Binnen de 19 uur durende meltdown die Adani's aandelenverkoop in de war schopte

0
35

Een stralende Gautam Adani stond dinsdag naast de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zag er ontspannen uit toen honderden mensen zich verzamelden voor de ceremoniële ondertekening in de haven van Haifa, die de Indiase miljardair mede ontwikkelt.

De 60-jarige tycoon had reden om optimistisch te zijn: biedingen op het laatste moment hadden het vlaggenschip van zijn havens-naar-macht-imperium geholpen een recordverkoop van $ 2,5 miljard aan aandelen te sluiten, ondanks een verschroeiende short seller-aanval die een aandelenrevolutie veroorzaakte. Toen hij om 18.13 uur vanuit Tel Aviv naar huis ging lokale tijd in zijn Bombardier Global 6500 privéjet – een relatief nieuwe aanwinst met supersnelle draadloze connectiviteit – bracht de industrieel veel tijd door in het stilste deel van de cockpit tijdens marathongesprekken.

Niet doen miss |Adani Enterprises Ltd: Alles wat u moet weten over het vlaggenschip van Adani

Maar de meedogenloze uitverkoop in Adani Group-aandelen ging door op woensdag 1 februari, waarbij de marktwaarde van meer dan $ 80 miljard in een week werd weggevaagd – ondanks de veronderstelde succesvolle afronding van de aandelenverkoop.

Bezorgde investeerders begonnen het financiële team van Adani bellen om hun bezorgdheid te uiten, volgens mensen die bekend zijn met de gebeurtenissen en die niet genoemd wilden worden omdat de discussies privé waren.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Wat Mayawati's stilzwijgen over de zaak Sidheeque Kappan zegt

Een gevangene in Pakistan: het verhaal van een IAF-piloot over moed en vastberadenheid

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: Digital India-bedrijf beschuldigt pvt-bedrijf Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget Must read | Adani-marktcrash: Govt reageert, partij geeft de voorkeur aan geen commentaar

Tegenwind opbouwen

< p>Een van hen was de Royal Group, het moederbedrijf van Abu Dhabi's International Holding Co., die het conglomeraat aanspoorde om de aandelenverkoop van Adani Enterprises Ltd. te heroverwegen, zei een van de mensen.

Woensdagmiddag zei een door de staat gerunde financiële instelling – ook een van de ankerinvesteerders in het vervolgbod – dat het de groep niet verder zal steunen. Eerder op de dag hadden oppositiepartijen de regering van Narendra Modi lastig gevallen in het parlement, terwijl ze “Adani, Adani” scandeerden tijdens de begrotingstoespraak van de vakbonden. De magnaat stemt zijn bedrijfsstrategie vaak af op Modi's prioriteiten voor natievorming.

Advertentie

Ergens rond 17.00 uur. in India vroeg Adani woensdag om een ​​spoedvergadering van de raad van bestuur over 30 minuten. De aandelenverkoop werd geschrapt. Om 22:21 uur in India had de aanvraag de lokale beurzen bereikt, wat een dramatische ommekeer betekende.

Lees ook |Overheid verbreekt het stilzwijgen over Adani: blootstelling aan SBI, LIC binnen 'grenzen'

In amper 19 uur tijd was India's grootste vervolgaandelenverkoop ooit veranderd van een uitgemaakte zaak in een blindganger.

< p>Vertegenwoordigers van Royal Group, IHC en Adani Group reageerden niet onmiddellijk op schriftelijke verzoeken om commentaar buiten kantooruren.

Relaties beschermen

Advertentie

Adani koos ervoor om af te zien van de kortetermijnoverwinning van het behalen van het vervolgbod om zijn langetermijnrelaties met grote investeerders te beschermen die anders staarden naar gênante marktwaardeverliezen op de bedragen die ze hadden toegezegd.

En in die ene klap eiste de in de VS gevestigde shortseller Hindenburg Research, die een vernietigend rapport had gepubliceerd op 24 januari, zijn grootste slachtoffer ooit op.

In zijn explosieve breedte had Hindenburg Adani's conglomeraat beschuldigd van 'brutale' fraude en jaren van manipulatie van de aandelenmarkt, het witwassen van geld en andere vermeende misdaden die het bestempelde als 'de grootste oplichter in de geschiedenis van het bedrijf'.

