Hundratals döda efter jordbävningar i Turkiet

0
39

Publicerad 6 februari 2023 kl 07.45

Utrikes. Hittills har 207 personer rapporterats döda i Turkiet och Syrien efter kraftiga jordbävningar tidigt på måndagsmorgonen. I Turkiet försvåras räddningsarbetet av en pågående snöstorm.

Gilla artikeln på Facebook

De två skalven, som kändes så långt bort som Kairo, hade magnituderna 7,8 och 6,7 och inträffade norr om staden Gaziantep, nära gränsen till Syrien.

Den första jordbävningen registrerades klockan 02.17 och den andra tio minuter senare.

Räddningsarbetet i östra Turkiet försvåras av tuffa väderförhållanden, då det är snöstorm i delar av den drabbade området. Hittills har minst 76 personer rapporterats omkomna i Turkiet, enligt AP, och ett stort antal hus har kollapsat.

Statlig media i Syrien rapporterar om minst 111 dödsfall i regeringskontrollerade områden, medan minst 20 personer uppges ha mist livet i den rebellkontrollerade nordvästra regionen. Landets civilförsvar beskriver situationen som “katastrofartad”, skriver SVT Nyheter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skickade omedelbart sök- och räddningsinsatser till drabbade områden och skriver på Twitter att han hoppas att man tillsammans ska ta sig igenom katastrofen så snart som möjligt och med minsta möjliga skada.

Skalven kunde kännas även i närliggande länder som Irak, Cypern, Jordanien, Libanon och Israel.