Rahul Gandhi's Yatra, en de mijlen te gaan voor het congres in J&K

0
36

Toen Rahul Gandhi vorige week in de Valley aankwam met een warm welkom, op het nippertje van zijn Bharat Jodo Yatra, verbaasde de kracht van de menigte zelfs congresleiders.

Maar terwijl de groeiende woede tegen de door luitenant-gouverneur Manoj Sinha geleide regering van Jammu en Kasjmir en de BJP langzaamaan ruimte creëert voor het congres in het Union Territory, zou het een vergissing zijn van de kant van de partij om de menigten te interpreteren als tekenen van een opleving in J&K, vooral in de Valley.

In Premium |Waarom er meer nodig is dan Bharat Jodo Yatra om het congres nieuw leven in te blazen

Daar zijn verschillende redenen voor.

Daar zijn verschillende redenen voor. is een oorverdovende stilte in Kasjmir in termen van publieke opschudding sinds de afschaffing van de speciale status van J&K op 5 augustus 2019, ondanks de woede ertegen en de daaropvolgende “anti-people” wetten uitgevaardigd door de administratie. De reden is het harde optreden van de regering tegen afwijkende meningen, waardoor er geen klep overblijft voor het uiten van de publieke woede.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenUitleggenSpreken | Begroting 2023-24: economische groei, fiscale gezondheid en unem…In het district Jharkhand helpen clubs op blokniveau ouderen omgaan met eenzaamheid

Delhi Confidential: PM Modi, topleiders wonen Nadda-bruiloft bij, maar QR-code…

Wat zou kunnen zijn de berekeningen van de regering achter de verlaging van de MG… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot de begroting

Het hardhandig optreden omvatte onder meer het beteugelen van politieke activiteiten, zelfs door reguliere politieke partijen, met uitzondering van een paar die geacht worden dicht bij de BJP te staan.

Moet lezen |Sanjay Srivastava schrijft: Met Bharat Jodo Yatra wordt de status van Rahul Gandhi verbeterd. Maar heeft het een bredere snaar geraakt bij de mensen?

Tegen deze achtergrond bood de Bharat Jodo Yatra de mensen een zeldzame ongehinderde gelegenheid om hun ongenoegen over de BJP-regering te uiten. Bovendien was het via een betoging waarvan het uitgangspunt was dat het land zich moet verenigen tegen de 'politiek van haat' van de BJP.

Dat is een van de factoren die mensen, vooral jongeren, naar de bijeenkomst van Rahul bracht.

Advertentie

Een andere reden was de onvoorwaardelijke steun aan de Yatra door de Nationale Conferentie en de Democratische Volkspartij – de Valley's 8217;s twee grote reguliere politieke partijen. Het betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat de drie partijen klaar zijn om de handen ineen te slaan tegen de BJP op politiek gebied.

Lees ook |Met Bharat Jodo Yatra eindigend in Kasjmir, een reden om Sheikh Abdullah te gedenken

Een dergelijke alliantie zou bijvoorbeeld afhangen van het feit dat het congres zijn standpunt verduidelijkt over hot-button-kwesties zoals artikel 370, die de kern vormen van de politiek in de Valley. Nu het congres zich zorgen maakte over hoe dit in de rest van het land zou kunnen uitpakken, was een glimp ervan te zien in de controverse die voortkwam uit de opmerkingen van senior congresleider Digvijaya Singh's over Pulwama en chirurgische aanvallen, terwijl de Yatra in J&K — Rahul ontweek voorspelbaar vragen over artikel 370 tijdens zijn interacties in de Valley.

Waar de steun voor Rahul's Yatra iets substantiëler zou kunnen zijn, is de Jammu-regio, ooit het bolwerk. Ook hier groeit de woede tegen de BJP-regering in het Centrum, over haar falen om de beloften na de intrekking van artikel 370 na te komen, zoals de bescherming van de rechten van mensen, en banen en ontwikkeling, en, de laatste tijd, over de 8217's “anti-inbreuk” rijden.

Advertentie De Neerja Chowdhury Column |Bharat Jodo Yatra vernieuwt het imago van Rahul Gandhi, maar zal pas in stemmen worden omgezet als er woede is tegen Modi en de congresorganisatie herleeft

Terwijl het congres de uitdaging van de rebellen lijkt te hebben overwonnen leider Ghulam Nabi Azad, hoe goed speelt het in op de woede tegen de regering en de BJP zal haar toekomst in de Jammu-regio voorspellen.

Elk verlies voor de BJP in Jammu kan alleen het congres zijn. winnen, maar het is geen gemakkelijke taak tegen een behendige rivaal waarvan wordt verwacht dat hij van koers verandert wanneer dat nodig is.

© The Indian Express (P) Ltd