Hillary Clinton och Elaben Bhatt: Varför den tidigare amerikanska presidentfrun såg SEWAs sena grundare som en förebild

0
33

Fd USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton kommer att vara på en tredagarsturné i Gujarat med början söndagen (5 februari), främst för att hylla Self Employed Women's Association (SEWA) grundare Elaben Bhatt som gick bort den 2 november förra året. år.

Hillary Clinton och SEWA

Den före detta USA:s första dam hade känt Elaben Bhatt från innan hennes man Bill Clinton valdes till president 1993. De introducerades av den tidigare senatorn från New York Daniel Patrick Moynihan, som Hillary efterträdde som senator (2001), sa SEWA:s direktör Reema Nanavaty. Clinton fick först en upplevelse av SEWA:s arbete i Mumbai, när hon besökte Hansiba, SEWAs klädbutik, sa Nanavaty.

Clinton besökte SEWA i Ahmedabad första gången 1995 som First Lady. Hon besökte SEWA, som grundades som en fackförening av Bhatt, i Ahmedabad, för att se hur det hade gett fattiga kvinnor möjlighet att ta kontroll över sin framtid och att göra sina egna och sina familjers liv bättre.

Clinton besökte SEWA i Ahmedabad första gången 1995 som First Lady. Hon besökte SEWA, som grundades som en fackförening av Bhatt, i Ahmedabad, för att se hur det hade gett fattiga kvinnor möjlighet att ta kontroll över sin framtid och göra sina egna och sina familjers liv bättre. (Express Photo)

I ett tal som hölls vid Rajiv Gandhi Foundation i New Delhi beskrev hon Bhatt som en “mjuk visionär vars arbete är genomsyrat av Gandhis ideal”.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla< figur>< /figur>FörklaraSpeaking | Budget 2023-24: Ekonomisk tillväxt, finanspolitisk hälsa och unem…

I Jharkhand-distriktet hjälper klubbar på blocknivå äldre att hantera ensamhet

Delhi Konfidentiellt: PM Modi, toppledare deltar i Nadda-bröllopet, men QR-torsk…

Vad kan regeringens beräkningar ligga bakom nedskärningen av MG…Månadsplan för att få tillgång till Budget

“Hon såg Elaben som en förebild, medan Elaben såg henne som en mäktig kvinnlig ledare”, sa Nanavaty.

Bhatt övertygade Clinton om vikten av Home Based Workers (HBW), som hjälper till att driva deras sak vid International Labour Organization (ILO) konvention som nu också erkänner SEWA som en organisation som förespråkar HBWs.

Clinton besökte SEWA igen 2018 och träffade sina medlemmar. Det var då hon blev inbjuden att vara en del av 50-årsfirandet, “och hon har hållit löftet”, sa Nanavaty.

Annons Hillary Clinton hade besökt SEWA 2018 och träffat dess medlemmar. (Express Photo)

Möte med saltpannaarbetare

Den 5 februari kommer Clinton att besöka Little Rann of Kutch för att träffa saltpannaarbetare. SEWA har hjälpt dessa arbetare att byta från de förorenande dieselpumparna till sol- och solhybridpumpar, vilket har gett dem koldioxidkrediter.

Clinton kommer sedan att besöka Rudi resurscenter, som är SEWAs marknadsavdelning för agroråvaror. , vid Dhrangadhra i Surendranagar-distriktet. Här kommer hon att tala till cirka 500-600 SEWA kvinnliga medlemmar och tillkännage Global Climate Resilience Fund för kvinnor, sa Nanavaty.

På morgonen den 7 februari kommer Clinton att besöka IIT-Gandhinagar innan hon avslutar sin Gujarat-turné.

Annons

Elaben Bhatt-minnesmärket

Clinton kommer först att besöka Bhatts hem i Ahmedabad för att visa hennes respekt till familjen och sedan SEWA Reception Center i Ellisbridge-området där organisationen först grundades.

Tvärs över vägen från mottagningscentret ligger den dåvarande Victoria Garden, nu kallad Lokmanya Tilak Baug, där Elaben Bhatt den 12 april 1972 hade hållit det första mötet med några kvinnliga gatuförsäljare och hembaserade arbetare som ledde till grundandet av SEWA som fackförbund. Bhatt hade planterat ett banyanträd i denna trädgård den 12 april förra året, för att fira 50 år av den organisation hon grundade. Trädgården har nu ett minnesmärke som kommer att invigas av Clinton.

“Sekreterare Clinton som kommer att inviga detta minnesmärke kommer att vara en del av firandet av inte bara 50 åren av SEWA utan av de 75 åren av Indiens självständighet”, sa Nanavaty. Ahmedabad-baserade arkitekten Aniket Bhagwat, som designade om trädgården under beskydd av Torrent-gruppens UN Mehta Foundation (UNM) sa: “Minnesmärket av UNM Foundation och Ahmedabad Municipal Corporation, är en öppen bok gjord av röd sandsten, har en anteckning om Elaben på engelska och Gujarati.”

Själva trädgården har historiska milstolpar. Den byggdes för att fira drottning Victorias diamantjubileum 1897.

En anteckning från UNM-stiftelsen säger att den 7 januari 1910, en marmorstaty av drottning Victoria, skulpterad av den berömda konstnären H G Mhatre, avtäcktes i trädgården till drottning Victorias ära. “Sedan dess har den här trädgården varit ett vittne till stadens historia och är en tidsmarkör. Den 14 december 1917 firades det ett stort firande när staden återhämtade sig från en dödlig pest”, står det i lappen.

Annons

1929 avtäckte Mahatma Gandhi en staty av Lokmanya Tilak i Victoria Garden gjorda av konstnären M K Kolhatkar. Parken såg också installationen av ett minnesmärke för att fira Mahagujarat-rörelsen 1956, enligt anteckningen.