Sri Lanka må rette opp sine “feil og feil”: sa president Wickremesinghe på den 75. uavhengighetsdagen

0
49

Sri Lanka må rette opp sine “feil og feil” og gjennomgå sine styrker og gevinster som nasjon, sa president Ranil Wickremesinghe på lørdag, da landet markerte sitt 75-årsjubileum for uavhengighet på et kritisk tidspunkt da det svirrer under en økonomisk krise uten sidestykke.

Den viktigste uavhengigheten. Dagsarrangementet ble deltatt av utenlandske dignitærer, inkludert Indias utenriksminister V Muraleedharan. Wickremesinghe ledet seremonien som inneholdt en militærparade med en 21-kanons salutt.

Feiringen skjedde til tross for kritikk fra opposisjonsgrupper som hevdet at begivenhetene som kostet 200 millioner rupier var bortkastet ettersom øynasjonen fortsetter å ta tak i sin verste økonomiske krise siden den ble uavhengig.

I sin melding sa Wickremesinghe: « Vårt 75-årsjubileum for uavhengighet fra kolonistyret blir observert i en ekstremt kritisk og utfordrende tid i landet.”

Subscriber Only StoriesSe alle

ExplainSpeaking | Budsjett 2023-24: Økonomisk vekst, finanspolitisk helse og unem…

I Jharkhand-distriktet, blokknivå klubber hjelper eldre med å takle ensomhet

Delhi Konfidensielt: PM Modi, toppledere deltar i Nadda-bryllup, men QR-torsk…

Hva kan være regjeringens beregninger bak nedskjæringen av MG…Månedlig plan for å få tilgang til budsjettet

“Men det gir oss en mulighet ikke bare til å vurdere våre styrker og gevinster som nasjon, men også å rette opp våre feil og feil,” sa han.


I midten av 2022 sto Sri Lanka overfor den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten som førte til måneder lange offentlige protester som førte til en politisk krise.

Mangel på nødvendigheter på grunn av valutakrisen tvang folk ut på gatene og krevde avgang av daværende president Gotabaya Rajapaksa. I fjor i april erklærte Sri Lanka sin første gjeldsmislighold noensinne i sin historie.

Annonse

Lørdagens Independence Day-arrangement ble boikottet av alle opposisjonsgrupper som hevdet at det ikke hadde noe offentlig mandat og var en byrde for en offentlighet som allerede var skadet av krisen. De pekte på knapphet på mat og medisiner som etterlater folk i fattigdom.

I det tamilske minoritetsdominerte nord ble svarte flagg heist i protest. Tamiler hevdet at de ble nektet politisk frihet siden britene dro i 1948.

Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe deltar på feiringen av landets 75. uavhengighetsdag i Colombo, Sri Lanka 4. februar 2023. (Reuters)

Singalesere, hovedsakelig buddhister, utgjør nesten 75 prosent av Sri Lankas 22 millioner innbyggere, mens tamilene er 15 prosent. Byen Colombo ble plassert på et tett sikkerhetsnett med væpnede tropper som ble sett på gatene.

Annonse

En sittende protest organisert av en gruppe demonstranter fra fjorårets månederlange protest ble spredt av politiet ved hjelp av tåregass ved midnatt. Minst fire demonstranter ble arrestert.

Politiet hadde fått en rettskjennelse som forhindret offentlige protester hvor som helst i nærheten av Galle Face-promenaden der den viktigste begivenheten fant sted. Rundt 29 personer hadde blitt navngitt i rettskjennelsen for å holde seg borte fra hovedstedet for feiringen.

For å markere uavhengighetsdagen har 208 offiserer og 7790 andre grader av Sri Lanka-hæren blitt forfremmet. Presidentens benådninger ble gitt til 622 straffedømte.