Gebruikersaccountbeheer (UAC) uitschakelen op Windows 10 of Windows 11

0
81

Om Gebruikersaccountbeheer (UAC) in Windows uit te schakelen, opent u het menu Start en zoekt u naar “UAC”. Selecteer 'Instellingen gebruikersaccountbeheer wijzigen' en gebruik vervolgens de schuifregelaar om deze in te stellen op 'Nooit melden'.

Gebruikersaccountbeheer is een belangrijke beveiligingsfunctie van Windows. Als een actieve toepassing volledige toegang tot uw systeem wil, moet deze dit vragen met een UAC-prompt. Als u UAC uitschakelt, kunnen alle actieve toepassingen beheerderstoegang krijgen zonder eerst te vragen. Zo schakelt u UAC uit op elke versie van Windows.

Inhoudsopgave

< p>Wat is UAC?
Hoe UAC uitschakelen in Windows 10
Hoe UAC uitschakelen in Windows 11
Wat betekenen de UAC-opties?
Moet u UAC uitschakelen?
Wat is UAC Virtualisatie?

Wat is UAC?

UAC staat voor “Gebruikersaccountbeheer,” en het is een beveiligingsfunctie ingebouwd in vensters die programma's de toegang tot beveiligde mappen blokkeert zonder directe gebruikersautorisatie. Het is een extra barrière tussen uw systeem en mogelijk schadelijke toepassingen.

Alle moderne versies van Windows, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista, hebben Gebruikersaccountbeheer en #8217;s standaard ingeschakeld. Het is ook opgenomen in Windows Server. UAC-opties zijn te vinden in het klassieke Configuratiescherm, zelfs op Windows 10 en Windows 11.

Waarschuwing: het uitschakelen van UAC kan uw computer kwetsbaarder maken voor kwaadaardige software. We raden af ​​UAC uit te schakelen, tenzij u een specifieke behoefte heeft, zoals het oplossen van een softwareprobleem. Als u UAC tijdelijk uitschakelt, raden we u aan deze zo snel mogelijk weer in te schakelen.

UAC uitschakelen in Windows 10

Open eerst het UAC-instellingenvenster. Open hiervoor uw Start-menu (door op de Windows-toets te drukken of op de Start-knop te klikken). Type “UAC” of “Gebruikersaccountbeheer” in het zoekvak in het menu Start.

Klik op “Instellingen Gebruikersaccountbeheer wijzigen” in de zoekresultaten of klik op “Openen

Tip: UAC-opties zijn ook toegankelijk in het Configuratiescherm. Navigeer naar Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Wijzig de instellingen voor gebruikersaccountbeheer 

Klik en sleep in het venster Instellingen gebruikersaccountbeheer de schuifregelaar naar de onderste positie, dat is “Nooit op de hoogte stellen.” Met deze instelling kunnen applicaties beheerderstoegang tot uw systeem aanvragen en krijgen ze die toegang onmiddellijk zonder u eerst te vragen.

Klik op “OK” om uw keuze op te slaan. U moet akkoord gaan met een laatste UAC-prompt om de wijziging te bevestigen. Het wordt onmiddellijk van kracht nadat u dit heeft gedaan.

UAC uitschakelen in Windows 11

De procedure voor het uitschakelen van UAC is niet veranderd in Windows 11.
Zoek eerst naar &#8220 ;UAC” in het startmenu. Selecteer “Gebruikersaccountbeheer wijzigen” uit de zoekresultaten of klik op “Openen

< /p>

Sleep de schuifregelaar helemaal naar de onderste optie, “Never Notify,” klik vervolgens op “OK” om uw keuze te bevestigen. Elke activiteit die normaal UAC zou activeren, krijgt in plaats daarvan automatisch groen licht.

< /p>

Wat betekenen de UAC-opties?

