Wat is de beste antivirus voor iPhone? Geen!

0
63
Hannah Stryker/How-To Geek

Je hebt geen antivirus nodig voor je iPhone of iPad. In feite kan elke “antivirus” apps die u ziet geadverteerd voor iPhones zijn niet eens antivirussoftware. Ze zijn gewoon “beveiliging” programma's die u eigenlijk niet kunnen beschermen tegen malware.

Er zijn geen echte antivirus-apps voor iPhone

Een traditionele antivirus applicatie voor Windows of macOS heeft volledige toegang tot uw besturingssysteem en gebruikt die toegang om uw applicaties en bestanden te scannen om er zeker van te zijn dat er geen malware actief is.

Alle apps die u op uw iPhone installeert, worden uitgevoerd in een sandbox die beperkt wat ze kunnen doen. Een app heeft alleen toegang tot gegevens waarvoor u toestemming geeft. Met andere woorden, geen enkele app op uw iPhone kan snuffelen in wat u doet in uw app voor internetbankieren. Ze kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot uw foto's, maar alleen als u hen toestemming geeft voor toegang tot uw foto's.

Op het iOS-besturingssysteem van Apple kan elke “beveiligings” apps die u installeert, worden gedwongen om in dezelfde sandbox te draaien als al uw andere apps. Ze kunnen niet eens een lijst zien met apps die je hebt geïnstalleerd vanuit de App Store, laat staan ​​dat ze alles op je apparaat scannen op malware. Zelfs als u een app had met de naam “Dangerous Virus” geïnstalleerd op uw iPhone, zouden deze iPhone-beveiligings-apps het niet kunnen zien.

Daarom is er geen enkel voorbeeld dat we ooit hebben gezien van een iPhone-beveiligingsapp die een stukje malware blokkeert om een ​​iPhone te infecteren. Als er een zou bestaan, weten we zeker dat deze iPhone-beveiligings-app-makers het zouden verkondigen, maar dat doen ze niet, omdat ze dat niet kunnen.

Natuurlijk, iPhones hebben soms beveiligingsfouten, zoals Spectre. Maar deze problemen kunnen alleen worden opgelost door snelle beveiligingsupdates, en het installeren van een beveiligings-app zal niets doen om u te beschermen. Houd uw iPhone gewoon up-to-date met de nieuwste versies van iOS.

Hoe uw iPhone u al beschermt

Uw iPhone heeft al een aantal beveiligingsfuncties geïntegreerd. Het kan alleen apps uit de App Store van Apple installeren en Apple controleert deze apps op malware en andere slechte dingen voordat ze aan de Store worden toegevoegd. Als later malware wordt gevonden in een App Store-app, kan Apple deze uit de Store verwijderen en uw iPhone de app voor uw veiligheid onmiddellijk laten verwijderen.

iPhones hebben een ingebouwde “Find My iPhone” functie die werkt via iCloud, waarmee u op afstand een verloren of gestolen iPhone kunt lokaliseren, vergrendelen of wissen. Je hebt geen speciale beveiligingsapp nodig met “antidiefstal” functies. Om te controleren of Zoek mijn iPhone is ingeschakeld, gaat u naar Instellingen, tikt u op uw naam bovenaan het scherm en tikt u vervolgens op iCloud > Zoek mijn iPhone.

De Safari-browser op uw iPhone heeft een “waarschuwing voor frauduleuze websites” functie, ook wel antiphishingfilter genoemd. Als u op een website terechtkomt die is ontworpen om u te misleiden om persoonlijke informatie op te geven – misschien is het een nepwebsite die zich voordoet als de pagina voor online bankieren van uw bank – ziet u een waarschuwing. Om te controleren of deze functie is ingeschakeld, gaat u naar Instellingen > Safari en op zoek naar de “waarschuwing voor frauduleuze websites” optie onder Privacy & Beveiliging.

Wat doen die mobiele beveiligingsapps?

 

Aangezien deze apps niet als antivirussoftware kunnen functioneren, vraag je je misschien af ​​wat ze precies doen. Nou, hun namen zijn een aanwijzing: deze programma's heten dingen als “Avira Mobile Security,” “McAfee mobiele beveiliging,” “Norton mobiele beveiliging,” en “Lookout Mobile Security.” Apple staat duidelijk niet toe dat deze apps het woord “antivirus” op hun naam.

iPhone-beveiligings-apps bevatten vaak functies die niet helpen beschermen tegen malware, zoals antidiefstalfuncties waarmee u uw telefoon op afstand kunt lokaliseren, net als iCloud. Sommige bevatten “mediakluis” tools die foto's op je telefoon kunnen verbergen met een wachtwoord. Anderen omvatten wachtwoordbeheerders, oproepblokkers en VPN's, die u in andere apps kunt krijgen. Sommige apps bieden mogelijk een “veilige browser” met hun eigen phishingfilter, maar die werken op dezelfde manier als het filter dat al in Safari is ingebouwd.

Sommige van deze apps hebben waarschuwingen voor identiteitsdiefstal die verbinding maken met een online service die u waarschuwt als uw gegevens zijn gelekt. Maar u kunt een service gebruiken zoals Have I Been Pwned? om lekmeldingen naar uw e-mailadres te laten sturen zonder deze apps. Credit Karma biedt naast gratis kredietrapportinformatie ook gratis meldingen van inbreuken.

Deze apps voeren een aantal beveiligingsgerelateerde functies uit, daarom staat Apple ze toe in de App Store. Maar ze zijn geen “antivirus” of “antimalware” apps, en ze zijn niet nodig.

GERELATEERD: Controleren of uw wachtwoord is gestolen

Breek je iPhone niet uit de gevangenis

Al het bovenstaande advies gaat ervan uit dat je je iPhone niet jailbreakt. Jailbreaking laat apps op je iPhone buiten de normale beveiligingssandbox draaien. Hiermee kunt u ook apps van buiten de App Store installeren, wat betekent dat die apps niet worden gecontroleerd op kwaadaardig gedrag door Apple.

Net als Apple raden we af om uw iPhone te jailbreaken. Apple doet er ook alles aan om jailbreaking tegen te gaan, en het bedrijf heeft het in de loop van de tijd steeds moeilijker gemaakt.

Ervan uitgaande dat u een gejailbreakte iPhone gebruikt, zou het in theorie zinvol kunnen zijn om een ​​soort antivirusprogramma te gebruiken. Als de normale sandbox is afgebroken, kunnen antivirusprogramma's in theorie scannen op malware die u mogelijk hebt geïnstalleerd nadat u uw telefoon hebt gejailbreakt. Dergelijke antimalware-apps zouden echter een definitiebestand van slechte apps nodig hebben om te functioneren.

We zijn niet op de hoogte van antivirus-apps voor gejailbreakte iPhones, hoewel het mogelijk zou zijn om ze te maken.

>

We zeggen het nog een keer: je hebt geen antivirussoftware nodig voor je iPhone. In feite bestaat er niet zoiets als antivirussoftware voor iPhones en iPads. Het bestaat niet eens.

LEES VOLGENDE

  • › Waarom start mijn telefoon steeds willekeurig opnieuw op?
  • › Overschakelen van Android naar iPhone
  • › De beste antivirussoftware van 2023
  • › Doe iPhone “Beveiliging” Apps doen eigenlijk alles?
  • › Kan mijn iPhone of iPad een virus krijgen?
  • › Krijg pc-kracht met tablet-draagbaarheid in de Surface Pro 9 voor $ 200 korting
  • › Je hebt een “Ideeënemmer”
  • › Deze enorme gebogen ultrabrede monitor van LG kost vandaag $ 337