Tata Memorial ontwikkelt nieuwe biomarker voor uitgezaaide tongkanker om 70% van de patiënten een nekoperatie te besparen

0
54

De lage nauwkeurigheid bij het detecteren van de verspreiding ervan in de vroege stadia is een van de factoren die bijdraagt ​​aan de hoge incidentie van tongkanker in India. Ongeveer 30 procent van de patiënten met tongkanker ontwikkelt occulte (verborgen) metastasen of een subklinische ziekte verspreidt zich naar de omliggende lymfeklieren. Dit verkleint hun overlevingskansen.

Onderzoekers van het Advanced Center for Treatment Research and Education in Cancer, Tata Memorial Center (TMC), hebben een voorspellende biomarker voor ziekte in een vroeg stadium kunnen identificeren. Ze ontdekten dat een eiwit genaamd Matrix metalloproteinase-10 (MMP10) tot overexpressie komt in primaire tongtumoren van patiënten met lymfekliermetastasen. Dit betekent dat het meten van MMP10-expressie kan worden gebruikt om de waarschijnlijkheid van lymfekliermetastasen bij deze patiënten te voorspellen. De bevindingen van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in Communications Biology, een tijdschrift van de Nature-publicaties.

“We stellen voor dat screening op de expressie van MMP10 zou kunnen helpen als een prognostische biomarker bij de voorspelling van lymfekliermetastasen in de tong < strong>kanker, waardoor 70 tot 80 procent van de patiënten een morbide nekdissectie en operatieve verwijdering van lymfeklieren wordt bespaard. Deze bevindingen kunnen de behandeling en prognose verbeteren”, zegt dr. Amit Dutt, hoofdonderzoeker, ACTREC Tata Memorial Center en hoofdonderzoeker van de studie.

Onderzoekers van het Tata Memorial Centre in Mumbai zijn bezig met het plannen van een klinische proef om de bevindingen te valideren. “De aanwijzingen uit deze studie kunnen het behandelend team helpen om te beslissen over de beste therapiekuur”, zegt dr. Sudhir Nair, een senior orale kankerchirurg bij TMC en hoofdonderzoeker van de studie. “Een vroege detectie van MMP10 in orale monsters, zoals speeksel of mondslijmvlies, kan wijzen op de aanwezigheid van een ziekte of aandoening in een vroeg stadium. Indien gevalideerd kan dit worden gebruikt als onderdeel van een oraal screeningprogramma om ziekten of aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, wanneer de kans het grootst is dat ze behandelbaar zijn”, voegt hij eraan toe.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

UitlegSpreken | Begroting 2023-24: economische groei, fiscale gezondheid en unem…

In het Jharkhand-district helpen buurtclubs ouderen omgaan met eenzaamheid

Delhi Confidential: PM Modi, topleiders wonen Nadda-bruiloft bij, maar QR-code…

Wat zouden de berekeningen van de overheid kunnen zijn de verlaging van de MG…Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget LEES OOK |Wereldkankerdag: hoe eenvoudige aanpassingen van levensstijl iemands risico op het ontwikkelen van kanker kunnen verminderen

Momenteel behandelingsopties voor mondkankerkan chirurgie, bestralingstherapie, chemotherapie en gerichte therapie omvatten. “Tongkanker is een vorm van mondkanker die zich voor tweederde van de tong vormt. Het komt relatief vaak voor en is verantwoordelijk voor ongeveer 47 procent van alle gevallen van mondkanker bij jonge mensen,' zegt dr. Dutt.

Deze operatieve verwijdering van lymfeklieren gaat gepaard met ernstige morbiditeit en is in ongeveer 70 procent van de patiënten zonder lymfekliermetastasen, zeggen onderzoekers en onderstrepen daarmee het belang van nauwkeurige prognostische indicatoren om de waarschijnlijkheid van metastasen te voorspellen.

Momenteel wordt het risico op uitzaaiingen in de lymfeknopen beoordeeld door middel van lichamelijk onderzoek, zoals grootte, locatie, histologisch type, lymfovasculaire invasie, ernst van de initiële tumor, evenals beeldvormingstests zoals CT- of MRI-scans. Maar deze technieken zijn onbetrouwbaar. “De MMP10-expressie voorspelt nauwkeurig lymfekliermetastasen bij 86 procent van de klier-positieve patiënten”, zegt Bhasker Dharavath, eerste auteur van de studie.

Advertentie

Hij voegt eraan toe dat onderzoekers een microRNA hebben geïdentificeerd, miR-944 , dat een negatieve invloed heeft op de niveaus van MMP10 door direct te binden aan het regulerende gebied van het gen en de moleculaire verwerking ervan te verstoren. Met behulp van biochemisch en celgebaseerd onderzoek toonde de groep ook aan dat lage niveaus van MMP10-eiwit of hogere expressieniveaus van miR-944 de proliferatie, migratie en verspreiding van tongkankercellen remmen. Dr. Ashwin Butle construeerde een complex muismodel met orthotope tongkanker om de bevindingen te valideren.

📣 Volg ons voor meer lifestyle-nieuws op Instagram | Twitter | Facebook en mis de laatste updates niet!