Antivetenskapsrörelsen är politisk men medicin har inte heller förmedlat sitt värde till människor: Dr Siddhartha Mukherjee på Express Adda

0
78

Om varför det inte finns några rockstjärneforskare längre

Det enkla svaret är att nuförtiden är rockstjärnor rockstjärnor och ingen annan kan ersätta dem. Så vi sitter kvar med våra provrör. Men som sagt, uppenbarligen har vetenskapens status på något sätt fallit i människors ögon. Vetenskapen själv har grävt sig ner i ett hål. Dess språk har blivit otillgängligt och komplicerat på ett sätt som det inte var tidigare. Det fanns en mycket provocerande artikel i tidningen Nature som försökte skilja mellan två slags idéer inom vetenskapen, en som de kallar konsoliderande och en annan som de kallar störande. Konsoliderade idéer tar stora mängder kunskap och kondenserar dem till något. Disruptiv vetenskap är tvärtom. Det börjar på nytt. Du kan tillämpa detta mått på bland annat ekonomi, samhällsvetenskap, filosofi, arkitektur och konst. Men det fina med vetenskap är att man faktiskt kan kvantifiera den. Deras hypotes är att om vetenskapen verkligen är störande, så föregås det första omnämnandet av den upptäckten – låt oss ta Einsteins allmänna relativitetsteori – av ingenting. Det uppstår sui generis. Darwins evolutionsteori uppstår sui generis. Däremot uppstår konsoliderande vetenskap ur konsolideringen av tidigare arbete. Det intressanta fyndet är att över tiden, i motsats till våra förväntningar, har antalet verkligt störande uppsatser inom alla vetenskaper, inklusive några av de sociala, kvantitativa samhällsvetenskaperna och ekonomin, faktiskt minskat snarare än att öka. Varför? De för fram ett antal hypoteser. Den hypotes som jag tycker är mest intressant och mest trovärdig är att vetenskapen är arkitektoniskt organiserad, på ett stam-och-stam-sätt. Med andra ord, det ser ut som ett träd, snarare än vad vi skulle kalla ett fyrverkerisätt, som har ett centrum och många saker pekar ut det. Stam-och-gren-arkitektur har en central stam, och det kommer ut massor av grenar. Vetenskapen har en stam-och-stam-kvalitet över sig, vilket är att verkligt störande vetenskap uppstår i en stamliknande kvalitet och sedan rör sig i flera grenar. Tanken är att dessa stammar är ganska sällsynta och faktiskt minskar.

Siddharth Mukherjee (höger) med Anant Goenka, verkställande direktör,
Expressgruppen

Om ångest över artificiell intelligens

Jag är ingen expert på artificiell intelligens men jag sysslar med det ganska mycket. Jag tror att det finns två generella fenomen här. Den ena är den så kallade AI och den andra kallas generell AI. Det finns inte mycket oro för artificiell intelligens, i sig. Det är den allmänna AI som orsakar mycket oro. Fast jag tycker personligen att båda borde orsaka oro. Till exempel är användningen av AI vid övervakning av medborgare uppenbarligen en orsak till oro. Övervakning av politiska oliktänkande är en orsak till oro. Användningen av AI i krigföring, särskilt kombinationen av robotik och AI i krigföring, är en orsak till oro för mig och, med rätta, för allmänheten. Det finns andra aspekter av AI, som jag tror inte bara är godartade, utan väldigt användbara. Till exempel användningen av AI för att dechiffrera mönster inom medicin – vem kommer att bli sjuk. När det gäller att förutsäga genetik, förstå biologi och cellbiologi, etc, vilket orsakar mycket mindre oro.

Berättelser endast för prenumeranterView AllMånadsplan för att få tillgång till budget Siddhartha Mukherjees mamma, Chandana Mukherjee

Om vad han menar med den “nya människan”

