Historiken om elfordon är äldre än du tror

0
79
Darren Brode/Shutterstock.com

Elfordonet har funnits mycket längre än du kanske tror. Även om konceptet med elfordon har blivit populärt under 2000-talet, går elbilarnas rötter tillbaka till tidigt 1800-tal. Kolla in den fascinerande historien och upptäck vad som kunde ha varit nedan.

Innehållsförteckning

Robert Anderson, Thomas Davenport och The First Electric Cars
William Morrison and the Electric Carriage
Andreas Flocken and the Elektrowagen
La Jamais Contente bryter 100 KPH-barriären
Thomas Edisons elbilsexperiment
Elektriska fordon minskar under 1900-talet

Robert Anderson, Thomas Davenport och The First Electric Cars

PRILL/Shutterstock.com figur>

Titeln som “uppfinnare av elfordonet” är inte något som kan belönas med för stor säkerhet eftersom så många innovatörer pysslade med batteriteknik vid den tiden. De flesta källor pekar dock på den skotske uppfinnaren Robert Anderson som den första personen som skapade en fungerande elektrisk vagn någon gång mellan 1832 och 1839—posterna är så prickiga att ingen vet det exakta datumet. Hans hästlösa vagn kunde färdas omkring 12 kilometer i timmen (cirka 7,5 mph) och använde ett engångsbatteri tillsammans med råolja för att generera elektricitet. Anderson visade upp sitt elfordon en gång på en bilindustriutställning 1835.

RELATERATVarför du inte bara kan köpa en elbil

Ungefär samtidigt, 1834, skapade den amerikanske smeden Thomas Davenport en batteridriven elmotor baserad på en elektromagnetisk maskin som demonstrerades av uppfinnaren Joseph Henry ett år tidigare. Den nya tekniken inspirerade smeden så att han och hans bror sålde en häst och andra personliga ägodelar för att finansiera uppfinningen. Davenports fru lät uppfinnaren använda delar av sin brudklänning för trådisolering i motorn.

Han använde sin uppfinning i det första elfordonet som tillverkades i USA, som gick längs en kort bana och fungerade som en prototyp för senare bilar. Han använde den också för att driva ett litet lok. Men Davenport hade svårt att patentera sin motor eftersom U.S. Patent Office aldrig hade utfärdat patent för en elektrisk motordesign. Det tog honom fyra år att få patent. Även efter det skulle det ta flera decennier innan hans uppfinning togs i allmän användning. Davenport dog pank och i relativt dunkel 1851.

William Morrison and the Electric Carriage

Jose de Jesus Churion Del/Shutterstock.com

Under större delen av 1800-talet var elfordon mer av en nyhet än ett dedikerat transportsätt. Det ändrades 1887 när den skotske kemisten William Morrison byggde den första praktiska elektriska vagnen. Morrison och maskiningenjören Dr. Lew Arntz byggde EV-prototypen i ett hemligt källarlaboratorium, som Morrison kallade “grottan,” i Des Mois, Iowa. Uppfinningen var en rå sexpassagerarvagn som kunde nå 23 kilometer i timmen (cirka 14 mph). Det skulle dock dröja år innan allmänheten lade märke till hans uppfinning.

RELATERATÄr det billigare att ladda en elbil än att fylla en bil med bensin?

Morrison designade en andra elektrisk vagn mellan 1888 och 1890. Den här innehöll förbättringar som en mer avancerad motor, växel, batterier och styrinstrument. Denna modell blev den första praktiska bilen som byggdes i USA. Han gick in i fordonet i Seni Om Sed-paraden 1890 i Des Moines, där upp till 100 000 människor observerade det. Tidningar i området gick vilda med rapporter om den nya uppfinningen, och Morrison körde elbilen runt i staden i flera veckor efteråt och gav folk åk och deltog i tävlingar. Morrison fick snart press över hela världen. I slutet av 1890 fick Morrison mer än 16 000 förfrågningar per post om den elektriska vagnen. Och Morrison var inte färdig med att skapa hästlösa vagnar. Allt som allt byggde han ett dussin modeller, de flesta sålde för $3 600—ca $117,414 i dagens pengar.

Även om Morrison förtjänar en plats i historien för att utveckla den första praktiska elbilen, kom mycket hans förmögenhet från hans innovationer inom batteriteknologi. Han patenterade olika batteriinnovationer och sålde rättigheterna till flera företag, varav det mest anmärkningsvärda var American Battery Company. I slutet av sin karriär hade Morrison minst 88 batterirelaterade patent.

Morrisons elbilsdesign användes som grund för många andra elbilsdesigner under resten av 1800-talet, inklusive Morrison-Sturgis och Morrison-MacDonald elvagnar. Sturgis-modellen tog hem priserna för kategorin elektriska vagnar på världsutställningen 1893.

Andreas Flocken and the Elektrowagen

< p>Medan Anderson, Davenport och Morrison alla gjorde viktiga bidrag till elfordon, var det första elfordonet som massproducerades Flocken Elektrowagen, skapad av den tyska entreprenören Andreas Flocken. Inte mycket är känt om utvecklingen av fordonet och inte heller om Flocken själv. Vad som är känt är att 1888 startade hans företag, Maschinenfabrik A. Flocken (Machine Factory A. Flocken på engelska), en elteknisk avdelning för EV-experimentering. Elektrowagen började säljas samma år.

