Iedereen, overal: hoe Sakal Hindu Samaj een 'anti-liefdesjihad'-campagne verspreidt

0
32

De Sakal Hindu Samaj zal zondag een openbare bijeenkomst houden in Mumbai, nadat de Maharashtra-regering het Hooggerechtshof had verzekerd dat toestemming zou worden gegeven op voorwaarde dat er geen haatzaaiende taal wordt geuit door de deelnemers.

Vanaf november, toen het begon met zijn reeks openbare bijeenkomsten tegen “religieuze bekering” en “liefdesjihad”, heeft de Sakal Hindu Samaj meer dan 20 van de staat bestreken& #8217;s 36 districten.

Een los conglomeraat, de Samaj omvat rechtse outfits zoals de VHP, Bajrang Dal, Hindu Janjagruti Samiti, Hindu Pratisthan, Durga Vahini, Vishwa Shriram Sena en Sanatan Sanstha. Met een aantal van deze outfits die zijn gekoppeld aan de RSS, zijn de rally's, die beschuldigingen van haatdragende taal hebben geuit, weinig tegengehouden door de Shinde Sena-BJP-regering.

Lees ook |‘Haatdragende taal’ bij evenement in Mumbai: Telangana MLA Raja Singh krijgt nieuw bericht van de politie van Hyderabad

De rally die in Mumbai zal worden gehouden, is de derde van de Samaj in de stad en eist “strenge wetten om de liefdesjihad en de religieuze bekering van hindoes te stoppen”.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Wat Mayawati's stilzwijgen over de zaak Sidheeque Kappan zegt

Een gevangene in Pakistan: het verhaal van een IAF-piloot over moed en standvastigheid

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet< figuur>

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt companyMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Een senior RSS-functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat de oprichting van een dergelijke organisatie of het doel ervan geen verrassing was. “Religieuze bekering van hindoes door christenen en moslims staat al lang op onze agenda, en we hebben gevochten tegen hun dwangmethoden', zegt hij.

Beweren dat 'gesprekken hoogtij vieren in afgelegen dorpen ”, voegt de RSS-leider eraan toe dat deze de afgelopen jaren “in opkomst” zijn, vooral “gevallen van moslims die hindoeïstische meisjes in huwelijken in de val lokken en ze tot de islam bekeren.

Volgens bronnen was de directe aanleiding voor de vorming van de Sakal Hindu Samaj de moord op Shraddha Walkar, wiens partner Aftab Poonawalla ervan wordt beschuldigd haar te hebben vermoord, haar lichaam in stukken te hebben gesneden en de delen gedurende maanden te hebben verwijderd. Oorspronkelijk woonden ze in Mumbai, maar de twee woonden in Delhi toen de vermeende moord plaatsvond.

Advertentie

De RSS-leider zegt dat er een uitbarsting van woede was “in de hele hindoeïstische samenleving” over de moord, en het was tijdens beraadslagingen hierover dat de VHP, Bajrang Dal en andere outfits besloten dat ze de straat op moesten. “Om de agitatie een gestructureerde uitstraling te geven en een grotere deelname van politieke partijen en het volk mogelijk te maken, ontstond de naam Sakal Hindu Samaj. Het is bedoeld om alle Hindoes die in de samenleving leven op te nemen.”

De Sakal Hindu Samaj, een leiderloze outfit, omvat vertegenwoordigers van de verschillende outfits die ermee verbonden zijn, met onder hen geselecteerde coördinatoren om bijeenkomsten en locaties te plannen. Sociale media worden vervolgens gebruikt om de mensen te informeren over de tijd en locatie van de rally's.

De amorfe aard van de Samaj maakt het gemakkelijker om steun te krijgen van verschillende groepen, zoals handelaars. vakbonden, en betrek hogere kasten bij achtergebleven klassen.

Advertentie Lees ook |'Steun als vanzelfsprekend beschouwd': BJP denkt na over MLC-tegenslagen, ook in bolwerken

De Sakal Hindu Samaj hield zijn eerste bijeenkomst in het Parbhani-district in Marathwada-regio in november 2022. De leden zeggen dat de overweldigende respons erop ertoe heeft geleid dat ze doorgingen met vergaderingen in de hele staat.

