Du behöver en “idéhink”

0
36
Hannah Stryker/How-To Geek

2000-talet inledde en period av intensivt intresse för produktivitetsmetoder och strategier. Inte alla av dem klarade tidens tand, men en gjorde det verkligen—och om du inte använder den, går du miste om något.

Ubiquitous Capture är en superkraft

Redan 2001 publicerade David Allen en personlig produktivitetsbok som heter Getting Things Done. Att säga att det hade ett enormt inflytande på den spirande “life hacker” rörelse skulle vara en underdrift. Du kan kolla in boken om du vill, men det finns massor av bra sammanfattningar online nu för tiden (som den här sammanfattningen från The Process Hacker eller den här sammanfattningen från folket på Todoist).

Det kanske inte blir så mycket presstid nuförtiden, men då och långt in på 2010-talet var det A Very Big Deal i produktivitetskretsar, och det påverkade en hel generation av life hackers och optimerare.

Getting Things Done-systemet handlar om tidshantering, att optimera vad du gör när och att se till att de små dagliga åtgärderna du vidtar går framåt med större livsprojekt som är i linje med dina mål och ambitioner. Systemet har kritiserats för att vara alltför partiskt mot informationsarbetare och personer med tjänstemän och, i rättvisans namn, är det en legitim kritik. Det är inte alla som tycker att systemet passar deras jobb, livsstil eller sätt att tänka.

Men det finns en del av Getting Things Done som jag tror att varje enskild person bokstavligen borde adoptera som en del av sitt dagliga liv. “Ubiquitous Capture Tool.” I GTD-systemet har det ett väldigt fint namn, men vad det i slutändan fungerar som är en “idéhink.”

Och vad är ett Ubiquitous Capture Tool eller idéhink? Det är helt enkelt ett verktyg, oavsett om det är en dedikerad produktivitetsapp på din telefon som Todoist eller en liten anteckningsbok som du alltid har med dig, som du använder för att fånga varje idé eller ny input som kommer i din väg.

Du förvandlar effektivt verktyget till en digital eller fysisk version av ditt korttidsminne. Jag kallar allestädes närvarande en supermakt eftersom att överlåta innehållet i ditt korttidsminne till ett långsiktigt lagringssystem innebär att du aldrig glömmer någonting, och du kan få ut det mesta av alla fantastiska idéer och information som kommer i din väg.

Vad innebär en “Idéhink” Ser ut som i praktiken?

En viss dag tänker du, hör eller läser förmodligen många saker som skulle vara användbara att komma ihåg. Men varje dag upplever vi alla dessa saker och glömmer oundvikligen nästan alla av dem.`

Du hör en vän prata om något du inser skulle vara en fantastisk present till deras kommande födelsedag, men du glömmer det. Du är borta från din dator och kommer ihåg en viktig förändring du måste göra på ditt pensionskonto—men du glömmer det och ytterligare en kvart går utan att du gör några justeringar.

Du läser en artikel som nämner en intressant bok, men några dagar senare kan du inte komma ihåg vad boken var. Din chef nämner en avlägsen men viktig deadline, och du tänker för dig själv, “det skulle se riktigt bra ut om jag fick ett försprång på det projektet,” men du glömmer, och projektet kommer och går utan att du sticker ut.

Det oundvikliga “och sedan glömmer du” problem skulle kunna lösas i alla dessa exempel med hjälp av vilket som helst allmänt förekommande fångstverktyg. Genom att helt enkelt göra en snabb anteckning när tanken är fräsch i minnet, som “The Body Keeps Score av Bessel van der Kolk,” “beställ ersättningsfilter för ugn,” eller “köp wattmätare för att testa TV,” du fångar de tankarna.

Jag har använt Todoist som ett allmänt förekommande fångstverktyg (liksom en att göra-lista och ett personligt projektledningsverktyg) i flera år, så det är det verktyg jag lutar mig mot. Från artiklar till idéer till påminnelser, allt jag kommer över som jag vill spara till senare hamnar i mitt Todoist-kontos “Inkorg.” Din inkorg kan vara en fysisk anteckningsbok, den grundläggande Notes-appen på din telefon, en bunt registerkort eller något annat insamlingsverktyg.

Den viktiga delen är att genom att fånga alla dessa idéer säkerställer du att de inte flyter iväg i etern, för att aldrig mer tänka på dem. Och du undviker en situation där om du tänker på dem igen, det är efter att de är användbara. Det är inte särskilt bra att komma ihåg att ringa en rörmokare för att ta itu med ett långsamt avlopp efter att avloppet äntligen har översvämmat din källare.

Glöm inte att tömma din hink

Det finns en avgörande andra halvlek av processen med allestädes närvarande fångst. Tömning av hinken. Om du inte tar dig tid att bearbeta allt du har fångat är det inte bättre än att noggrant lägga upp allt i en kalender, bara att aldrig kontrollera kalendern för att se vad som står på den.

Beroende på hur produktiv du är med att lägga in saker i ditt allestädes närvarande infångningsverktyg (och hur snabba deadlines i ditt liv närmar sig) kan du bearbeta din infångningsinkorg en gång om dagen, några gånger i veckan eller en gång i veckan.

< p>Men för att göra fångstprocessen värd besväret måste du bearbeta alla infångade inkorgsobjekt till något annat. Om det är en artikel att läsa senare, måste den läggas till en läs-senare-lista. Om det är början på ett projekt, som att uppdatera ditt hemmakontor, måste du skapa en separat lista eller projektpost för att tänka på allt en uppdatering av hemmakontoret kräver och i vilken ordning du ska göra det.< /p>

Om det är en engångsuppgift som att beställa en reservdel eller skicka ett snabbt meddelande till någon, gör du det bara och stryker det från din lista (eller överför den enstaka uppgiften till en lista av engångsuppgifter som du kan ta dig igenom när du har ledig tid).

Hur du än väljer att hantera vad som händer med alla idéer och input som du har fångat med din idéhink, det bästa är att de är där för att bearbeta i första hand—och förlorade, vilket lämnar dig utan den goda idén eller påminnelsen om att göra något viktigt.

Och om du behöver en liten knuff för att prova det, här är min högsta godkännandestämpel. Över tjugo år av livshackning, produktivitetsbokläsning och i övrigt att vara ett mänskligt försökskanin för varje optimering under solen, det enda jag konsekvent har använt i alla metoder och epoker i mitt liv har varit allestädes närvarande fångst. Det är life hacket som alla andra förbättringar bygger på.

LÄS NÄSTA

  • › Få PC-kraft med surfplattaportabilitet i Surface Pro 9 för $200 rabatt
  • › Så här ändrar du din ålder på TikTok
  • › Denna enorma böjda ultravida bildskärm från LG kostar 337 $ idag
  • › Så här skärminspelning på iPhone
  • › PSA: Du kan e-posta böcker och dokument till din Kindle
  • › Hur man lägger till text i en cell med en formel i Excel