Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijf

0
80

Een door de regering van de Unie opgericht bedrijf dat de sleutel is tot zijn Digital India-programma voor het leveren van een breed scala aan elektronische diensten aan landelijke centra in het hele land, heeft een juridische kennisgeving gestuurd naar een groot particulier bedrijf waarin het wordt beschuldigd van “het stelen van vertrouwelijke gegevens” en “het plegen van criminele samenzwering.”

De Common Service Centres (CSC) e-Governance Services India Limited (CSC SPV), opgericht door het Union Ministry of Electronics and Information Technology (MEITy) in 2009, stuurde dit bericht op 11 januari aan BLS International, een groot outsourcingbedrijf op het gebied van tech-enabled visa, consulaire, e-governance, attestatie en biometrische diensten.

Lees ook |Budget's 'Digital India' push: Digitale bibliotheek voor studenten tot het digitaliseren van oude inscripties

De kennisgeving heeft ook vraagtekens gezet bij de vermeende rol van sommige ex-CSC-medewerkers die nu bij dit particuliere bedrijf werken. Het beschuldigde BLS ervan CSC-medewerkers te “provoceren” en zich “op onrechtmatige wijze te bemoeien” met de overeenkomst tussen CSC en haar medewerkers.

Twee voormalige CSC-medewerkers Manish Agarwal en Omveer, die in 2015 bij CSC kwamen, zijn vorig jaar gestopt en zijn die nu met BLS werken, zijn genoemd in de kennisgeving. Ze zijn beschuldigd van contractbreuk, gegevensdiefstal en samenzwering in samenzwering met BLS.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenMaandelijks abonnement voor toegang tot Budget

Toen er contact werd opgenomen, zei Agarwal: “Ik ben gestopt met CSC, ik ben niet op de hoogte van enige gegevensdiefstal.”

Omveer zei: “Ik ben niet op de hoogte van enige politieklacht.”

Overigens is Dinesh Kumar Tyagi, ex-Managing Director (MD) van CSC, afgelopen augustus gestopt en werkt nu als adviseur bij BLS.

Advertentie Ravi Shankar Prasad schrijft | De transformatie van Digital India

CSC houdt toezicht op de werking van meer dan 6 lakh-toegangspunten in het hele land voor de levering van essentiële openbare nutsvoorzieningen, socialezekerheidsregelingen en andere diensten aan burgers. De secretaris van MEITy is ambtshalve voorzitter.

Een dag na de juridische kennisgeving schreef CSC een brief aan de plaatsvervangend politiecommissaris van Zuidoost-Delhi om een ​​FIR in te dienen tegen BLS, Agarwal en Omveer. In zijn klacht zei CSC dat BLS “voortdurend illegale en onwettige handelingen verricht en illegale middelen gebruikt om zijn onwettige doel te bereiken” en dat activiteiten van de BLS en beide werknemers “kenbare misdrijven zijn die strafbaar zijn”.

< p>In de klacht staat dat beiden na het verlaten van CSC onmiddellijk werden aangenomen door BLS en “voortdurend samenspanden met BLS en de serviceovereenkomst met CSC-SPV negeerden.”

Advertentie

Bij contact met The Indian Express , Sanjay Rakesh, Managing Director (MD) en CEO van de CSC SPV, bevestigde de kennisgeving, maar weigerde verder uit te wijden dan te zeggen dat hij verdere juridische opties aan het onderzoeken was.

Shikhar Aggarwal, Joint Managing Director van de BLS, toen hem werd gevraagd naar de kennisgeving, zei tegen The Indian Express: “Voor zover ik weet is er geen (juridische kennisgeving).”

Lees ook |Waarom we een raamwerk moeten bouwen voor wereldwijde digitale bestuur

Toen er contact werd opgenomen, zei Tyagi, de voormalige CSC-directeur die nu bij BLS werkt: “Ik ben niet op de hoogte van dergelijke mededelingen aan iemand. Wat mij betreft raad ik BLS aan om de digitale India stack mee te nemen naar andere landen in de wereld waar BLS kantoren heeft.”

Tyagi en Rakesh waren Tripura cadre IAS-officieren van respectievelijk 1980 en 1990 en gingen vrijwillig met pensioen voordat ze bij CSC kwamen.

Elk CSC-centrum wordt gerund door een VLE (Village Level Entrepreneur) en meer dan 75.000 van hen zijn vrouwen. Na Covid zijn hun aantal en het werkvolume snel gegroeid.
Bronnen zeiden dat namens de BLS berichten naar VLE's worden gestuurd dat “u zich met succes hebt geregistreerd” bij de BLS-portal en dat er ID's en wachtwoorden naar hen worden verzonden. Om dit tegen te gaan, is CSC al begonnen met het sturen van berichten naar DLE's dat “We geloven dat DLE's enkele inloggegevens ontvangen van het BLS-bedrijf. Voor ID's uit andere bronnen neemt CSC SPV geen enkele verantwoordelijkheid.”

Advertentie

Gevraagd hierover zei Tyagi: “DLO's zijn onafhankelijke ondernemers en kunnen het beste gebruikmaken van de diensten van de partner waarmee ze tevreden zijn. Op dit moment werkt de DLO samen met meerdere dienstverleners.”

CSC had een aanvaring met een andere medewerker. Records die door The Indian Express zijn beoordeeld, laten zien dat CSC's Chief Technology Officer Abhishek Ranjan vorig jaar op 30 november aftrad, maar het bedrijf accepteerde aanvankelijk zijn ontslag niet en beschuldigde hem ervan zijn serviceovereenkomst te schenden. Het loste hem op 31 januari van dit jaar op nadat hij hem had gewaarschuwd: “U bent de bewaarder van vertrouwelijke & gevoelige gegevens van het bedrijf. Daarom aanvaardt u de volledige verantwoordelijkheid voor eventuele schade aan het bedrijf als gevolg van het verkeerd plaatsen van gegevens.