Var du ska placera din subwoofer för bästa ljud

0
71
Andrew Heinzman/Review Geek

Subwooferplacering är ett system för försök och misstag. Vi kan inte berätta för dig den “bästa” platsen för din subwoofer, men vi kan hjälpa dig att hitta den med några enkla instruktioner.

En subwoofer ger en rasslande bas och fyller i den låg-mellan-detalj som ofta saknas i stereohögtalare. Det är ett viktigt tillskott till alla hemmabiosystem eller hi-fi-ljudsystem, men tyvärr kan det vara lättare sagt än gjort att hitta en plats att fästa din subwoofer på.

Tabell över Innehåll

Varje rum är olika
Testa din subwoofer i rummet
Var du inte ska placera din subwoofer
För maximal Ljudkvalitet, prova “Subwoofer Crawl”

Varje rum är annorlunda

Om du inte bor i en vadderad låda, har ditt rum en otroligt stor inverkan på högtalarkvalitet och riktning. Ljudvågor studsar från väggarna, vilket leder till stående vågor (frekvenser som resonerar och låter högt, hårt eller högt) och fasavbrytning (förlust av ljudinformation).

Ljud kan också absorberas av möbler, mattor, gardiner och andra mjuka ytor. Och det kan skramla med föremål i ditt hem, som fönster eller lätta möbler.

All denna rörelse—reflektion, absorption och resonans—måste erkännas när man placerar högtalare i ett rum. Och detta gäller särskilt när du hittar en plats för din subwoofer, eftersom basfrekvenserna är något rundstrålande. De går typ överallt, och de tenderar att staplas i hörnen av ett rum, vilket skapar leriga och högljudda frekvenser.

Som sagt, den idealiska subwooferplaceringen kommer att variera från rum till rum. Något som fungerar i din kompis hus kanske inte fungerar i ditt, och om du ordnar om möblerna i ditt vardagsrum kan det påverka ljudsystemets ljudkvalitet. (Du kommer också att upptäcka att ditt rum har en “sweet spot” där ljudet låter bäst. Högtalarplaceringen kommer att påverka platsen för “sweet spot.”)

RELATERATInnan du byter ut din skivspelare, prova ett nytt par av högtalare

Dessutom är kompromisser oundvikliga. Din subwoofer kanske låter fantastiskt mitt i rummet, men du kan inte lämna den där folk snubblar. Kabellängden kan också diktera subwooferns placering, liksom dina familjemedlemmars klagomål. Du kan behöva nöja dig med något som är mindre än perfekt.

Jag säger inte till dig att bli en ljudforskare eller lära dig allt detta skräp. Jag försöker bara illustrera att placering av subwoofer är ett komplicerat ämne. Och det bästa sättet att hitta din perfekta subwooferplacering är genom att testa och missa.

Testa din subwoofer runt om i rummet

Cameron Summerson/Recensionsnörd

Att hitta din perfekta subwooferplacering kräver en del tester. Det innebär att du ansluter subwoofern till din soundbar eller receiver, placerar den någonstans, sätter dig på din vanliga plats för att lyssna en stund och upprepar processen med en annan subwooferplacering. (Se till att stänga av alla ljudförbättrande eller ljudkorrigeringsfunktioner på din subwoofer, soundbar eller A/V-receiver innan du påbörjar denna process.)

Subwooferns placering är mycket löst definierad och kan variera kraftigt. Som sagt, subwoofers placeras vanligtvis mittemot eller bredvid lyssnaren—om möjligt, jag föreslår att du testar båda dessa placeringar först, eftersom de är effektiva och bekväma. (När du har testat dessa placeringar flyttar du suben några meter och försöker igen.)

Gör dina första tester med musik. Poplåtar gjorda under de senaste 30 åren borde få jobbet gjort, även om du behöver en anständig variation, eftersom vissa bastoner kan låta bättre eller sämre i ditt rum. Sätt dig ner i din stol och försök att lyssna efter något konstigt, till exempel en baston som låter för lerig eller för hög.

The Best Soundbars of 2022 Bästa övergripande Sonos ARC Amazon

799,00 $   894,95 $ Spara 11 %

Runner Up Nakamichi Shockwafe Ultra Amazon

1499,99 USD
 

Bästa Dolby Atmos-upplevelse Samsung HW-Q950A Amazon

1357,95 $   $1534,56 Spara 12%

Split The Difference Vizio M Series M51ax-J6 Amazon

328,00 USD
 

Bästa budgetalternativet Vizio V-serien V51-H6 Amazon

179,88 USD   219,99 $ Spara 18 %

Om du märker något obehagligt, låt det sitta en stund så att du kan få en känsla av vad du hör. Res dig sedan upp och justera din subwoofer lite. Att dra den längre från väggen (eller andra föremål) kan minska stående frekvenser och resonanser. Luta dig tillbaka, lyssna noga och se vad som har förändrats.

När du har hittat en subwooferplacering som låter bra i dina öron, markera den med målartejp (eller ta ett foto) så att du kan fortsätta testa och återkomma till det senare. Du kommer så småningom att begränsa saker och ting och hitta din idealiska subwooferplacering—sätta subwoofern där den lät bäst och köra den genom dess takt med en modern film eller TV-program (förutsatt att din subwoofer är för en hemmabio, eller kurs).