RELATERATHur kallt väder påverkar elbilar

Den första tillverkade elbilen innehöll en höghjulig, järntrött vagn med en elmotor som kunde nå en hastighet på cirka 15 kilometer i timmen (9 mph). Maskinen vägde cirka 880 pund och kunde sitta en enda person. Den liknade en schäslong, en hästdriven vagn som var populär i Europa på 1700- och 1800-talet. Maschinenfabrik A. Flocken fortsatte med att utveckla ytterligare elbilar under hela 1890-talet, av vilka några innehöll innovationer som axeltappsstyrning och ekerhjul. Men företaget slutade tillverka fordon 1903.

La Jamais Contente bryter 100 KPH Barrier

Elfordon från 1800-talet var begränsade i sin räckvidd, hastighet och kapacitet. Detta är inte förvånande eftersom tekniken var så ny. De flesta elbilar av tiden nådde aldrig en hastighet över 20 till 30 miles per timme. Faktum är att i slutet av 1890-talet var ordet rekord för hastighet i en EV bara 32 mph. Men med ett nytt århundrade runt hörnet beslutade det belgiska företaget Compagnie Internationale des transports automobiles électriques (International Company of Electric Motor Transport på engelska) att visa världen vad elbilar kunde göra.

RELATERATVarför elbilar inte är framtiden vi har varit Lovade

Företaget grundades av racerföraren Camille Jenatzy och utvecklade La Jamais Contente (franska för “aldrig nöjd”). Den torpedformade EV:n var gjord av en aluminiumlegering, utrustad med två 25kW motorer, och kunde generera totalt 68 hästkrafter. EV-bilen hade premiär nära Paris, Frankrike, den 29 april 1899. Körd av Jenatzy slog La Jamais Contente landhastighetsrekordet, som sedan hölls av Frech racerföraren Gaston de Chasseloup-Laubut på 92,78 kilometer i timmen (57,65 mph) med en jättestor marginal. La Jamais Contente nådde en hastighet på 105,882 kilometer i timmen den dagen (65,792 mph) och blev det första fordonet (elektriskt eller annat) att bryta 100 km/h-barriären. Jenatzy och La Jamais Contente hade rekordet fram till 1902, då det kördes om av en ångdriven bil som kördes av den franske ingenjören Leon Serpollet.

Thomas Edison’s elbilsexperiment

Everett Collection/Shutterstock.com

Thomas Edison är känd för många saker. Han är krediterad för att ha uppfunnit och utvecklat många innovationer, såsom fonografen, filmkameran och till och med glödlampan, bland många andra. Vid tiden för sin död hade han mer än 1 000 amerikanska patent. Men alltför få kommer ihåg hans bidrag till elbilsindustrin i början av 1900-talet.

RELATERATKan du koppla in din elbil till vilken laddare som helst?

1899 började Edison utveckla ett alkaliskt batteri för att driva elbilar, vilket tog honom nästan ett decennium att fullända. Men vid den tiden hade hans långvariga vän, Henry Ford, redan tagit sig in på marknaden för personliga fordon med bensindrivna modeller. Ändå samarbetade de två affärstitanerna för att få ut ett prisvärt elfordon på marknaden. Edison designade minst tre elbilar med Edison-lagringsbatterier av nickeljärn. Men de nådde aldrig löpande bandet.

År 1914 beskrev Ford sina problem med att tillverka elbilar, “Problemet hittills har varit att bygga ett lagringsbatteri av låg vikt som skulle fungera långa sträckor utan att laddas om;” ett problem som skulle plåga EV-designers fram till slutet av århundradet. Ford och Edison ville ha en elbil som skulle väga cirka 1 100 pund med batterier till ett värde av cirka 405 pund och kosta runt $600 (ca $18.000 idag). Tyvärr blev deras idé aldrig förverkligad på grund av höga kostnader och begränsningarna hos 1900-talets batteriteknik.

Elektriska fordon minskar under 1900-talet

h2>

IN Dancing Light/Shutterstock.com

Dessa exempel och fler visar att elfordonet inte är en innovation från 2000-talet. Faktum är att elbilar var mer populära och tillgängliga på 1800-talet än deras gasdrivna motsvarigheter. Från 1896 till 1930 tillverkade så många som 1 800 biltillverkare i USA elbilar. Vid tiden för nedgången kunde elbilar färdas upp till 100 miles på en enda laddning men användes huvudsakligen i stadsmiljöer.

Det var inte förrän Ford kom ut med Model T 1908 som elbilarna började minska. Mest på grund av kostnad och räckvidd. Fords masstillverkade gasdrivna bil såldes för cirka 650 USD, medan den genomsnittliga elektriska elbilen kostade cirka 1 750 USD. Dessutom var det mycket billigare att tillverka den infrastruktur som krävs för att tanka gasdrivna fordon än att bygga laddstationer för elbilar.

När fler företag började tillverka sina egna bensindrivna fordon försvann de elektriska modellerna och slocknade i princip. år 1935. Det skulle ta nästan ett sekel och miljarder dollar i investeringar för att få elbilar tillbaka till vanliga framträdande platser.

Long Hard Road: The Lithium-Ion Battery and the Electric Car

Läs mer om elfordons fascinerande historia.

Amazon

26,99 USD