Het Spaanse hooggerechtshof steunt het recht van de mens om naakt op straat te lopen

0
61

Een Spaans hooggerechtshof heeft een man in het gelijk gesteld die een boete kreeg omdat hij naakt door de straten van een stad in de regio Valencia liep en later probeerde naakt een rechtszitting bij te wonen.

In een verklaring zei het hooggerechtshof van de regio dat het een beroep had afgewezen tegen een beslissing van een lagere rechtbank om boetes in te trekken die waren uitgedeeld aan de man omdat hij naakt door de straten van Aldaia liep, een stad aan de rand van de regionale hoofdstad. .

De rechtbank erkende echter een “juridisch vacuüm” in de Spaanse wet met betrekking tot openbare naaktheid.

Alejandro Colomar, 29, werd gefilmd terwijl hij bij de rechtbank aankwam met slechts een paar wandelschoenen aan voordat hij werd bevolen meer kleren aan te trekken om het gebouw binnen te gaan. Tijdens zijn proces betoogde hij dat de boetes inbreuk maakten op zijn recht op ideologische vrijheid.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Wat Mayawati's stilzwijgen over de zaak Sidheeque Kappan zegt

Een gevangene in Pakistan: het verhaal van een IAF-piloot over moed en vastberadenheid

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt companyMaandplan om toegang te krijgen tot Budget

Hij vertelde Reuters dat hij zich in 2020 in het openbaar begon uit te kleden en meer steun dan beledigingen heeft gekregen toen hij naakt rondliep, hoewel hij ooit met een mes werd bedreigd.

“De boete houdt niet op ergens op slaan,” hij zei. “Ze beschuldigden me van obsceen exhibitionisme. Volgens het woordenboek impliceert dat seksuele bedoelingen en heeft (dat) niets te maken met wat ik aan het doen was.

Publieke naaktheid is legaal in Spanje sinds 1988. Iedereen mag naakt over straat lopen zonder te worden gearresteerd, maar sommige regio's zoals Valladolid en Barcelona hebben hun eigen wetten ingevoerd om nudisme te reguleren, vooral buiten het strand. De rechtbank merkte op dat Aldaia geen wet heeft die nudisme verbiedt.

Advertentie

De rechtbank van Valencia oordeelde dat Colomar “zich had beperkt tot naakt blijven of circuleren op verschillende tijdstippen in twee verschillende straten van Aldaia,” en zijn gedrag impliceerde geen “verandering van de veiligheid, rust of openbare orde van de burger”.