USA lägger till överraskande starka 517 000 jobb trots Fed-höjningar

0
40

Amerikas arbetsgivare lade till häpnadsväckande 517 000 jobb i januari, en överraskande stark ökning inför Federal Reserves aggressiva strävan att bromsa tillväxten och tämja inflationen med högre räntor.

Arbetslösheten sjönk till 3,4 %, den lägsta nivån sedan 1969. Fredagens regeringsrapport bidrog till bilden av en motståndskraftig arbetsmarknad, med låg arbetslöshet, relativt få uppsägningar och många lediga jobb trots att de flesta ekonomer förutser att en lågkonjunktur närmar sig. Även om det är bra för arbetarna, har arbetsgivarnas stadiga efterfrågan på arbetskraft också hjälpt till att påskynda lönetillväxten och bidragit till hög inflation.

Men Feds inflationsbevakare kan lugnas något av januaris lönedata: Den genomsnittliga timlönen steg 4,4 % förra månaden från ett år tidigare, långsammare än ökningen på 4,8 % jämfört med föregående år i december. Och från december till januari steg lönerna med 0,3 %, under ökningen på 0,4 % föregående månad. Utöver den fräsande sysselsättningstillväxten som den rapporterade för januari, reviderade regeringen på fredagen också upp sin uppskattning av sysselsättningsökningen i november och december med en sammanlagt 71 000.

Fler amerikaner kom också in i arbetskraften förra månaden. Andelen vuxna som antingen hade ett jobb eller sökte ett – det så kallade arbetskraftsdeltagandet – tickade upp till 62,4 %. Det var den högsta nivån sedan mars förra året, men fortfarande långt under pre-pandeminivåerna.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Hur en toalettkampanj förändrade liv, hjälpte kvinnor i Telanganas Narayanpet

Konspiration, datastöld med före detta personal: Digital Indien-företag anklagar pvt-företag

Efter CUET sjunker antagningen till DU med 25 %; inskrivningen av flickor minskar

What's in a namn? PlentyMonthly-plan för att få tillgång till Budget

Januaris jobbtillväxt översteg vida decembers totala 260 000 och utökade en rad kraftfulla anställningsvinster som väckte oro hos Fed om inflationstrycket. Fed har höjt styrräntan åtta gånger sedan mars för att försöka hålla tillbaka inflationen, som nådde en högsta nivå på fyra decennier förra året men har avtagit sedan dess. Företag söker fortfarande fler arbetstagare och hänger hårt på dem de har.

Om man lägger undan några högprofilerade uppsägningar hos stora teknikföretag som Microsoft, Google, Amazon och andra, åtnjuter de flesta arbetare en ovanlig nivå av anställningstrygghet även i en tid då många ekonomer förutser att en lågkonjunktur närmar sig. Under hela 2022 hade ekonomin lagt till ett fräsande genomsnitt på 375 000 jobb i månaden. Det var en takt som var tillräckligt kraftig för att ha bidragit till den smärtsamma inflation som amerikaner har utstått, den värsta sådana anfallen på 40 år. En stram arbetsmarknad tenderar att sätta press uppåt på lönerna, vilket i sin tur leder till inflationen.

Fed, i hopp om att kyla ner arbetsmarknaden och ekonomin – och, som en konsekvens, inflationen – har stadigt höjt låneräntorna, senast på onsdagen. Mått på konsumentinflationen från år till år har stadigt avtagit sedan den toppade på 9,1 % i juni. Men på 6,5 % i december ligger inflationen fortfarande långt över Feds mål på 2 %, vilket är anledningen till att centralbankens beslutsfattare har upprepat sin avsikt att fortsätta höja låneräntorna i åtminstone några månader till.

Annons

Fed siktar på att uppnå en “mjuk landning” – en tillbakagång i ekonomin som precis räcker för att tämja hög inflation utan att utlösa en recession. Politikerna hoppas att arbetsgivarna kan bromsa löneökningar och inflationstryck genom att minska antalet lediga jobb, men inte nödvändigtvis genom att säga upp många anställda.

Men arbetsmarknadens motståndskraft gör inte det förväntade resultatet lättare. På onsdagen rapporterade arbetsmarknadsdepartementet att arbetsgivare lade ut 11 miljoner lediga jobb i december, ett oväntat steg från 10,4 miljoner i november och det största antalet sedan juli.

Det finns nu ungefär två lediga jobb, i genomsnitt, för varje arbetslös amerikan. Arbetsministeriets månatliga antal uppsägningar har uppgått till färre än 1,5 miljoner under 21 månader i rad. Fram till 2021 hade den siffran aldrig sjunkit så lågt i rekord som går tillbaka två decennier. Ytterligare ett tecken på att arbetare drar nytta av ovanlig anställningstrygghet är det veckovisa antalet personer som ansöker om arbetslöshetsersättning.

Annons

Den siffran är en proxy för uppsägningar, en som ekonomer övervakar för ledtrådar om vart arbetsmarknaden kan vara på väg. Regeringen sade på torsdagen att antalet ansökningar om arbetslöshet sjönk förra veckan till den lägsta nivån sedan april. Takten för ansökningar om arbetslöshetsstöd har legat i botten trots en stadig ström av rubrikskapande uppsägningar.

Facebook-föräldern Meta skär ner 11 000 jobb, Amazon 18 000, Microsoft 10 000, Google 12 000. Vissa ekonomer misstänker att många permitterade kanske inte dyker upp på arbetslöshetslinjen eftersom de fortfarande kan hitta nya jobb lätt.