UPSC Key- 3. februar 2023: Lær om Coastal Regulation Zone, Follow-on Public Offer (FPO) og Shaligram-stein

0
35

Viktige emner og deres relevans i UPSC CSE-eksamen for 3. februar 2023. Hvis du gikk glipp av 2. februar 2023 UPSC-nøkkelen fra Indian Express, kan du lese den her

Forside

'Bør ikke gå glipp av buss denne gangen… Statsminister sa at vekstmomentet skal være intakt'

Pensum:

Subscriber Only StoriesSe alle

Hvordan en toalettkampanje forandret liv, hjalp kvinner i Telanganas Narayanpet

Konspirasjon, datatyveri med tidligere ansatte: Digital India-firma anklager pvt-selskap

Etter CUET faller DU-innleggelsene med 25 %; påmelding av jenter går ned

Hva er i et navn? PlentyMonthly-plan for å få tilgang til budsjett

Foreløpig undersøkelse: Økonomisk og sosial utvikling-bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen : Generelle studier III: Offentlig budsjettering

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien- En dag etter å ha presentert unionsbudsjettet for 2023-24, sa unions finansminister Nirmala Sitharaman at vekst var det dominerende fokuset fra dag 1 da hun og teamet hennes satte seg ned for å forberede det siste helårsbudsjettet foran Lok Sabha-valget. «Statsministeren var også med på det. Han sa vekst ka momentum rakhna chahiye (vi må holde vekst momentum). Hvis noe, må vi fremskynde det, olje det bedre og drive det bedre, og det er grunnen til at dette antallet på Rs 10 lakh crore for kapitalutgifter kom opp, sa Sitharaman til The Indian Express i et intervju på North Block-kontoret hennes torsdag. .

• Unionens finansminister Nirmala Sitharaman holdt fokus på to nøkkelaspekter – Hva er disse aspektene?

• Hvor mye foreslo regjeringen å bruke eller gjøre sine totale utgifter i 2023-24?

• Hvilken sektor får de høyeste bevilgningene, i 2023-24?

• Hva er de viktigste skatteforslagene i unionsbudsjettet?

Annonse

• Hvilke tiltak har vært gjort gjort mot finansiell konsolidering i samsvar med unionsbudsjettet?

• Budsjettet går gjennom visse stadier i parlamentet – hva er de?

• Etter å ha presentert budsjettet i parlamentet, hva nå?

• Hvordan vedtas budsjettet?< /p>

• Hva er “Voting on Demands for Grants”?

• Når og hvordan blir et krav til et tilskudd?

• Hva er en “cut motion” '?

• Er Budget en finansregning eller pengeregning?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

Annonse

< strong>📍Nirmala Sitharaman: «Dette er en gylden mulighet for India. Vi bør virkelig ikke gå glipp av bussen denne gangen'

RBI søker detaljer fra banker om eksponering mot Adani-firmaer

Pensum:

Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning

Hovedeksamen: 

• Generelt Studier III: Indisk økonomi og spørsmål knyttet til planlegging, mobilisering, av ressurser, vekst, utvikling og sysselsetting.

• Generelle studier IV: Corporate governance

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Ettersom markedet fortsatte å hamre aksjene sine med flaggskipet Adani Enterprises fallende ytterligere 26,50 % og over 100 milliarder dollar barbert av gruppens totale markedsverdi, har Reserve Bank of India (RBI) søkt detaljer fra bankene om deres eksponering mot gruppen. Dette kommer midt i det vedvarende fallet i aksjene til konsernselskaper og i kjølvannet av gårsdagens tilbaketrekking av det offentlige oppfølgingstilbudet på Rs 20 000 crore.

• Rask tilbakekalling-Adani Enterprises har kansellert sitt oppfølgende offentlige tilbud på Rs 20.000 crore (FPO), sa selskapet i en regulatorisk innlevering sent onsdag (1. februar) kveld. Selskapet vil refundere inntektene det hadde mottatt som en del av sin FPO, som i stor grad ble reddet ut av bedrifter og utenlandske investorer på tirsdag. Den ekstraordinære utviklingen har kommet midt i en massiv markedsforstyrrelse i Adani Group-aksjer etter utgivelsen av Hindenburg Research-rapporten som anklaget gruppen for “frø aksjemanipulasjon og regnskapssvindel”.