De UAC-schuifregelaar geeft u vier afzonderlijke opties voor het kiezen van Gebruikersaccountbeheer in Windows. Dit zijn de opties waaruit u kunt kiezen:

 • Altijd een melding wanneer: deze optie is zelfs strenger dan de standaardinstelling. Windows toont de standaard UAC-prompts wanneer u bijvoorbeeld applicaties installeert. U moet echter ook akkoord gaan met UAC-prompts wanneer u de systeeminstellingen van Windows wijzigt. Dit zorgt ervoor dat applicaties niet stilzwijgend de instellingen van het besturingssysteem kunnen wijzigen zonder u te vragen.
 • Laat me alleen weten wanneer apps proberen wijzigingen aan te brengen op mijn computer (standaard): dit is het standaard UAC-gedrag. Windows zal je om toestemming vragen wanneer je applicaties installeert of wanneer die applicaties volledige systeemtoegang willen, maar je zult geen UAC-prompts zien wanneer je de meeste instellingen van het Windows-besturingssysteem wijzigt.
 • Stel me op de hoogte alleen wanneer apps proberen wijzigingen aan te brengen op mijn computer (donm mijn bureaublad niet dimmen): Dit is hetzelfde als de standaardinstelling, maar Windows toont u een UAC-venster over uw normale bureaubladomgeving in plaats van een UAC-venster over een gedimde bureaubladomgeving. De gedimde desktopomgeving is eigenlijk een speciale, veilige desktop waar actieve applicaties geen invloed op kunnen hebben. Gebruik deze optie alleen als het lang duurt voordat uw computer het bureaublad dimt, wat waarschijnlijk te wijten is aan een hardware- of stuurprogrammaprobleem.
 • Stel me nooit op de hoogte wanneer: Applicaties kunnen UAC-toegang krijgen zonder u te vragen. U zult nooit een UAC-prompt zien die om uw toestemming vraagt ​​of u informeert dat UAC-toegang is verleend terwijl de “Nooit melden” instelling is geactiveerd. Om UAC volledig uit te schakelen, is dit de optie die u moet selecteren.

GERELATEERDWaarom u Gebruikersaccountbeheer (UAC) in Windows niet moet uitschakelen

Moet u UAC uitschakelen?

Nee, u moet UAC niet op uw systeem uitschakelen als dat niet nodig is. We raden aan om het ingeschakeld te laten.

De standaardinstelling is geschikt voor de meeste mensen, omdat deze de bescherming biedt die UAC biedt tegen de ergernis van een pop-up. Als u UAC uitschakelt, wordt het voor kwaadwillende toepassingen gemakkelijker om zonder uw medeweten wijzigingen in uw systeem aan te brengen.

Om UAC in de toekomst weer in te schakelen, opent u het venster Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer opnieuw, sleept u de schuifregelaar terug naar het standaardpositie en klik op “OK.” Wijzigingen in uw UAC-instellingen worden onmiddellijk doorgevoerd; u hoeft niet opnieuw op te starten.

Nogmaals, we raden ten zeerste af om UAC uit te schakelen, tenzij je daar een bijzonder goede reden voor hebt. Hoewel de functie erg onaangenaam en lawaaierig was toen het debuteerde op Windows Vista, is het veel redelijker sinds Windows 7 en het werkt nog steeds goed op Windows 10 en Windows 11. Mogelijk ziet u nogal wat UAC-prompts bij het instellen van een computer en het installeren van uw software, maar hopelijk zullen ze daarna niet te vaak voorkomen en ze zijn een belangrijke beveiligingsfunctie die u controle geeft over wat toepassingen op uw pc kunnen doen.

Wat is UAC-virtualisatie?

UAC-virtualisatie maakt programma's mogelijk waarvoor normaal gesproken volledige beheerdersrechten nodig zijn om normaal te werken door een virtuele kopie van de beveiligde map te bieden die het programma kan gebruiken. Hier is een concreet voorbeeld van waar u het kunt tegenkomen.

