavond toenam en Republikeinse politici president Joe Biden en Blinken opriepen tot actie.

De aanwezigheid van de ballon en de aankondiging van Blinken droegen bij aan de oplopende spanningen tussen de twee superkrachten. De situatie onderstreepte ook de gevoelige politiek in de Verenigde Staten, aangezien zowel democratische als republikeinse leiders wedijveren om gezien te worden als voldoende agressief tegen China.

Staatssecretaris Antony Blinken kijkt toe terwijl president Joe Biden op 25 januari 2023 in het Witte Huis in Washington spreekt. (Doug Mills/The New York Times)

Blinken was van plan om vrijdagavond te vertrekken voor de reis, het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan China sinds 2018. Er werd van hem verwacht dat hij president Xi Jinping zou ontmoeten en een breed scala aan kwesties zou bespreken. Maar Blinken zei dat hij Wang Yi, China's topambtenaar op het gebied van buitenlands beleid, vrijdag had gebeld en zei dat hij zijn reis uitstelde vanwege de ballon.

Advertentie

Blinken zei dat hij tegen Wang had gezegd dat hij China zou bezoeken “wanneer de omstandigheden het toelaten. ”

Sommige Republikeinse wetgevers bekritiseerden donderdag president Joe Biden omdat hij de ballon dagenlang boven de Verenigde Staten had laten drijven en geen hardere maatregelen tegen China had genomen. Ambtenaren van het Witte Huis zeiden dat dergelijke ballonnen eerder boven Amerikaans grondgebied zijn verschenen, ook tijdens de regering-Trump.

Vrijdagmiddag had de ballon Kansas bereikt, waar hij soms zweefde en soms bewoog met snelheden tot 70 mph , aldus ambtenaren van het Pentagon. De Verenigde Staten gebruikten hun eigen bewakingsmethoden om de machine te bewaken en te bestuderen, inclusief het inzetten van vliegtuigen.

Advertentie Lees ook | Wat u moet weten over de Chinese spionageballon die boven de VS zweeft

Biden kan nog besluiten om hem neer te schieten, zei een functionaris van het Pentagon, maar hij zal dat waarschijnlijk niet doen voordat de ballon boven water is, waarschijnlijk boven de Atlantische Oceaan, gezien de zuidoostelijke richting waarin hij vaart.

“Op dit moment beoordelen we dat er geen dreiging is, geen fysieke dreiging of militaire dreiging, voor mensen op de grond”, zei Brig. Dat zei generaal Pat Ryder, een woordvoerder van het Pentagon, vrijdag.

Blinken en Wendy Sherman, plaatsvervangend staatssecretaris, spraken woensdagavond met de Chinese ambassade over de ballon, en Amerikaanse diplomaten in Peking confronteerden daar Chinese functionarissen, zeiden functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij en Pentagon-functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheden rond de ballon.

Pentagon-functionarissen zeiden dat terwijl andere surveillanceballonnen de afgelopen jaren boven de Verenigde Staten hebben gehangen, deze langer is blijven hangen dan enige andere vorige.

De Chinese regering sprak haar spijt uit over het incident en beweerde dat de ballon voor civiel onderzoek was en “ver van de geplande koers was afgeweken”. De verklaring leek een poging te zijn om het bezoek van Blinken op schema te houden.

Chinese functionarissen hadden op het bezoek geanticipeerd als een belangrijk moment om de heropening van China voor de wereld te markeren nadat Xi in december besloot een einde te maken aan zijn ‘zero Covid’-beleid, dat afgelopen najaar tot protesten had geleid en een economische vertraging had verergerd. De planning voor de reis begon nadat Xi in november een ontmoeting had met Biden aan de zijlijn van een top van de Groep van 20 in Bali, Indonesië.

Advertentie

Zowel de Trump- als de Biden-administratie hebben een strijdlustige houding ten opzichte van China aangenomen en zeggen dat de Chinese Communistische Partij van plan is de door de VS geleide wereldorde te ondermijnen. Biden heeft zijn inspanningen enorm uitgebreid om de technologische vooruitgang van China te belemmeren. En hij heeft samengewerkt met bondgenoten en partners in heel Azië, waaronder Taiwan, het de facto onafhankelijke eiland dat China claimt, om de strijdkrachten te versterken in het geval van een gewapend conflict met China.

