Varför känns stretching på morgonen så bra?

0
64
New Africa/Shutterstock.com

Du vaknar på morgonen, stel i kroppen och halvt stängda ögon och undrar om du någonsin kommer att vakna i tid till jobbet. Tills du har den där första morgonsträckan, där du tar in en enorm gäspning och når alla dina lemmar utåt så mycket som möjligt. Plötsligt är du mer vaken, men varför?

Det visar sig att gäspar och sträckande rörelser har ett namn—pandikulerande—och det signalerar faktiskt din kropp att vakna upp.

Hank Green, värd för det populära SciShow på YouTube, förklarar varför det känns så bra att pandikulera. Enligt Green är det ett sätt att väcka dina muskler efter en lång natt i vila. När allt kommer omkring har du förmodligen varit i samma position ganska länge när ditt larm går.

Spela upp video

När du stretchar lossnar dina muskler och kommer tillbaka i riktning. Handlingen skickar en signal till din hjärna att det är dags att vakna. Det är därför du förmodligen känner dig mer vaken när du väl har tagit den första stora sträckan.

Amazon Basics Extra Thick Yoga Mat

Ta den extra milen på morgonen genom att prova yoga.

Amazon

25,56 USD
 

Sträckningen tar också tillbaka blodflödet till din armar och ben, får din cirkulation igång igen och gör dig mer flexibel. Green beskriver det som en kroppslig omstart. Dessutom kan stretching lindra spänningar och stress och få dig att komma på höger fot på morgonen.

Om du känner dig lite trög på morgonen, arbeta i en bra sträcka innan du går till kaffebryggaren bara kan hjälpa.