Ranbir Sidhu's Dark Star is een meditatieve verkenning van de impact van vrouwenhaat en mannelijk nationalisme op het leven van een vrouw

0
54

Er gebeurt niets in Ranbir Sidhu's Dark Star. De korte roman is een interne monoloog van een oude vrouw, die met haar man in zijn ouderlijk huis in Punjab woont, en probeert te leren hoe ze moet sterven. De lezer reist door haar herinneringen aan Partition, trouwen met een onbekende man en verhuizen naar Londen, wonen in Californië, de Khalistan-beweging en het recente boerenprotest.

De hoofdrolspeler, wier beweging door haar leeftijd beperkt is, breekt ook uit in mijmeringen over gebeurtenissen die niet zijn gebeurd, herinneringen aan reizennaar plaatsen waar ze eigenlijk niet kwam, terwijl ze de hele tijd naar het plafond van haar kamer staarde, terwijl ze zich voorbereidde op de laatste levensvaardigheid – de dood accepteren – die ze zegt nodig te hebben.

Onze hoofdrolspeler herinnert zich de beproevingen en beproevingen van het vrouw zijn, met weinig keuzevrijheid over haar levensbeslissingen, die meestal voor haar zijn genomen door de mannen in haar leven – haar vader, echtgenoot – en tot op zekere hoogte door vreemden die in verre kamers en trek lijnen op een kaart, die naties, families, vrienden en geliefden van elkaar scheiden. Haar verhaal over als jong meisje vanuit Pakistan naar India reizen en getuige zijn van de gruwelijke nasleep van de partitie – moord, verkrachtingen en vernielde eigendommen – begint haar levenslange strijd met trauma, die ze de kraaien noemt, een ondermijning van het hindoeïsme. mythologie waarin kraaien dienen als schakel tussen de wereld van de levenden
en de doden. De kraaien blijven naar haar terugkomen en laten haar nooit alle verschrikkelijke dingen vergeten die in haar leven zijn gebeurd.

Het boek onderzoekt de nutteloosheid van grenzen, die zijn vergeleken met spiegels. Ook hier zijn het de mannen, zegt ze, die spiegels (grenzen) creëren en vrouwen die ze doorbreken. Maar deze spiegels strekken zich uit tot de scheiding tussen haat en liefde, deze wereld en de ander, verleden, heden en toekomst. De vrouw praat over het bewegen door spiegels om haat om te zetten in liefde. Ze wenst zelfs een gigantische spiegel, zo groot als de wereld, om de gebeurtenissen in haar leven weerspiegeld te zien, zodat ze zich hun chronologie kan herinneren.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Wat Mayawati's stilzwijgen over de zaak Sidheeque Kappan zegt

Een gevangene in Pakistan: het verhaal van een IAF-piloot over moed en vastberadenheid< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/harichandranadasari-2col.jpg?resize=140,79" />

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt companyMonthly plan om toegang te krijgen tot Budget Lees ook |Spare: de kreet van een zelfverbannen prins omdat hij weer in de kudde is uitgenodigd

Dit maakt plaats voor hallucinerende visioenen van intergalactische reizen met een man met een lange sjaal, een man die zogenaamd onsterfelijk is en die haar vertelt over tijd, de aard van leven en dood en die de aard van de werkelijkheid uitdaagt. “Tijd is overal en nergens … het is als lucht, zegt hij, de lucht in een kamer, maar alle lucht tegelijk …” Op dezelfde manier opent het existentiële vragen over leven en dood en concludeert de hoofdrolspeler, in een metafysische roes, dat niets sterft omdat er nooit iets wordt geboren.

Door het hele boek heen, Sidhu's schrijfstijlverandert van lange zinnen die weglopen tot hele alinea's tot korte zinnen met schaarse woorden. Langere zinnen stemmen de lezer af op het tempo van de geest van de vrouw terwijl ze zich gebeurtenissen uit haar leven herinnert, soms een ruzie verzint of de fantastische vluchten van haar verbeelding opnieuw bezoekt. Kortere, meer abrupte, die verschijnen als moeilijk te slikken berusting die de hoofdrolspeler zich eigen maakt, werpen je terug naar een realiteit die vaak grimmig is.

Uit de inhoud van het boek en de erkenningen blijkt duidelijk dat Dark Star een zeer persoonlijk verhaal is, verteld met mededogen. De hoofdrolspeler blijft maar praten over hoe haar jongste zoon leugens vertelt voor de kost, misschien verwijzend naar Sidhu's werk als fictieschrijver. Wat het boek mist aan beweging, in termen van plot, maakt het goed met krachtige meditaties over de complexe aard van het menselijk leven en de politieke, sociale, religieuze en gendercontexten waarin mensen zich bevinden. Haar reflectie op gebeurtenissen, nu als een oude vrouw, dient ook als filosofische verhandeling en psychologische verkenning van kwesties als vrouwenhaat, dood, tijd, grenzen, liefde en haat.

Advertentie Lees ook |'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen India in staat stellen benut het demografische dividend': Harish Damodaran

Bovenal is het boek een spiegel om het lelijke gezicht van het patriarchaat te laten zien en wat het elke generatie aandoet. Het is een gejammer van een oude vrouw die dood wil omdat de dood het laatste mysterie en de laatste rustplaats is waar ze naar hunkert om te ontsnappen aan de aangrijpende ervaring van het leven in een broos ouder wordend lichaam en de herinnering aan een leven dat leverde weinig geluk en verwoestende onderdrukking op.