Zelfmoorden, broedermoorden in CAPF's: rapport van de taskforce wijst op discriminatie, misbruiktrauma, pesten

0
30

Discriminatie tussen subgroepen, trauma van mishandeling, pesten op het werk, angst voor het starten van disciplinaire of gerechtelijke stappen, gebrek aan communicatie tussen compagniescommandant en jawans – dit zijn enkele van de redenen die worden genoemd door een taskforce die is opgericht om te kijken in gevallen van zelfmoord en broedermoord bij de centrale strijdkrachten van de politie (CAPF's). De taskforce is opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken om incidenten te bestuderen en te analyseren en een uitgebreid rapport op te stellen.

In het conceptrapport dat vorige maand aan de MHA werd voorgelegd, ontdekte de taskforce drie belangrijke factoren – dienstomstandigheden, werkomstandigheden en persoonlijke/individuele problemen – die leidden tot incidenten van zelfmoorden en broedermoorden.

De taakgroep. kracht werd geleid door VS K Kaumudi, de speciale secretaris (interne veiligheid) in het ministerie van Binnenlandse Zaken en de eerste vergadering van de taskforce vond plaats op 24 december 2021. De MHA vormde later een redactiecommissie onder leiding van extra directeur-generaal (opleiding) van de CRPF, met twee IG's van ITBP en BPR&D als leden.

“Onder de servicevoorwaarden vond de taskforce ‘bladeren’ de belangrijkste trigger in CRPF, ITBP, BSF, SSB, Assam Rifles. Het kwam ook discriminatie tussen subgroepen tegen, trauma van misbruik, pesten op het werk, angst voor het starten van disciplinaire of juridische stappen. Het registreerde ook een gebrek aan communicatie tussen de compagniescommandant en troepen om verschillende redenen, waaronder frequente overplaatsingen”, aldus een bron.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijkenWat Mayawati's stilzwijgen over de zaak Sidheeque Kappan zegt

Een gevangene in Pakistan : Het verhaal van een IAF-piloot over moed en standvastigheid

Hoe een toiletcampagne veranderde levens, hielp vrouwen in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: Digital India-bedrijf beschuldigt pvt-bedrijf Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

“Onder redenen voor zelfmoorden registreerde de taskforce lange werktijden, onvoldoende tijd om te rusten en recreatie, gebrek aan baan tevredenheid in vergelijking met hun tegenhangers in andere sectoren, een gevoel van isolement en gebrek aan sociale en familiale steun, en een gebrek aan een robuust klachtenherstelmechanisme”, aldus de bron.

Uit gegevens blijkt dat in totaal 642 personeelsleden, waaronder 10 vrouwelijke personeelsleden, zelfmoord hadden gepleegd en dat er tussen 2017 en 2021 51 broedermoordincidenten plaatsvonden in de CAPF's. De maximale zelfmoordincidenten voor de genoemde periode werden gerapporteerd in de CRPF (227), terwijl 175 zelfmoorden, waaronder 4 vrouwelijk personeel, waren afkomstig van de BSF.

“Onder de werkomstandigheden noemt de taskforce zaken als langdurige inzet in gebieden met een hoog risico, lange scheiding van gezinnen/gedwongen vrijgezelschap, zware diensturen, onherbergzame en ongunstige klimatologische omstandigheden die leiden tot vermoeidheid en depressie”, aldus de bron.< /p>Advertentie

Vorig jaar had de vaste parlementaire commissie voor binnenlandse zaken onder leiding van BJP's Rajya Sabha-lid Brilal ook opgemerkt dat de CAPF's onder grote druk functioneren, gezien de aard van hun taak die hun uitzendingen in gebieden met barre klimatologische omstandigheden vereist. “Dus, om hun mentale toestand te verlichten en stress te verminderen, is verlof met gepaste tussenpozen een noodzaak, zodat ze tijd kunnen doorbrengen met hun familie”, had het gesuggereerd.

Voor incidenten met broedermoord, zegt de taskforce. Jawanen worden gewelddadig als hun problemen niet worden opgelost. “Het ontdekte ook dat jawans geen bladeren krijgen, zelfs niet als hun familieleden ernstig ziek zijn of in geval van overlijden.” en vernedering is de grootste provocatie”, zei de bron.

“Over persoonlijke kwesties registreert de taskforce stigmatisering van bepaalde ziekten, psychische/psychiatrische stoornissen, gevoelens van hopeloosheid/depressie, groepering/kasteïsme/ophitsing door anderen over onbeduidende kwesties, drugs- en alcoholmisbruik, buitenechtelijke relatie tussen zelf en echtgenoot, financiële problemen en de impact van frequente overdrachten op de opvoeding van de kinderen', aldus de bron.

Advertentie

Bronnen zei dat de taskforce ook trage promoties signaleerde, voortdurende plaatsing in conflicttheaters, ontevredenheid over de nieuwe pensioenregeling, weinig kansen voor groei en ontwikkeling, afwezigheid van opgeleide professionals om met het trauma van personeel in de CAPF's om te gaan.

© The The Guardian Indiase Express (P) Ltd