På många sätt, skapandet av nya organ och organoider, gränssnittet mellan celler och enheter, inklusive potentiella enheter som går in i din hjärna, i skapandet av transplantationer – transplanterade celler, transplanterade organ – skapar vi människor som vi inte har stött på innan. Vi skapar människor som i vissa gamla tekniker skulle kallas cyborgs, även om de egentligen inte är cyborgs. De är cellborgs. De är gränssnitt mellan cellulära terapier och människor, och i och med att de är så sitter de verkligen vid gränserna för vår nuvarande teknologis gränser. Faktum är att det kan finnas människor som går bland oss ​​här, som kan ha genomgått en benmärgstransplantation, och som är levande chimärer. Så deras kroppar är deras egna kroppar, men deras blod görs från någon annans kropp. Det kommer mycket snart att finnas människor som bär konstgjord bukspottkörtel. För att ge dig ett exempel som du kanske tycker är väldigt prosaiskt: när det första barnet föddes i en petriskål, Louise Brown, född genom IVF, fanns det ingen sådan människa i världen som föddes i och föddes i en petriskål. Jag tror att vi skapar dessa nya människor. De är mycket mer verkliga. De finns bland oss. De är mycket mer verkliga än de science fiction-nya människorna. Jag tror att de väcker många frågor och oro för vilka vi är, vad vi gör och hur vår framtid ser ut.

Dr Siddhartha Mukherjee med gästerna på Express Adda

Om antivetenskapsrörelsen

Annons

Till viss del har medicinen drivit sig till marken och har inte fullt ut kunnat förmedla sin kraft och dess enorma inverkan på mänsklighetens historia. För mindre än 100 år sedan var chansen att dö i förlossning i vissa områden i storleksordningen 20-30 procent. Förlossningen var en dödlig händelse. Chansen att du skulle dö innan du var 60 år var 70-80 procent. Livslängden var 40, 50 eller 60 år. Under de senaste 50 åren har vi sett en förlängning av livslängden, långt in på 80-talet i vissa länder. Vi har sett de äldsta människorna långt upp i hundratals till 120-talet och så vidare. Det har skett en massiv förändring, mestadels påverkad av förändringar i hygien, sanitet, social och beteendemässig hälsa. Men hälsa ändå. Medicin har kommit att representera inte dessa, vad jag skulle kalla djupt fördelaktiga förändringar. Jag tror att det har varit mycket politik i arbete i antivetenskapsrörelsen, anti-vaxxer-rörelsen är en. En del av det är medicinens fel, att den inte kan förmedla sitt värde till människor, och en del av det har varit politiseringen och splittringen och användningen av medicin som en syndabock för politisk splittring, både i detta land och i många länder. runt om i världen.

Om Big Pharma är en skurk

Jag tror att Big Pharma har blivit skurken, jag tror personligen inte att det är skurken. Vi skulle inte ha den globala räckvidden av vaccination, inte bara för covid, utan för alla vacciner, om det inte hade varit för företag, bara för att nämna några – bland dem Pfizer, Moderna och AstraZeneca. Ett litet nystartat företag kan inte producera mediciner för världen. Du behöver läkemedelsföretagen. Om jag skulle vifta med ett trollspö och få läkemedelsindustrin att försvinna, kan jag garantera att det blir en förlust för människor.

Å andra sidan tror jag att baksidan av det är att läkemedelsindustrin måste ta sig själv och sitt ansvar på ganska stort allvar och hitta en medelväg, vilket den verkligen inte har. Jag ska ge dig ett sista exempel på detta. Ni måste alla komma ihåg vilken roll Cipla spelade under AIDS-pandemin vid en tidpunkt. I större delen av Afrika kom praktiskt taget alla AIDS-läkemedel från Cipla tills världshandelsavtal, ledda av läkemedelslobbyn, slog handfängsel och handfängsel på den och i huvudsak monopoliserade skapandet av antiretrovirala medel. Sedan dess tror jag att många av dessa företag har insett att det finns större sociala varor som de måste leverera och har börjat ta sin roll i allt detta mycket mer seriöst, effektivt
och ansvarsfullt.

Om cancerterapi och hans arbete i Indien

Annons

Arbete som gjorts i vårt labb och andra har hittat sin väg till skapandet av T-cellsterapi. T-cellsterapier är när du extraherar T-celler från en patient och du genmanipulerar dem i en hypersteril miljö som vi har skapat i Bangalore och du gör dem till maskiner för att bekämpa cancer. Du odlar dem till ett stort antal och återinfunderar dem sedan tillbaka till patienterna. Vi har använt dem för att bota patienter, vissa med dödliga sjukdomar som återfallande refraktär leukemi. Deras dödlighet utan denna terapi skulle vara 100 procent.

