Home Dutch Na CUET 2022 daalt het aantal DU-opnames met 25%; inschrijving van meisjes ziet dalen

Na CUET 2022 daalt het aantal DU-opnames met 25%; inschrijving van meisjes ziet dalen

0

Na de introductie van de Central University Entrance Test (CUET) voor undergraduate (UG)-programma's, is het totale aantal studenten dat is toegelaten tot Delhi University (DU), een van de grootste centrale universiteiten van het land, met een kwart gedaald dit jaar, waarbij de kracht van meisjes de grootste hit is.

Volgens gegevens die toegankelijk zijn gemaakt door The Sunday Express, hebben de inschrijvingscijfers van DU een laagste punt in vijf jaar bereikt – van 73.374 studenten in 2018-19 tot 64.915 in 2022-23. Dit jaar waren er ongeveer 70.000 studentenplaatsen beschikbaar. De daling van het aantal inschrijvingen is zelfs nog groter dan vorig jaar — er waren 22.283 inschrijvingen minder, een daling van 25,5%.

Lees ook |CUET UG 2023 registratiedata worden over een paar dagen aangekondigd: UGC Chief

Uit de gegevens blijkt dat een groot deel van de daling dit jaar het gevolg is van minder meisjes die toelating zoeken tot DU – hun inschrijving voor RUG-programma's daalde met 37,75%, van 54.818 in 2021 tot 34.120 in 2022-23. Aan de andere kant was de mannelijke inschrijving getuige van slechts een marginale daling van 1.585 — van 32.380 in 2021 naar 30.795 dit jaar.

Alleen abonnees StoriesView AllesUPSC-sleutel – 6 februari 2023: ken en begrijp gegarandeerde pensioenregeling…Interview met Amartya Sen: 'De Santiniketan van Satyajit Ray, Nandalal Bose ……UPSC Essentials | Belangrijkste termen van afgelopen week met MCQ'sUitlegSpreken | Begroting 2023-24: Economische groei, fiscale gezondheid en unem… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot de begroting

Over het algemeen vormden vrouwen dit jaar 52,5% van het totale aantal niet-gegradueerde studenten aan DU, in tegenstelling tot 62,87% in 2021- 22. Als gevolg hiervan is het aandeel mannelijke studenten gestegen van 37,13% in 2021-22 naar 47,44% deze sessie.

De academische sessie 2022-23 was de eerste keer dat centrale universiteiten overstapten op CUET van het eerdere systeem van het gebruik van Class 12 Board-examencijfers voor toelating tot niet-gegradueerde programma's. Van de 9,68 lakh-studenten die verschenen voor de CUET-examens in 2022, waren er 4,29 lakh-meisjes en 5,38 lakh-jongens.

CUET UG 2023 |Geen wijziging in examenvorm, onderwerpkeuzes, zegt UGC Chief

Vice-kanselier Yogesh Singh van DU vertelde The Sunday Express dat het universiteitsbestuur de redenen voor de gewijzigde samenstelling van het DU-klaslokaal zou onderzoeken. “Als dat het geval is, zullen we de zaak onderzoeken en het nodige doen”, zei hij.

Sanjeev Singh, hoofd van het computercentrum van de universiteit van Delhi, die een belangrijke rol speelde bij het online zetten van het hele toelatingsproces, zei dat minder toelatingen een teken is dat CUET heeft geholpen het probleem van overmatige inschrijving tegen gesanctioneerde zitplaatsen aan te pakken.

Advertentie

“Tot vorig jaar waren de toelatingen gebaseerd op afkappunten (op basis van de prestaties van studenten in hun Class 12 Board-examens). Soms werden voor 20 stoelen 250 studenten (met dezelfde klasse 12-cijfers) toegelaten, wat leidde tot een te hoge toelating van studenten. Onder CUET vonden opnames plaats op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Je kunt de opnamegegevens van dit jaar dus niet vergelijken met die van 2021, omdat het proces anders was”, zei hij tegen deze krant.

Leraren op de hogescholen van DU zeiden dat de daling van het aantal inschrijvingen van meisjes bij DU duidelijk zichtbaar is in hun klaslokalen.

Tanvir Aejaz, een universitair hoofddocent aan de afdeling politieke wetenschappen aan het Ramjas College, zei: “Tijdens het toelatingsproces merkten mijn collega's en ik op dat na CUET het aantal meisjesstudenten was gedaald… Op het platteland en in kleine steden zou CUET het voor meisjes moeilijk hebben gemaakt om het examen bij te wonen. Het was nogal verwarrend; er waren verschillende centra en meerdere examens over meerdere dagen, die steeds werden geannuleerd.”

Advertentie Lees ook |DU Fee Waiver Scheme: 1700 studenten melden zich aan, definitieve lijst van begunstigden binnenkort

Nandita Narain, universitair hoofddocent wiskunde aan het St. Stephen's College, zei dat ook zij de veranderde geslachtssamenstelling opmerkte. “Op onze natuurkundeafdeling is het aantal meisjes dat via CUET wordt toegelaten drastisch gedaald. Vroeger was het helemaal niet zo. Meisjes scoorden beter in klas 12,' zei ze, eraan toevoegend dat sommige hogescholen eerder de voorkeur gaven aan vrouwen in hun toelatingscriteria, die werden stopgezet na de introductie van CUET.

De daling in het totale aantal inschrijvingen – meisjes en jongens – was ook te zien aan de Banaras Hindu University (BHU), die samen met DU het grootste aantal aanvragen ontving voor toelating tot RUG-programma's via CUET.

In BHU werden in 2022 14.386 studenten toegelaten tot RUG- en postdoctorale (PG) -programma's – 7.196 (50,02%) meisjes en 7.190 (49,98%) jongens. In 2021 werden 19.880 studenten toegelaten tot de universiteit: 9.572 meisjes (48,15%) en 10.308 jongens (51,85%). BHU adopteerde CUET voor toelating tot UG- en PG-programma's voor 2022-23.

Hoewel de PRO van BHU geen commentaar gaf, zei een andere officier, die sprak op voorwaarde van anonimiteit: “Dit is op elke universiteit gebeurd deze keer niet alleen BHU. De vertraging bij de toelating kan de reden zijn, omdat verschillende studenten mogelijk zijn toegelaten tot een andere hogeschool.”

Lees ook |DU Executive Council reserveert 2 zetels voor wezen in alle RUG-, PG-programma's

Gevraagd naar de impact van CUET op het aantal toelatingen dit jaar, zei UGC-voorzitter M Jagadesh Kumar: “Het AISHE-rapport zegt dat de inschrijving voor hoger onderwijs is gestegen tot 4,14 crore, waarmee het voor het eerst de grens van vier crore overschrijdt, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2019-20 en 21% van 2014-15. Vrouwelijke inschrijving heeft de grens van twee crore bereikt, een stijging van 13 lakh van 2019-20. jaar is de totale inschrijving van studenten in heel India toegenomen. De respectieve universiteiten moeten de redenen voor een daling van hun inschrijvingen analyseren en passende maatregelen nemen. Deze vermindering van het aantal inschrijvingen bij DU en BHU kan ook een tijdelijke dip zijn, omdat we net uit de COVID-19-pandemie zijn gekomen, en dat kan de voorkeuren van studenten hebben veranderd. Ze hadden zich kunnen aansluiten bij een staatsuniversiteit dichter bij huis, want het aantal inschrijvingen is dit jaar erg bemoedigend.”

© The Indian Express (P) Ltd.