• Hva er en oppfølging. Offentlig tilbud (FPO)?

• Hvordan er oppfølging av offentlig tilbud forskjellig fra børsnotering?

Annonse

• Hvorfor Adani Enterprises har kansellert sitt oppfølgende offentlig tilbud på Rs 20 000 crore (FPO) ?

• Men ble ikke Adani FPO overtegnet?

• Adani Group avbryter FPO: Hvorfor, hva skjedde?

• Hva har Adani Group sa på FPO?

• Hva gjør Hindenburg Research?

• Hvem er personene bak selskapet?

• Hvilket annet arbeid har Hindenburg gjort?

• Til slutt, hvorfor heter selskapet 'Hindenburg'?

• Hva sa Hindenburg Research om Adani Group?

• Hva er shortsalg?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

< p>📍Adani Group avbryter FPO for å returnere penger til investorer: Hva har egentlig skjedd?

Annonse

📍Hva er Hindenburg Research, selskapet som har anklaget Adani Group for aksjemanipulasjon, svindel?

📍Hindenburg Research, som har anklaget Adani Group for svindel, er en shortselger. Hva er short selling?

EXPRESS NETTVERK

Annonse

En 1000 km lang reise: Å la ingen stein stå uforandret for Ram-tempelet

Pensum:

Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

< strong>Hovedeksamen: Generelle studier I: Indisk kultur vil dekke de fremtredende aspektene ved kunstformer, litteratur og arkitektur fra gammel til moderne tid.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien- To «Shaligram»-steiner som veide 31 tonn og 15 tonn hver nådde Ayodhya på torsdag, mens de reiste 1000 kilometer over en uke, kjørt på lastebiler, tilbedt av hengivne underveis og bevoktet av politipersonell. Med det ble enda et steg fullført på veien til Ram-tempelet i Ayodhya, som, har Modi-regjeringen erklært, ville være klart i januar neste år, og hvor det arbeides dag og natt for å overholde fristen.

• Ayodhya regnes som en av hinduenes syv hellige byer-Hvorfor?

• Kartarbeid-Ayodhya

• Ayodhya-Know den historiske bakgrunnen

• Hva er en shaligram-stein?

• Til din informasjon-Antropolog Holly Walters skriver i sin bok, “Shaligram Pilgrimage in the Nepal Himalayas,” at shaligramsteiner er fossiler av ammonitt, som er en type bløtdyr som levde for mellom 400 millioner og 65 millioner år siden. Med henvisning til en publikasjon fra Geological Survey of India fra 1904, skrev Walters at shaligramsteiner “dateres spesifikt fra tidlig Oxfordian til sen Tithonian Age nær slutten av juraperioden for rundt 165–140 millioner år siden.”

• Hvorfor bruke shaligram-steinen i Ram-tempelet?

• Vet du-Ifølge Holly Walters, en antropolog, i boken hennes “Shaligram Pilgrimage in the Nepal Himalayas,” Shaligram-stein finnes for det meste i elveleier eller på bredden av Kali Gandaki, en sideelv til Gandaki-elven i Nepal. Denne steinen er æret av hinduer, som tror at den er en representasjon av Lord Vishnu. I følge hinduistisk mytologi ble Lord Vishnu forbannet for å bli shaligram-steinen for å ha “forrådt kyskheten til gudinnen Tulsi.” Hun skriver at “steinen anses å ha guddommelige krefter og blir sett på som et symbol på lykke og velstand”.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

strong>

📍Det hellige Shaligram: 140 millioner år gamle steiner som skal brukes til idolet til Lord Ram i Ayodhya

DEN REDAKTIONSSIDE

Et øye med fremtiden

Pensum:

Forundersøkelse: Økonomisk og sosial utvikling – bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Offentlig budsjettering