Tot de sprekers op de bijeenkomsten behoorde Kalicharan Maharaj, die vorig jaar zowel in Maharashtra (toen onder de MVA-regering) als in Chhattisgarh werd berecht voor opmerkingen die naar verluidt gericht waren tegen een minderheidsgemeenschap en Mahatma Gandhi, terwijl hij zijn huurmoordenaar Nathuram Godse prees. Een andere spreker, Kajal Shingla alias Kajal Hindustani, is in het verleden ook beschuldigd van aanzetten tot haat.

Tijdens een Sakal Hindu Samaj-bijeenkomst in Ahmednagar claimde Kalichran “40.000 gevallen van liefdesjihad” en zei: “Moslims lokken hindoeïstische meisjes door vashikaran (zwarte magie).”

Senior VHP-leider Shriraj Nair zegt dat de Samaj bedoeld is “om alle hindoes onder één vlag te verenigen”. “Het is een platform waar hindoes hun stem kunnen verheffen tegen onrecht.” Hij beweert dat de deelstaatregering ontvankelijk is voor hun vraag naar wetten om de liefdesjihad te beteugelen.

Maharashtra Hindu Janajagruti Samiti-chef Sunil Dhanwat beweert “wreedheden tegen hindoevrouwen” en het slachten van koeien: “Er zou geen tolerantie moeten zijn over deze gevoelige kwesties.”

Advertentie

Ram Singh Bawri, de nationale voorzitter van de Hindoeïstische Ekta Andolan Samiti, die ook deelneemt aan de bijeenkomsten, eist de doodstraf voor Aftab Poonalla “om een ​​voorbeeld te stellen”, eraan toevoegend: “Hindoes hebben tot nu toe stil gezien. Maar nu niet meer.”

BJP en Shinde Shiv Sena ministers, gekozen leiders en ambtsdragers zijn grotendeels weggebleven van deze bijeenkomsten, hoewel Mumbai BJP-president Ashish Shelar aanwezig was bij de Samaj’s op 29 januari Bijeenkomst in Mumbai.

Advertentie Lees ook |Yogi Adityanath op conclaaf Banjara: 'Absoluut geen tolerantie voor religieuze bekeringen in UP'

Nu Mumbai klaar is voor hoge BMC-verkiezingen, zegt Shelar dat men de bijeenkomsten niet moet koppelen aan politiek. “De groeiende gevallen van liefdesjihad vormen een bedreiging en een maatschappelijk probleem. De bijeenkomsten zijn apolitiek. Elk individu dat tot een ideologie, gemeenschap of organisatie behoort, kan vrijwillig deelnemen aan de Sakal Hindu Samaj-bijeenkomsten tegen liefdesjihad.

Senior BJP-leider en woordvoerder Shivray Kulkarni, die deel uitmaakte van de Samaj's “anti-liefdesjihad”-bijeenkomsten in de Vidarbha-regio, zegt: “De Samaj is een spandoek dat iedereen binnenbrengt die zich wil associëren met deze strijd tegen religieuze bekering en liefdesjihad. Het doel is om de mensen een forum te bieden om hun mening te uiten, en de bijeenkomsten kunnen de onrust onder hindoes kanaliseren.”

De protesten worden bestempeld als “Hindu Janakrosh (woede)”, merkt hij op.

>Advertentie

President Devendra Fadnavis heeft ook gesproken over de noodzaak van een wet tegen “liefdesjihad”. Tijdens een interactie vorige maand in Mumbai beweerde hij wreedheden tegen “onschuldige meisjes die tot een bepaalde gemeenschap behoren” door jongens van een andere. “De gevallen hebben plaatsgevonden en nemen toe. Het heeft geleid tot schermutselingen in dorpen, wat leidt tot problemen met de openbare orde,' zei hij.

Fadnavis voegde eraan toe dat de deelstaatregering niet tegen huwelijken tussen kaste of religie was. “Maar waar fraude plaatsvindt in naam van het huwelijk, moet de overheid ingrijpen.”