Högsta domstolens historia är historien om människors kamp: CJI

0
35

Högsta domstolens historia är historien om Indiens medborgares dagliga liv, sade Indiens chefsdomare D Y Chandrachud på lördagen.

“Om vi ​​går igenom historien om denna domstol inser vi att Högsta domstolens historia är historien om det indiska folkets dagliga livskamp”, sa han vid ett evenemang som anordnades i samband med SC:s 73:e Foundation Day.

Han konstaterade att det inte finns “inga stora eller små fall” för domstolen, och han sa: “Varje sak är viktig eftersom det är i de till synes små och rutinmässiga frågorna som involverar medborgarnas klagomål som frågor om konstitutionella och rättsvetenskapliga frågor dyker upp…. när domstolen tar hand om sådana klagomål utför domstolen en klar konstitutionell plikt, en klar konstitutionell skyldighet och en klar konstitutionell funktion.”

CJI Chandrachud sa att SC:s “jurisprudentiella synsätt har utvecklats. På 1970-talet antog domstolen en bred målinriktad och kontextuell tolkning av grundlagen. Under de senaste åren har domstolen främjat den transformativa visionen av konstitutionen genom att erkänna och skydda grundläggande rättigheter som rätten till privatliv, beslutsmässig självständighet och sexuella och reproduktiva val. Vår domstol har framstått som en stark förespråkare för jämställdhet…”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 6 februari 2023: Know and Understand Guaranteed Pension Scheme…

Intervju med Amartya Sen: 'The Santiniketan of Satyajit Ray, Nandalal Bose ……

UPSC Essentials | Nyckelord från den gångna veckan med MCQs

ExplainSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…Månadsplan för att få tillgång till budget

Han sa att domstolen “också har sett till att straffrättslig administration inte kopplas bort från ramen för mänskliga rättigheter”. Han citerade exemplet på hur SC samtidigt som den upprätthåller dödsstraffet har fastställt förmildrande omständigheter för att besluta om dödsstraff, sa han: “Därför har ()domstolen försökt använda konstitutionens språk för att humanisera lagar och agera som en beskyddare och grundläggande rättigheter och friheter.”

När han anammade teknik sa han att mellan den 23 mars 2020 och den 31 oktober 2022 hörde SC ensamt 3,37 lakh fall genom videokonferenser.

Med hänvisning till att regeringen anslår 7 000 crore Rs i denna budget för fas 3 av e-domstolsprojektet, sa han att detta kommer att bidra till att förbättra tillgängligheten för rättsliga institutioner och förbättra effektiviteten i rättssystemet i Indien.

Annons < p>Chief Justice of Singapore, Sundaresh Menon, höll den första föreläsningen som anordnades i samband med Foundation Day-firandet.

© The Indian Express (P) Ltd.