Donderdag zei minister van Defensie Lloyd Austin in Manilla dat het Amerikaanse leger maar liefst negen bases in de Filippijnen zou gaan gebruiken voor tijdelijke huisvesting van troepen en uitrusting, een actie die erop gericht is China ervan te weerhouden Taiwan binnen te vallen of verdere militaire actie te ondernemen in de Zuid-Chinese Zee.

Advertentie Lees ook | VS en China praten over betere banden, maar de zaken zijn alleen maar erger geworden

Biden-ambtenaren zijn gevoelig voor suggesties dat ze geen harde lijn tegen China nemen. Maar Blinken benadrukte vrijdag dat bezorgdheid over de nationale veiligheid en niet binnenlandse politiek de redenen waren voor zijn beslissing om de reis te annuleren.

Republikeinse functionarissen legden verschillende eisen aan Blinken neer nadat het nieuws over de ballon op donderdag naar buiten kwam.

>Advertentie

Een bericht op het officiële Twitter-account van Republikeinse wetgevers in de House Foreign Affairs Committee, voorgezeten door Rep. Michael McCaul, R-Texas, zei dat het “absoluut” was dat Blinken tegen Xi en zijn regering zei dat “hun militaire avonturisme wordt niet langer getolereerd.” Senator Tom Cotton, R-Ark., schreef online dat Blinken zijn reis moet annuleren.

Biden zal dinsdag zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak houden in het Congres.

De Amerikaanse president Joe Biden, rechts, staat naast de Chinese president Xi Jinping voor een vergadering aan de zijlijn van de G20-topbijeenkomst, 14 november 2022, in Bali, Indonesië. (AP)

Jessica Chen Weiss, een politicoloog aan de Cornell University die onlangs op het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte aan het China-beleid, zei dat het besluit om de reis van Blinken te annuleren “de ongelukkige triomf weerspiegelt van symboliek over inhoud.”

< p>“Het bevestigt ook de lage verwachtingen die aan de reis zijn verbonden, dat het potentiële voordeel zo had moeten worden gecompenseerd door de binnenlandse politieke risico's van een bezoek aan Peking te midden van verontwaardiging van het congres,” zei ze.

Daniel Russel, voormalig assistent-staatssecretaris voor Oost-Azië en de Stille Oceaan en vice-president van het Asia Society Policy Institute, zei: “De regering was duidelijk ontevreden over de publieke uiting van spijt van de Chinese regering – misschien omdat Peking erop stond zich te verschuilen achter de lachwekkend alibi dat dit een weerballon was die uit koers was geblazen.”

“Dit incident heeft de sfeer verzuurd en de posities verhard, en er is geen garantie dat de twee partijen met succes het Bali-momentum kunnen doen herleven,” voegde hij eraan toe.< /p>

De verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kwam nadat functionarissen van het Pentagon donderdag zeiden dat ze een ballon hadden ontdekt , “zeer zeker gelanceerd door de Volksrepubliek China”, boven Montana, waar zich ongeveer 150 intercontinentale silo's voor ballistische raketten bevinden.

Na aanvankelijk verslaggevers te hebben verteld dat het de beweringen over de ballon moest controleren, zei het ministerie vrijdag laat in Peking dat de koers van de ballon een ongeluk was.

“Het luchtschip komt uit China. Het is een civiel luchtschip dat wordt gebruikt voor onderzoek, voornamelijk meteorologische doeleinden”, zei een niet-geïdentificeerde woordvoerder van het ministerie in een verklaring op zijn website. “Beïnvloed door de Westerlies en met een beperkt zelfsturend vermogen, week het luchtschip ver af van de geplande koers. De Chinese zijde betreurt de onbedoelde binnenkomst van het luchtschip in het Amerikaanse luchtruim als gevolg van overmacht.”

“Overmacht” verwijst naar een overtreding die wordt veroorzaakt door krachten waarover een partij geen controle heeft.

