Vergeet pandemische puppy's. Maak kennis met de inflatiekip

0
37

Geschreven door Jeanna Smialek en Ana Swanson

Geschrokken van een enorme piek in de eierprijzen, ondernemen sommige consumenten stappen om hun eigen toekomstige voorraad veilig te stellen. De vraag naar kuikens die uitgroeien tot eierleggende kippen – die tijdens het uitbreken van de pandemie in 2020 enorm steeg – neemt weer snel toe nu het verkoopseizoen van 2023 begint, waardoor broederijen haast hebben om bij te blijven.

Broeierijen overal ter wereld. landen rapporteren dat de vraag dit jaar verrassend robuust is. Velen schrijven de piek toe aan de hoge levensmiddelenprijzen, en met name aan de snelle inflatie voor eieren, die in december 60% duurder waren dan een jaar eerder.

De verschuiving maakt deel uit van een breder fenomeen: een klein maar snel groeiend deel van de Amerikaanse bevolking is geïnteresseerd geraakt in het thuis verbouwen en kweken van voedsel, een trend die al voor de pandemie in opkomst was en die werd versterkt door de tekorten die hierdoor ontstonden.< /p>Verhalen alleen voor abonneesAlles bekijkenMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget uitgelegd |Waarom zijn eieren nog steeds zo duur in de VS, terwijl de inflatie is afgenomen?

De toename van de belangstelling voor het kweken van vogels onderstreept hoe Amerika's eerste ervaring met snelle inflatie en tekorten sinds de jaren tachtig sporen achterlaat in de samenleving die kunnen blijven bestaan ​​nadat de kostenstijgingen zijn vervaagd. En het verhaal van het kuiken en het ei – een verhaal waarin bevoorradingsproblemen zich op elkaar hebben gestapeld om snelle inflatie te veroorzaken en consumenten in moeilijkheden te brengen – is een soort allegorie voor wat er sinds 2020 in de economie als geheel is gebeurd.

p>

De prijzen van een grote verscheidenheid aan producten zijn de afgelopen jaren gestegen doordat een ongewoon sterke vraag naar goederen – aangespoord door veranderingen in de levensstijl van een pandemie en besparingen door stimuleringsmaatregelen – de wereldwijde scheepvaartroutes verstikte en fabrieken en andere producenten overweldigde. Die problemen zijn alleen maar verergerd door de Russische oorlog in Oekraïne, die de wereldwijde voedsel- en energievoorziening heeft verstoord.

Lees ook |Consumenteninflatie in de VS daalde tot 7,7% in de afgelopen 12 maanden. leveringen zijn gecontracteerd en de kosten voor brandstof, kunstmest en veevoer zijn enorm gestegen. Om de situatie nog erger te maken, begon de vogelgriep begin vorig jaar de commerciële kippentroepen te overspoelen, waardoor de eierprijzen hoger werden. Sommige supermarkten zijn begonnen met het rantsoeneren van eiervoorraden, waardoor klanten beperkt worden tot één of twee dozen per stuk.

Advertentie

Prijzen voor eieren beginnen te dalen: Het ministerie van Landbouw zei deze week dat de gemiddelde prijs van een doos grote eieren was iets minder dan $ 3,40, tegen meer dan $ 5,00 aan het begin van het jaar.

Maar dat is nog steeds ongeveer het dubbele van wat een doos eieren vorig jaar om deze tijd kostte, en het kan maanden duren voordat de prijzen terugkeren naar meer normale niveaus naarmate commerciële boerderijen hun uitgeputte voorraden weer opbouwen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in The New York Times.