Ranbir Sidhus Dark Star er en meditativ utforskning av virkningen av kvinnehat og maskulin nasjonalisme på en kvinnes liv

0
53

Ingenting skjer i Ranbir Sidhus Dark Star. Den korte romanen er en intern monolog av en gammel kvinne, som bor sammen med mannen sin i hans forfedres hjem i Punjab, og prøver å lære å dø. Leseren reiser gjennom hennes minner om Partition, gifte seg med en ukjent mann og flytte til London, bosatt i California, Khalistan-bevegelsen og den nylige bondens protest.

Hovedpersonen, hvis bevegelse er begrenset på grunn av alderen hennes, bryter også inn i ærbødighet om hendelser som ikke skjedde, minner om å reise til steder hun faktisk ikke gjorde, mens hun stirret i taket på rommet sitt, mens hun forbereder seg på den siste livsferdigheten – å akseptere døden – som hun sier hun trenger.

Hovedpersonen vår husker prøvelsene og prøvelsene ved å være kvinne, med liten handlefrihet over hennes livs avgjørelser, som for det meste har blitt bestemt for henne av mennene i livet hennes – hennes far, ektemann – og til en viss grad av fremmede som sitter i fjerntliggende rom og tegn linjer på et kart, deler nasjoner, familier, venner og elskere. Historien hennes om å reise til India fra Pakistan som ung jente og være vitne til de grufulle ettervirkningene av delingen – drap, voldtekter og ødelagt eiendom – begynner hennes livslange kamp med traumer, som hun betegner som kråkene, en undergraving av hindu. mytologi der kråker fungerer som bindeleddet mellom de levende
s og de dødes verden. Kråkene kommer stadig tilbake til henne, og lar henne aldri glemme alle de forferdelige tingene som har skjedd i livet hennes.

Boken utforsker nytteløsheten til grenser, som har blitt sammenlignet med speil. Også her er det mennene, sier hun, som lager speil (grenser) og kvinner som bryter dem. Men disse speilene strekker seg til skillet mellom hat og kjærlighet, denne verden og den andre, fortiden, nåtiden og
fremtiden. Kvinnen snakker om å bevege seg gjennom speil for å forvandle hat til kjærlighet. Hun ønsker til og med et gigantisk speil, på størrelse med verden, for å se hendelsene i livet hennes reflektert slik at hun kan huske kronologien deres.

Subscriber Only StoriesView All

ForklarSnakker | Budsjett 2023-24: Økonomisk vekst, finanspolitisk helse og unem…

I Jharkhand-distriktet hjelper klubber på blokknivå eldre med å takle ensomhet

Delhi Konfidensielt: Statsminister Modi, toppledere deltar i Nadda-bryllup, men QR-torsk…

Hva kan ligge bak regjeringens beregninger skjæringen av MG…Månedlig plan for å få tilgang til budsjett Les også |Reserve: En selvforvist prins skriker etter å ha blitt invitert tilbake til flokken

Dette gir plass til hallusinatoriske visjoner om å gå på intergalaktiske reiser med en mann med et langt skjerf, en mann som angivelig er udødelig og som forteller henne om tid, livets og dødens natur og som utfordrer virkelighetens natur. “Tiden er overalt og ingen steder … det er som luft, sier han, luften i et rom, men all luften på en gang …” På samme måte åpner den opp for eksistensielle spørsmål om liv og død, og hovedpersonen konkluderer i en metafysisk døs med at ingenting dør fordi ingenting blir født.

Gjennom hele boken, Sidhus skrivestilendres fra lange setninger som renner til å bli hele avsnitt til korte, som har sparsomme ord. Lengre setninger tilpasser leseren til tempoet i kvinnens sinn når hun husker hendelser i livet hennes, noen ganger finner hun frem en argumentasjon eller gjenopplever de fantastiske fantasiene. Kortere, mer brå, som fremstår som vanskelig å svelge resignasjoner som hovedpersonen internaliserer, og slenger en tilbake til en virkelighet som ofte er dyster.

Det er tydelig fra bokens innhold og dens erkjennelser at Dark Star er en dypt personlig historie, fortalt med medfølelse. Hovedpersonen fortsetter å snakke om hvordan hennes yngste sønn forteller løgner for å leve, og antyder kanskje til Sidhus arbeid som skjønnlitterær forfatter. Det boken mangler i bevegelse, når det gjelder plot, tar den opp med potente meditasjoner om menneskelivets komplekse natur og de politiske, sosiale, religiøse og kjønnede kontekstene som folk befinner seg i. Hennes refleksjon over hendelser, nå som gammel kvinne, fungerer også som en filosofisk avhandling og psykologisk utforskning av spørsmål om kvinnehat, død, tid, grenser, kjærlighet og hat.

Annonse Les også |'Bare mikro-, små og mellomstore bedrifter som kan generere arbeidsplasser vil gjøre det mulig for India å utnytte dets demografiske utbytte': Harish Damodaran

Fremfor alt er boken et speil for å vise patriarkatet sitt stygge ansikt og hva det gjør med hver generasjon. Det er en jamring fra en gammel kvinne som ønsker å dø fordi døden er det siste mysteriet og hvilestedet hun lengter etter for å unnslippe den opprørende opplevelsen av å være i live i en skrøpelig aldrende kropp og huske et liv som ga lite lykke og ødeleggende undertrykkelse.