Om hur pandemin överraskade forskarna

Jag tror att det fanns ett ögonblick då vi, som ett vetenskapligt samfund och som ett biomedicinskt samfund, trodde att vi förstod vaccination, virologi och immunologi mycket väl. Sedan, helt plötsligt, kommer här ett virus som verkligen utmanar de grundläggande saker som vi vet och inte vet om hur immunsystemet fungerar. Ett exempel är fenomenet lång covid. Det väcker frågan att det kanske finns långa virussyndrom för många andra virus också och kanske har vi bara ignorerat dem, eftersom vi inte har letat efter dem. Så helt plötsligt har våra antaganden om vad människokroppen är, hur människokroppen hanterar virusinfektioner i det långa loppet alla varit ganska allvarligt ifrågasatta.

Om varför vissa människor får allvarligare covid än andra

Överraskning nummer ett är att det visar sig att vissa människor, uppenbarligen friska, män mer än kvinnor, har en redan existerande autoimmun sjukdom som osynligt påverkar deras förmåga att svara på virus. Det är först när COVID-19 slår till som tidigare osynlig oförmåga att svara på viruset blir synlig. Det är människor som faktiskt blir mycket allvarligt drabbade av covid. Så det är en förklaring. Vissa människor har genetiska förändringar eller mutationer eller variationer i gener som har med immunförsvaret att göra. Helt osynligt. De lever sina liv normalt, tills covid slår till och helt plötsligt blir de mottagliga för svår covid.

En annan överraskning – stora tidigare aktiva Epstein Barr-virusinfektioner har en stark korrelation med långvarig covid. Varför? Ingen vet. Men igen, vi lyfter upp mattan och börjar se saker.

Annons Rakesh Chopra, ordförande, Rajiv Gandhi Cancer Institute and Research Center (RGCIRC) (till höger) med Dr Sudhir Rawal, medicinsk chef och chef för Uro-Gynae Surgical Oncology (RGCIRC)

På den känslomässiga belastningen yrket tar på sig läkare

Det finns utbrändhet, depression, sorg bland annat. De flesta av oss har med tiden utvecklat mekanismer för att hantera det. Det betyder inte att alla hanterar det framgångsrikt. Jag tror att situationsbunden sorg är situationsbunden. Det är ingen dold hemlighet att det finns en enorm grad av psykologisk och psykiatrisk avgift bland läkare.

Om samtalet om mental hälsa i Indien

Annons

Klassiskt sett var det mycket underdiagnostik, mycket stigma. Faktum är att när vi växte upp fanns det inte ens ord i vårt lexikon för att beskriva några av de vanligaste avvikelserna i psykisk hälsa. Nu, det finns orden, lexikonet växer. Vi förstår de beteendemässiga och psykosociala elementen på ett mycket djupare sätt. Jag tror att samtalet är mycket mer öppet om det, men jag tror fortfarande att de flesta håller med om att det finns många underdiagnoser.

Dr Ambrish Mithal, ordförande och chef för endokrinologi och diabetes, Max Healthcare

Annons < p>Det finns en förändring i hur diabetes har blivit mer västerländsk i sin profil. Det är samma sak med cancer. Är det livsstil, föroreningar eller längre livslängd?

Jag tror att det är multifaktoriellt. Förlängningen av livslängden har säkert med det att göra. Men det är inte det enda. Så, det är inte förändringen i antalet cancerformer, det är en förändring i cirkeldiagrammet över typerna av cancer och den ålder då cancern uppträder. Det finns en föränderlig epidemiologi i Indien. Lungcancer var praktiskt taget ovanligt för 60-70 år sedan. Hos kvinnor var det helt ovanligt. Så den största drivkraften är helt klart den ökade livslängden. Men bredare förändringar är också tydliga.

Dr Sudhir Rawal, medicinsk chef och chef för Uro-Gynae Surgical Oncology, Rajiv gandhi cancerinstitutet och forskningscentret

I slutet av 90-talet och tidigt 2000-tal pratades det mycket om organkloning och genterapi. Det sistnämnda, tänkte man, skulle förmodligen kunna bota cancer. Nu hör vi ingenting.