Vid det här laget kan du göra finjusteringar av din subwoofer. Flytta den en tum framåt eller bakåt, vrid den diagonalt och utför andra små ändringar bara för att se vad som händer. Justera volymen till en bekväm nivå och se till att testa alla ljudförbättringar eller EQ-funktioner som finns i ditt ljudsystem.

Where Not to Put Din subwoofer

Peter Cao/Review Geek

Basfrekvenser är bra på att resa genom föremål, inklusive väggar och möbler. Av denna anledning blir vissa människor lite för kreativa med sin subwooferplacering. Tyvärr bör vissa vanliga subwooferplaceringar undvikas.

Din subwoofer hör till exempel inte hemma i ett skåp. Att fånga en subwoofer i ett slutet utrymme kommer att skapa ett lerigt, ojämnt ljud som saknar detaljer. Och om inte ditt skåp är löjligt tungt, kommer subwoofern att få den att vibrera, producera mer otäcka frekvenser och minska skåpets strukturella integritet.

RELATERATVIZIO M-Series Soundbar och subwooferrecension: Det bästa alternativet under $200

Dessutom bör din subwoofer inte vidröra några väggar eller möbler. Ge det åtminstone några centimeters spelrum. Om du behöver trycka en subwoofer mot väggen, överväg att koppla in porten (det stora tomma hålet) på dess baksida. Vissa tillverkare säljer pluggar specifikt för detta ändamål, men du kan uppnå ett liknande resultat genom att försiktigt stoppa hålet med strumpor eller t-shirts och sänka volymen. (Vissa subwoofers, särskilt mindre, saknar porthål.)

Att placera din subwoofer under en soffa eller ett bord är inte alltid en dålig idé. Som sagt, den här placeringen kan minska din subs låg-mellanfrekvenser. Om de andra högtalarna i din hemmabio är relativt små (eller om du bara använder en soundbar + sub-kombination), bör du förmodligen låta subwoofern andas de låg-mellan-frekvenserna ut i det fria.

< h2 role="heading" aria-level="2">För maximal ljudkvalitet, prova “Subwoofer Crawl”

kibri_ho/Shutterstock.com, Klipsch (Ändrad)

Som jag nämnde tidigare kommer din subwoofers placering delvis att dikteras av krafter utanför din kontroll. Du kan inte bara slänga en subwoofer mitt i ett rum, och om du bor med familj kan de klaga på att vissa subwooferplatser är irriterande eller fula.

Möjligheten är att du’ Det kommer att sluta byta ut lite ljudkvalitet för enkelhetens skull. Det är därför jag föreslår att du testar din subwoofer på de platser som är mest bekväma—den kommer förmodligen att hamna på en av dessa platser, så varför överkomplicera saker och ting?

Tja, vissa människor har lite mer frihet (eller perfektionism) än resten av oss. De vill ha bästa möjliga ljudkvalitet med liten hänsyn till bekvämlighet eller estetik. Om jag beskriver dig, kära läsare, så är det dags att prova “subwoofercrawlen.”

Detta är en ganska enkel och effektiv manöver. I grund och botten kommer du att utföra samma tester som nämndes tidigare i den här artikeln. Det är bara en stor skillnad—du ska byta plats med subwoofern. Den kommer att sitta i din stol och du kommer att krypa runt i rummet och lyssna efter den bästa basresponsen. (Om din subwoofers kablar är för korta, hitta längre ljudkablar eller köp en ny högtalarkabel eller skaffa en förlängningssladd.)

RELATERATDe bästa subwoofrarna 2023

Jag är seriös; detta är en beprövad metod för högtalarplacering. Kryp över hela rummet och rikta öronen mot subwoofern för att se hur den låter. När du stöter på en plats som låter bra, markera den med målartejp så att du kan komma tillbaka till den senare.

Du kommer så småningom att hitta en plats på golvet där din subwoofer låter fantastiskt. Placera din subwoofer på denna plats, luta dig tillbaka i stolen och se om det fortfarande låter bra. Gör sedan finjusteringar. (Om du har barn, be dem att delta i den här aktiviteten. Det är en mycket interaktiv inlärningsupplevelse.)

The Best Subwoofers of 2023 Best Subwoofer Overall Bluesound Pulse SUB+ Wireless Powered Subwoofer Amazon

$743.00
 

Best Budget Subwoofer Monoprice 60-Watt Powered Subwoofer Amazon

$89.99
 

Bästa subwoofer för hemmabio MartinLogan Dynamo 600 X Amazon

699,98 USD
 

Bästa subwoofer för bil/Bästa Shallow Mount Subwoofer Rockford Fosgate Punch P3SD2 -12 Amazon

199,99 USD
 

Bäst 12-tums subwoofer Klipsch R-12SWI Amazon Bästa Soundbar med subwoofer Klipsch Cinema 600 Sound Bar 3.1 Amazon

449,00 USD   549,00 $ Spara 18 %