Moet gelezen worden. |Adani allegaartje: S&P outlook negatief, Fitch & Moody een beetje positief

Adani Group sloeg terug en zei dat het rapport “nep”, “kwaadaardig ondeugend” was en dreigde met juridische stappen.

In zijn 413 pagina's tellende weerwoord op zondag, noemde het het rapport van Hindenburg en zijn korte weddenschap een “berekende effectenfraude” evenals een aanval op India en zijn instellingen. Drie dagen later was de verkoop van aandelen in alle hectiek uit de hand gelopen.

Teneergeslagen aanwezigen

Advertentie

Een neerslachtige deelnemer van Adani's noodvergadering op woensdag zei dat alles wat nodig was was een aanval van een kleine short seller om jaren van hard werken in slechts een week teniet te doen.

Een ervaren dealmaker die het aandelenverkoopproces hielp, zei dat hij nog nooit een aandelenemissie op deze manier had zien annuleren in een periode van bijna twee jaar. -tien jaar carrière.

Advertentie

Maar de opluchting bij de grote beleggers was voelbaar. Het door de staat gerunde Life Insurance Corporation of India Ltd., dat aandeelhouder is van vijf bedrijven van de Adani Group, beschouwde de beslissing als een gebaar van goed ondernemingsbestuur, volgens bekende mensen.

Zo verkocht Adani het ook . Hij richtte zich begin donderdag tot investeerders in een video om de abrupte ommezwaai uit te leggen en zei: “Voor mij staat het belang van mijn investeerders voorop en is alles secundair.”

Advertentie

Hij voegde eraan toe dat hij ze wilde beschermen tegen verliezen. “Ondanks de volatiliteit in de aandelen van de afgelopen week, was uw geloof in het bedrijf, de activiteiten en het management voor ons allemaal buitengewoon geruststellend en nederig.”

Express View |De nederlaag in Adani Group aandelen na een short-seller rapport vraagt ​​om meer controle en transparantie

De uitverkoop ging echter door. Vrijdag was de helft van de waarde van het conglomeraat, of meer dan 110 miljard dollar, verdampt sinds de publicatie van het Hindenburg-rapport.

De impact op de bredere markt van India was ook enorm. Vanaf donderdag was de roepie gedurende de periode gedaald ten opzichte van al zijn Aziatische tegenhangers, terwijl de spreads op een index van obligaties in het land zich uitbreidden tot het hoogste niveau in vier weken tijd.

Zelf afstand nemen< /strong>

De rimpeleffecten waren voor Modi's regering – waarvan werd aangenomen dat ze nauwe banden had met Adani – om zich publiekelijk te gaan richten op en afstand te nemen van het door schandalen geteisterde conglomeraat. Hoewel Adani's belangen, van havens tot energie, onlosmakelijk verweven zijn met de groeiplannen van het land, spraken overheidsfunctionarissen de impact ervan op de bredere economie af.

“Het is tussen één privébedrijf en de toezichthouder en de markt; Het gaat niet om de macro-economie', zei TV Somanathan, de minister van Financiën van het land, donderdag in een interview. “De blootstelling van banken, LIC aan Adani, is helemaal niet zorgwekkend. Ik zie hier geen besmettingsrisico in.”

De organisatoren van de afgeschafte aandelenemissie van de Adani-onderneming hebben zich moeten verzoenen met minuscule vergoedingen en haasten zich om te herstellen wat ze kunnen van wat een mega-vervolgaandelenverkoop had moeten zijn. Het grootste deel van de $ 12 miljoen die investeringsbanken zouden verdienen, was afhankelijk van het succes van de deal, zeiden mensen met kennis van zaken. Ze verwachten nu slechts een minimale vergoeding voor hun werk aan het aanbod.

Adani-dealorganisator oogschaduw van verwachte $12 miljoen betaaldag

Toen de turbulente week ten einde liep, begon de omstreden tycoon gesprekken met schuldeisers om een ​​aantal leningen met verpande aandelen vooruit te betalen, aangezien sommige banken stopten met het accepteren van de effecten van de groep als onderpand.

“Het stof is niet verdwenen. maar toch gesetteld”, zei Alok Churiwala, algemeen directeur van het in Mumbai gevestigde Churiwala Securities Pvt., donderdag. “Men moet zeer waakzaam zijn en beleggers doen er goed aan niet te sleutelen aan Adani-aandelen totdat er duidelijkheid is over de te volgen koers.”