Hur en toalettkampanj förändrade liv, hjälpte kvinnor i Telanganas Narayanpet

0
34

Fram till 2021 hade de tre kommunerna i Telanganas Narayanpet-distrikt – Narayanpet, Kosgi och Makthal – inga offentliga toaletter. Distriktets panchayats på 280 gram hade inga heller.

Det ändrades när en “toalett på hjul” sattes upp i Narayanpet, ett initiativ som hjälpte distriktet att uppnå Open Defecation Free (ODF) ) status och vann förvaltningen ett pris för ‘Bästa kommun’ i landet.

Läs också |Swachh Bharat 2.0: Moving forward together

Den mobila toaletten är skapad av före detta Narayanpet-distriktssamlaren Harichandana Dasari, som är bland de 19 vinnarna av The Indian Express Excellence in Governance Awards för 2020 och 2021.

De tvååriga utmärkelserna firar distriktets finaste arbete Magistrater, kvinnor och män betraktade styrelseformens fotsoldater när de ändrade manus som berör livet för otaliga människor över hela landet. Harichandana vann priset i kategorin Allmänna bekvämligheter.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Vad säger Mayawatis tystnad om fallet Sidheeque Kappan

En fånge i Pakistan: En IAF-pilots berättelse om mod och mod

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/harichandranadasari-2col.jpg?resize=140,79" />

Hur en toalettkampanj förändrade liv, hjälpte kvinnor i Telanganas Narayanpet

Konspiration, datastöld med före detta personal: Digital India-företag anklagar Pvt CompanyMånatlig planerar att få tillgång till Budget

Den mobila toaletten, inrättad speciellt för kvinnor, sattes upp på en kasserad Telangana State Road Transport Corporation (TSRTC) buss. Toaletten, även kallad “rosa” eller “hon” toaletten, är vanligtvis parkerad vid Kosgi busshållplats.

Läs också |Identifiera och lösa Indiens sanitära problem med decentraliserade lösningar

“Sådan är efterfrågan på “toalett på hjul” att vi får samtal från hela distriktet som ber oss att skicka den när det är en lokal mässa eller festival så att kvinnor kan använda det. Kosgi busshållplats har fortfarande ingen offentlig toalett, men vi skickar den baserat på önskemål från arrangörer av festivaler och andra offentliga tillställningar”, säger Kosgi kommunalråd M Poornachander.

Den mobila toaletten med fyra toaletter, som byggdes upp till en kostnad av 10 lakh Rs, använder mindre vatten eftersom den är utrustad med biorötare och har solpaneler som gör den energieffektiv. “Toaletten endast för kvinnor garanterar säkerhet och trygghet för kvinnor på offentliga platser”, sa M Ratna, en sanitetsarbetare vid Kosgi busstation.

Annons Läs också |”Vissa anser mig orörlig & håna mig’: Sanitetsarbetare delar berättelser om apati och diskriminering

Noterbart är arbetet av dåvarande distriktssamlaren Harichandana Dasari, som postades till Narayanpet i februari 2020 och överfördes den 9 oktober 2022. Mer än 11 ​​000 billiga cylindriska toaletter – många av dem för kvinnor – byggdes över hela distriktet under perioden.

Distriktsinsamlaren Koya Sree Harsha sa att alla toaletter underhålls av sanitetsarbetare. ”Lokala konstnärer dekorerade dessa toaletter byggda vid busshållplatser och marknader med färgglada målningar och design. Alla enheter underhålls väl och fler enheter byggs över hela distriktet för att förbättra offentliga sanitära anläggningar”, sa han. Toaletterna byggdes till en kostnad av 15 000 Rs per enhet med hjälp av betongbrunnsringar, som fästes ovanpå en underjordisk grop.

Läs också |NFHS-data erbjuder en verklighetskontroll för påståenden om Swachh Bharats framgång

För att uppnå ODF provade distriktsförvaltningen olika modeller inklusive mobila toaletter, ringtoaletter som satts upp på primärvårdscentraler och kommunala vårdcentraler, statliga sjukhus, marknader och huvudgator, och prefabricerade toaletter i skolor och andra offentliga platser. Tjänstemän sa att kriterierna för Swachh Bharat togs som parametrar i distriktet för att skapa offentliga bekvämligheter. Genom att replikera det har 190 kommuner över hela Telangana kommit på mobila toaletter för kvinnor och modellen kom för särskilt omnämnande och beröm från fackliga Jal Shakti-minister Gajendra Singh Shekhawat.

Annons

De rosa mobila toaletterna erkändes också som en. av de bästa initiativen under Swachh Bharat Mission 2020.

© The Indian Express (P) Ltd