Het ministerie zei dat het met Amerikaanse functionarissen zou praten over hoe “deze onverwachte situatie op de juiste manier kan worden aangepakt”.

“Het is een plausibele verklaring, maar het is absurd dat ze niet vermoedden dat het in Noord-Amerika zou eindigen”, zegt Lynn McMurdie, een professor in atmosferische wetenschappen aan de Universiteit van Washington, die de vliegroute van de ballon had gemodelleerd.

>

“Met het huidige weerpatroon hebben we een behoorlijk sterke straal over de Stille Oceaan, en iets dat zijn oorsprong vindt in China zou in Montana terechtkomen”, voegde ze eraan toe. “Waarom zouden ze niet weten dat het hier terecht zou komen?”

Ross Hays, een atmosferische wetenschapper bij NASA's Columbia Scientific Balloon Facility, die ook zijn eigen analyse had uitgevoerd, zei dat het waarschijnlijk was, gebaseerd op volgens de huidige weerpatronen, dat een ballon uit China boven Montana zou eindigen.

Canada zei donderdag dat het ook de ballon had gedetecteerd en een “potentieel tweede incident” volgde.

Het Pentagon heeft geweigerd veel details over de ballon bekend te maken, inclusief de grootte en kenmerken, waardoor het moeilijk wordt voor buitenstaanders experts om de bedoeling en waarde ervan te beoordelen. “We hebben vastgesteld dat het groot genoeg was om schade aan te richten door het puinveld als we het boven een gebied zouden neerhalen”, vertelde een hoge functionaris van het Pentagon aan verslaggevers.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat Chinese spionageballonnen in het verleden het Amerikaanse luchtruim zijn binnengevaren en geclassificeerd zijn als niet-geïdentificeerd luchtfenomeen, dezelfde categorie die het Pentagon gebruikt voor UFO's.

Een andere Amerikaanse functionaris zei dat inlichtingendiensten begonnen zijn met het volgen van de ballon enkele dagen geleden, niet lang nadat het China had verlaten en zijn gecontroleerde drift naar de Aleoeten van Alaska begon. De ambtenaar zei dat Amerikaanse trackers de ballon bleven volgen terwijl deze door Canada naar het vasteland van de Verenigde Staten vorderde en verrast waren toen deze het Amerikaanse luchtruim binnenging.

De ballon, die soms op ongeveer 60.000 voet boven de grond beweegt, heeft zonnepanelen waarvan ambtenaren denken dat ze de voortstuwing aandrijven. Het is ook uitgerust met camera's en andere bewakingsapparatuur.

Ryder noemde de ballon “manoeuvreerbaar”, maar weigerde expliciet te zeggen dat China de ballon nog steeds bestuurde.

“We beoordelen dat het zal waarschijnlijk een paar dagen boven de Verenigde Staten zijn', zei hij.

De eens zo bescheiden ballon is een van de vele technologieën die de Chinese strijdkrachten hebben aangegrepen als een potentieel instrument in hun concurrentie met de Verenigde Staten en andere mogendheden.

In studies en krantenartikelen hebben experts van het Volksbevrijdingsleger volgde de inspanningen van de Verenigde Staten, Frankrijk en andere landen om geavanceerde ballonnen op grote hoogte te gebruiken voor het verzamelen van inlichtingen en voor het coördineren van operaties op het slagveld. Nieuwe materialen en technologieën, zeggen ze, hebben ballonnen veerkrachtiger, manoeuvreerbaarder en verreikend gemaakt.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Een gevangene in Pakistan: het verhaal van een IAF-piloot over moed en vastberadenheid

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijf

Na CUET dalen DU-opnames met 25 %; inschrijving van meisjes ziet afnemen Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

“Technologische vooruitgang heeft een nieuwe deur geopend voor het gebruik van ballonnen”, aldus een artikel in de Liberation Army Daily – de belangrijkste krant van het Chinese leger – vorig jaar. Een ander artikel in dezelfde krant merkte op dat luchtschepen in de hogere atmosfeer ook als “duizend ogen” kunnen worden die helpen om de ruimte te bewaken.