Varför du bör skaffa en Xbox Controller för PC-spel

0
37
Chris Hoffman/How-To Geek

Xbox-kontrollern är fortfarande den bästa handkontrollen för PC-spel. Om du spelar på en Windows 10 eller Windows 11 PC bör du ha en. Här är anledningen till att vi rekommenderar en Xbox-kontroll istället för en PS5 DualSense-kontroll eller ett annat tredjepartsalternativ.

Visst, mus och tangentbord är fortfarande kung, men datorer handlar om val och flexibilitet. Kontroller är det bästa alternativet för många typer av spel, inklusive plattformsspel, racingspel och fightingspel. Det finns en anledning till att många PC-spel uppmuntrar dig att spela med en handkontroll. Elden Ring och den populära Dark Souls-serien gjordes för att spelas med till exempel en kontroller.

Modern Controllers stöder Bluetooth och USB-C

Du kan nu använda i princip vilken modern konsolkontroll som helst för PC-spel. Vi rekommenderar standard Xbox “Core” handkontroll som också används med Xbox Series X och Xbox Series S här. Men den dyrare avancerade Xbox Elite trådlösa handkontrollen fungerar också—om du vill ha en avancerad kontrollerupplevelse.

Till och med Sony och Nintendos kontroller fungerar. Du kan ta en PS5’s DualSense-kontroll och ansluta den till din PC, och du kan till och med ansluta en Nintendo Switch Pro-kontroll eller Joy-Cons till en PC.

Moderna kontroller från Microsoft, Sony och Nintendo använder alla standard Bluetooth för att trådlöst ansluta till din PC. Om du föredrar en trådbunden anslutning kan alla dessa handkontroller använda en vanlig USB-C-kabel för att koppla in—bortsett från Nintendo Switch Joy-Cons, naturligtvis, som är trådlösa kontroller om du inte fäster dem på en Nintendo Switch.< /p>

När den här artikeln ursprungligen skrevs tillbaka 2014, rekommenderade vi trådbundna Xbox 360- eller Xbox One-kontroller eftersom de ansluts via USB. För att använda en Xbox-kontroller trådlöst med en PC behövde du en “Trådlös Xbox-adapter” USB-dongel. Så är inte längre fallet—det är bara Bluetooth.

Tips:Eftersom en Xbox-kontroller ansluter via Bluetooth kan du trådlöst para ihop den med andra enheter också. Förutom Windows 10- och Windows 11-datorer kan din Xbox-kontroller paras ihop med Android-telefoner, iPhones, iPads, Mac-datorer, smarta TV-apparater och alla andra enheter som stöder Bluetooth-kontroller.

The Best PC Gaming Controllers of 2023 Best Overall PC Controller Xbox Wireless Controller Amazon Best Budget PC Controller PowerA Spectra Amazon

$39.88
$44.99 Save 11%

Bästa Premium Controller Xbox Elite Series 2 Controller Amazon Bästa trådbundna PC-kontroller Razer Wolverine Ultimate Amazon

89,27 USD
104,95 $ Spara 15 %

Bästa PC Controller för Retro Gaming 8Bitdo Pro 2 Bluetooth Controller Amazon Bästa PC Controller för Flight Simulators Logitech G Saitek X52 Pro Amazon < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" /> Bästa PC Fight Stick Qanba Obsidian Amazon

229,99 USD
 

Varför är en Xbox Controller för PC-spel bäst

Även om Sonys PS5 DualSense-kontroller fungerar förvånansvärt bra med datorer, och du kan även köpa andra kontroller från en mängd olika märken, rekommenderar vi fortfarande Xbox-kontrollern.

Många PC-spel portas från Xbox. Även spel som inte är porterade från Xbox antar i allmänhet att du har en Xbox-kontroller om de är designade för kontroller. Om du använder en handkontroll med ett PC-spel, finns det en god chans att uppmaningarna på skärmen automatiskt växlar från mus och tangentbord till Xbox-kontrollknappar. När du har en PS5-kontroller kan vissa spel visa DualSense-knappuppmaningar istället—men inte alltid.

Förutom allt det, Xbox Wireless Controller, även ibland kallad “Core” controller eller Xbox Wireless Core Controller, är en mycket välgjord maskinvara. Det är ett rimligt pris till 59 USD MSRP, även om du ofta kan hitta det på rea för 49 USD eller kanske till och med 39 USD. Den erbjuder en mängd olika färger: svart, vit, röd, blå och en gulgrön “Volt” färg, förutom andra tidsbegränsade färgscheman.

Den laddas inte via USB, men den använder standard AA-batterier.

Bäst för PC-spel

Xbox Core Wireless Controller

Vill du ha en kontroller för PC-spel? Det här är den vi rekommenderar. Den finns i en mängd olika färger, så välj din favorit.

Amazon

55,99 USD
59,99 USD Spara 7 %

Bästa köp

59,99 USD
 

Mål

59,99 USD
 

Hur man ansluter en Xbox Controller till en PC

För att ansluta en modern Xbox Wireless Controller till en PC kan du antingen para ihop den via Bluetooth eller ansluta den via USB.

På en Windows 10 PC, gå till Inställningar &gt ; Enheter > Bluetooth & Andra enheter. Klicka på “Lägg till Bluetooth eller andra enheter” och välj “Bluetooth.”

På en Windows 11-dator går du till  Inställningar > Bluetooth & Enheter. Klicka på “Lägg till enhet” knappen och välj “Bluetooth.”