De meeste moderne games schrijven hun opslagbestanden naar een locatie in de gebruikersmap. Typische locaties zijn AppData, de map Documenten of de map Mijn games. Aangezien er geen beheerdersmachtigingen nodig zijn om bestanden naar een van die locaties te lezen en te schrijven, staat het games vrij om hun opgeslagen bestanden (of configuratiebestanden) naar die locaties te schrijven, ongeacht hun machtigingsniveau. Oudere games zijn echter niet allemaal zo ontworpen. Veel oudere games schreven bestanden op in een submap op de installatielocatie van de game — zoals “C:Program FilesExampleGameSaves” bijvoorbeeld, en hun configuratiebestanden werden opgeslagen als INI- of CFG-bestanden in de hoofdmap van de game.

Toen UAC werd geïntroduceerd in Windows Vista, moest je ofwel toestaan ​​dat die games “Run as Administrator,” zodat ze naar de map Program Files kunnen schrijven, of u kunt UAC-virtualisatie gebruiken. UAC Virtualization heeft het in wezen vervalst, zodat het programma dacht dat het naar de echte Program Files-map aan het schrijven was, maar het werd in werkelijkheid omgeleid naar een speciale map, “C:Users(YourUserName)AppDataLocalVirtualStore,& #8221; in plaats daarvan.

Hoewel ons voorbeeld Vista specifiek noemt, duikt het probleem af en toe op in Windows 10 en Windows 11 wanneer u een programma probeert uit te voeren dat is ontworpen vóór Vista.

UAC-virtualisatie is handig , maar het heeft enkele beperkingen:

 • Het is niet beschikbaar op Home-edities van Windows, alleen Professional-edities of hoger.
 • Het werkt alleen voor 32-bits toepassingen.
 • Het werkt alleen voor standaard gebruikersaccounts, en niet voor beheerdersaccounts.

Is het zo belangrijk dat u moeite doen om een ​​duurdere versie van Windows te kopen? Absoluut niet, tenzij je een terugkerende en dringende behoefte hebt om oude software op Windows 10 of Windows 11 te draaien. Het is echter handig als je al een Pro-versie hebt geïnstalleerd.

Om UAC-virtualisatie op Windows 10 in te schakelen (of uit te schakelen), zoekt u naar “localsec” in het menu Start en klik vervolgens op “Lokaal beveiligingsbeleid” of “Openen.

Navigeer naar Lokaal beleid > Beveiligingsopties, blader vervolgens naar beneden en dubbelklik op “Gebruikersaccountbeheer: virtualiseer bestands- en registerschrijffouten naar locaties per gebruiker.

Zorg ervoor dat UAC-virtualisatie is ingesteld op “Enabled,” klik vervolgens op “Toepassen.

Natuurlijk is UAC slechts een onderdeel van het uitvoeren van een veilige Windows-installatie. U moet beschikken over de beste antivirussoftware, goede basispraktijken voor computerbeveiliging en een enorme dosis scepsis over onverwachte pop-ups die u op internet tegenkomt. U moet ook op uw hoede zijn voor meer gecompliceerde bedreigingen, zoals phishing-e-mails en oplichting via sociale media, zoals die op Facebook, de Facebook Marketplace of LinkedIn.

The Best Antivirus Software of 2023 Beste algehele antivirussoftware Bitdefender Internet Security Shop Avira Free Security Shop Beste antivirussoftware voor Windows Malwarebytes Premium Shop Intego Mac Internet Security X9 Shop Bitdefender Mobile Security Shop LEES VOLGENDE

 • › 4 manieren om UAC minder vervelend te maken op Windows 7/Vista
 • › UAC in- of uitschakelen via de Windows-opdrachtregel
 • › 175 Tweaks, tips en how-to-artikelen voor Windows 7
 • › Waarom u Gebruikersaccountbeheer (UAC) in Windows niet moet uitschakelen
 • › Hoe te voorkomen dat Windows wordt afgesloten of opnieuw wordt opgestart
 • › Vorige versies van het register herstellen in Windows 7
 • › Office 2013 installeren met Office 365
 • › Screen Record op iPhone