T-cellsterapierna är genterapier. Det finns inga om, och, eller men om det, och de är botande. När det gäller kloning har forskarvärlden arbetat med att göra djurmodeller, inklusive grisar, som kan xenotransplanteras till människor. Det har gått bra sedan utvecklingen av nya verktyg och kommer troligen att finnas hos patienter inom det närmaste året eller så. Så vi är där.

Samara Mahindra, grundare och VD, Carer

Vad tycker du om näring och annat icke -kliniska terapier för onkologi?

Min egen korsning med näring är mycket mindre integrerad. Vår korsning är mycket reduktiv och icke-holistisk. Jag är ingen expert på näring men allt jag kan säga er att det finns en väletablerad koppling mellan fetma och cancer. Och vi vet absolut att ett integrerat tillvägagångssätt för att bekämpa fetma, som kombinerar både medicinska och icke-medicinska metoder, är till hjälp.

Dr Sunil Kala, grundare Trustee, fostiima business school

Man har läst mycket om växtbaserad mat, intermittent fasta och autofagi som förebyggande och botemedel mot cancer. Är de effektiva?

Du kan bli ganska fet av att äta växtbaserad mat. Men intermittent fasta är en annan historia. Om du ska hålla standarden att läkemedel som fungerar på djur inte tenderar att fungera på människor, bör du också hålla standarden att intermittent fasta som tenderar att fungera på djur kan eller kanske inte fungerar på människor.

Dr Anoop Misra, ordförande, Fortis C-DOC Hospital for Diabetes and Allied Sciences

Indian Express ADDA med Siddharth Mukherjee, i Le Meridian, New Delhi, måndagen den 17 januari 2023. Expressfoto av Abhinav Saha

Arseniktrioxid är en etablerad behandling för akut promyelocytisk leukemi (APL). Människor ger inte tilltro till inhemska system och alla patienter med AML (akut myeloid leukemi) kommer först till ayurvedisk medicin och sedan till oss. Dina tankar?

APL, som arseniktrioxid fungerar för, är en liten del av alla leukemier. I själva verket har det absolut ingen effekt, är giftigt för människokroppen och för andra cancerformer, om det ges i fel dos… Det är inte att förneka att det finns massor av potentiella upptäckter att göra. Standarderna måste vara desamma. Så länge vi gör det kan vi utforska olika mediciner och ingrepp.

Sunita Kohli, inredningsarkitekt och arkitektonisk restauratör

Immunterapin som du utvecklar i Bengaluru, kommer det att vara väsentligt annorlunda i prissättning än vad som för närvarande finns tillgängligt i Indien idag?

Det finns inget i Indien idag, så det finns inget jämförelse. Terapierna kommer att vara betydligt billigare än de är i USA och Europa. Som sagt, det finns en grundläggande kostnad för varor förknippade med att tillverka dessa. Så du kan bara driva ner priset till en viss punkt; innan det blir omöjligt att producera. Vi använder varje tum av indisk uppfinningsrikedom för att försöka få ner kostnaderna för varor till bara ben och överleva fortfarande som ett nystartat företag.

POONAM DABAS, journalist

Kan du kommentera covid och om det var biologisk krigföring.

Tanken att det var en ren handling av biokrigföring verkar vara osannolik. Det pågår en livlig debatt om att detta var en oavsiktlig labbläcka. Krigföring är en annan historia. Jag vet inte om det fortfarande är politiskt genomförbart att ompröva frågan. Det finns två saker som man vinner på den här debatten. Om det ens fanns en misstanke om en labbläcka betyder det att vi behöver bättre system för labbskydd. För det andra har det funnits ett stort politiskt tryck på Kina att vara mer transparent i forskningen.

Leher Sethi, sekreterare, Indian Council for Human Relations & Indiska rådet för FN-relationer

Finns det ett samband mellan att leva mitt i föroreningar och cancer?

Det har undersökts. Men inte på det djup som vi behöver. Det finns inte en bra longitudinell databas över cancer i många av de mest förorenade områdena i världen. Vi behöver data om incidens, dödlighet etc. Nu finns en del av dessa data för till exempel astma. Det finns bra data för tillväxthämning och hämning i samband med sanitet och föroreningar. Det finns inte särskilt bra data om cancer. Så det är en olycklig lucka. Jag skulle inte bli förvånad om det fanns en länk.

© The Indian Express (P) Ltd