< p>Sätt nu på din Xbox-kontroll och sätt den i ihopparningsläge. Tryck på Xbox-logotypen i mitten av handkontrollen och håll den intryckt i några sekunder tills knappen tänds.

När lampan är tänd, tryck och håll ned knappen “Parning” knappen längst upp på kontrollen, mellan axelknapparna, i några sekunder. Xbox-logotypen börjar blinka snabbt, vilket indikerar att handkontrollen är i ihopparningsläge. Du kan nu släppa ihopkopplingsknappen.

Tim Brookes/How-To Geek

Kontrollenheten visas som ett alternativ i Bluetooth-enhetslistan på din PC. Klicka på den så kommer din handkontroll att paras.

För att använda handkontrollen i trådbundet läge, anslut den helt enkelt till din PC med en USB-C-kabel. USB-C-porten finns på handkontrollens ovansida, och du kan antingen använda en USB-C-till-C-kabel om din dator har USB Type-C-portar, eller använda en USB-C-till-A-kabel om din Datorn har USB Typ-A-portar.

Om du har en äldre Xbox 360- eller Xbox One-kontroller med kabelansluten ansluter du den bara till din dator med dess USB-kabel.

Om du har en äldre trådlös Xbox 360- eller Xbox One-kontroller behöver du troligen en “Trådlös Xbox-adapter” dongle för att ansluta den till din PC.

RELATERAT: Hur man ansluter en Xbox Wireless Controller till en PC

Hur du uppdaterar Xbox Controllers firmware på PC

Ladda ner appen Xbox Accessories från Microsoft Store på din Windows 10 eller Windows 11 PC för att uppdatera din Xbox Controllers firmware och anpassa dess knappar.

Du kan bara konfigurera kontrollern och uppdatera dess firmware när den är ansluten via en USB-C-kabel, så appen kommer att be dig koppla in din kontroller via en kabel när du startar den.

XInput vs. DirectInput

På en teknisk nivå skiljer sig Xbox Controllers från andra kontroller eftersom de använder XInput API för att skicka indata till spel. Detta skiljer sig från det äldre DirectInput API som andra kontroller använde. XInput är enklare för utvecklare att använda (enligt Microsoft) och erbjuder stöd för analoga triggers och kontrollvibrationer.

Medan du kan ansluta en PS5 DualSense-kontroller till en PC, är det värt att notera att den använder DirectInput snarare än Xinput—och detta kan orsaka kompatibilitetsproblem.

Många spel är byggda med stöd för XInput och en Xbox-kontroller i åtanke. Vissa spel kanske inte ens inkluderar DirectInput-stöd alls, så de kanske inte fungerar med andra kontroller. Om de stöder DirectInput måste du konfigurera kontrollerna på egen hand, medan standardkontrollerna kommer att utformas av utvecklaren med Xbox-kontroller i åtanke. Du kan använda ett verktyg som x360ce för att emulera XInput, översätta DirectInput-kontrolleranrop till XInput, men detta kräver konfiguration och kanske inte fungerar perfekt.

Dark Souls är designad för en kontroller.

RELATERAT: DirectInput vs. XInput för spelkontroller: Vad är skillnaden?

Hur Xbox Controller tog över på PC

Många PC-spel portas från Xbox. Dessa spel kommer vanligtvis med inbyggt stöd för samma kontroller som de använder på Xbox. Koppla in en handkontroll så kommer du vanligtvis att se knappuppmaningarna på skärmen ändras från mus och tangentbord till knappar på Xbox-kontroller. Några av de värsta portarna till PC inkluderar inte ens uppmaningar på skärmen för tangentbords- och muskontroller–de visar dig Xbox-kontrollknappar på skärmen oavsett om du ansluter en Xbox-kontroller eller inte. Användare av mus och tangentbord kämpar för att hitta rätt knappar på egen hand.

Det här handkontrollstödet utvecklades också genom Microsofts certifieringsprogram för Games for Windows, som introducerades 2006 och upphörde 2013, vilket krävde inbyggt stöd för Xbox 360-kontroller. Detta gjorde det möjligt för personer med Xbox 360-konsoler att koppla in sina kontroller direkt till datorns USB-portar och använda dem utan någon konfiguration.

I dag har Xbox-kontroller blivit en så standardiserad kontroller att även indiespel utvecklats för PC är ofta utformade med det i åtanke. De var inte designade för Xbox och är inte oroliga för att klara Games for Windows-certifieringen–de’stöder bara den bästa, vanligaste PC-kontrollern.

De är också bra för att spela klassiska konsolspel i emulatorer på din PC. Koppla in två eller fler så kan du spela gamla multiplayer-konsolspel. Det borde vara plug-and-play för PC-spel, men du måste göra lite mer arbete när du konfigurerar emulatorer för att fungera med en Xbox-kontroller.

Castle Crashers, släpptes på PC redan 2012.

LÄS NÄSTA

  • › Hur man mappar om Xbox, PlayStation och andra kontrollknappar i Steam
  • › Så här spelar du PC-spel på din TV
  • › DirectInput vs. XInput för spelkontroller: Vad är skillnaden?
  • › Varför du bör ansluta en dator till din TV (Oroa dig inte; det är enkelt!)
  • › Så här kalibrerar du din spelkontroll i Windows 10
  • › Varför installerar varje PC-spel sin egen kopia av DirectX?
  • › Hur man bemästrar antenner i Rocket League
  • › PSA: Du kan e-posta böcker och dokument till din Kindle