Vilka är de fem domarna upphöjda till Högsta domstolen efter Centerns nick?

0
38

Högsta domstolen i Indien godkände i lördags utnämningen av fem nya domare, vilket tog arbetsstyrkan för högsta domstolen till 32.

Den 13 december, Supreme Court Collegium ledd av Indiens överdomare D Y Chandrachud hade rekommenderat utnämningen av justitieråd Pankaj Mithal (chefsdomare i Rajasthans högsta domstol), domare Sanjay Karol (chefsdomare vid Patnas högsta domstol), domare P V Sanjay Kumar (chefsdomare i Manipur High Court), domare Ahsanuddin Amanullah (domare, Patna High Court) och domare Manoj Misra (domare, Allahabad High Court).

Lag- och justitieminister Kiren Rijiju riktade sina lyckönskningar till de fem domarna.< /p>

Vi tar en titt på vilka dessa fem domare är:

Justice Pankaj Mithal

Enligt Rajasthan High Courts webbplats, avlade domare Pankaj Mithal ed som chefsdomare vid Rajasthans högsta domstol den 14 oktober 2022. Född 1961, domare Mithal avslutade sin examen från Allahabad University 1982 och doktorerade i juridik från Meerut College 1985. Han började praktisera juridik i Allahabad High Court från 1985. Innan han började på Rajasthan High Court var domare Mithal chefsdomare för Common High Court för Union Territory of Jammu and Kashmir och Union Territory of Ladakh i över ett år.

Domare Sanjay Karol

Född 1961 och född i Himachal Pradesh’s Kangra-distriktet, tog domare Sanjay Karol sin juristexamen från Himachal Pradesh University i Shimla. Han fortsatte med att registrera sig som advokat 1986. Innan han avlade ed som chefsdomare i Patnas högsta domstol den 11 november 2019, praktiserade domare Karol i flera domstolar, som chefsdomare vid Tripura High Court och tillförordnad chefsdomare vid High Court. av Himachal Pradesh, bland annat.

Domare Karol tjänstgör för närvarande också som kansler för Patnas Chanakya National Law University och huvudbeskyddare vid Bihar State Legal Services Authority och Bihar Judicial Academy, uppger Patna High Courts webbplats.

Justice P V Sanjay Kumar

Domare PV Sanjay Kumar är chefsdomare vid Manipurs högsta domstol, innan han tjänstgjorde som domare i Punjab och Haryana High Court. Hans förälder High Court är Telangana. Född 1963, fick Kumar juristexamen från Delhi University 1988, varefter han var knuten till sin far P. Ramachandra Reddys kontor — tidigare generaladvokat för Andhra Pradesh. Kumar började träna självständigt efter sin fars pensionering.

Annons

Han övertog ansvaret som ständig domare vid High Court i Andhra Pradesh den 20 januari 2010 och överfördes till domare vid High Court i Punjab och Haryana, Chandigarh i oktober 2019. Han avlade slutligen ed som chefsdomare vid High Court of Manipur den 14 februari 2021, enligt Manipur High Courts webbplats.

Justice Ahsanuddin Amanullah

Domare Ahsanuddin Amanullah, som kommer från Bihar, skrevs in till Bihar State Advokatråd den 27 september 1991 och praktiserade främst vid Patna High Court. Han upphöjdes till domare i Patnas högsta domstol den 20 juni 2011 och överfördes sedan till Andhra Pradesh High Court den 10 oktober 2021. Han överfördes sedan till Patnas högsta domstol den 20 juni förra året. Han föddes den 11 maj 1963 och skrevs in till Bihar State Advokatråd den 27 september 1991. Han är för närvarande chef för Bihar State Legal Services Authority, chef för Bihar Judicial Academy och kanslern för Chanakya National Law University, Patna.

Justice Manoj Misra

Domare Misra tog examen från universitetet i Allahabad 1988 och registrerade sig som advokat den 12 december 1988. Efter att ha praktiserat på civilrättsliga, skattemässiga, kriminella och konstitutionella sidor vid Allahabad High Court, utnämndes han till extra domare den 21 november 2011. Han avlade ed som permanent domare den 6 augusti 2013.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

ExplainSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…

I Jharkhand-distriktet hjälper klubbar på blocknivå äldre att hantera ensamhet

Delhi Konfidentiellt: PM Modi, toppledare deltar i Nadda-bröllopet, men QR-torsk…

Vad kan regeringens beräkningar ligga bakom nedskärningen av MG…Månadsplan för att få tillgång till budget