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-NK Singh og Prachi Mishra skriver: Er alle budsjetter alltid kontekstuelle – en blanding av tilbakeblikk, som eksisterer i realiteter og krystallbetraktninger? Dette budsjettet er en nyskapende sammenslåing. Det kommer i bakgrunnen av det forestående delstatsvalget og stortingsvalget i 2024. Fristelser for overdrevne subsidier og tiltak utformet for å påvirke valgpsyken er uunngåelige. Det er prisverdig når de kortsiktige fristelsene avvises til fordel for langsiktige resultater. Budsjettet er faktisk et unikt eksempel på å være både lydhør og ansvarlig

• Hvordan er årets fagforeningsbudsjett responsivt?

• Hva er 'Amrit Kaal'?

< p>• Hvordan er også årets forbundsbudsjett ansvarlig?

• Hvordan sikres makroøkonomisk stabilitet og vekst i en økonomi?

• Tar budsjettet tilstrekkelig opp problemer i de forsømte helse- og utdanningssektorene?

• Til informasjon- Med en økning på 2,7 prosent i forhold til det som opprinnelig var budsjettert i FY23, er helseutgiftene nå antatt til Rs 88.956 crore. De 157 nye sykepleiehøgskolene skal forbedre menneskelig kompetanse og primærhelsesentre. Andre tiltak vil være nødvendige for å forbedre de generelle helseresultatene. På utdanning, gitt behovet for å forbedre resultatene, er det en erkjennelse av at andre initiativ er nødvendige. Den økte bevilgningen til skole og høyere utdanning på henholdsvis 68 804 og 44 094 crore Rs, representerer en økning på 8 prosent i begge. Dette vil støttes av forbedrede resultater gjennom National Digital Library, og fornyelse av lærerutdanningen, alt i tråd med den overordnede visjonen for en digital økonomi.

• Hva gjør budsjettet for Indias engasjement for en ryddig overgang til en grønn økonomi?

• Posisjonerer det India godt, ikke bare for COP28 i UAE, men Indias presidentskap i G20?

• Vet du-For å sikre Indias forpliktelse til en ryddig overgang til en grønn økonomi, er det erklært en bevilgning på 35 000 crore Rs for energiomstilling og netto null karbonutslippsmål; et årlig produksjonsmål på 5 MMT innen 2030 for Green Hydrogen Mission; og et grønt kredittprogram under miljøloven (beskyttelsesloven) for å stimulere til bærekraftige handlinger. Spørsmål om innovativ finansiering, risikoreduksjon for trengsel i private investeringer og sikring av deltakelse fra multilaterale institusjoner vil trenge kontinuerlig engasjement.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

< p>📍Et budsjett for de få

📍LEGG DET OPP

FORKLART

Hjort kan være gammelt reservoar koronavirusvarianter, foreslår USA-basert studie

Pensum:

Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Spørsmål knyttet til utvikling og ledelse av sosial sektor/tjenester knyttet til helse , utdanning, menneskelige ressurser.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Alfa- og gamma-variantene av koronaviruset fortsatte å sirkulere og utvikle seg i hvithalehjort, selv etter at de sluttet å spre seg mye blant mennesker, antyder en ny studie. Hvorvidt variantene fortsatt sirkulerer i hjort er fortsatt ukjent. “Det er det store spørsmålet,” sa Dr Diego Diel, en virusekspert ved Cornell University og forfatter av studien, som ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences på tirsdag.

• Hva er koblingen mellom hjort og koronavirus?

• Hvordan ble studien utført?

• Til informasjon-Tidligere studier av hjort har antydet at mennesker gjentatte ganger har introdusert koronaviruset i populasjoner av hvithalehjort i USA og Canada, og at hjort kan spre viruset til hverandre. Forskere er ikke sikre på hvordan folk overfører viruset til rådyr, men de har spekulert i at det kan skje når folk mater rådyr eller rådyr møter menneskelig søppel eller avfall. Omfanget av risikoen som infisert hjort utgjør for mennesker er fortsatt uklart. Forskere har dokumentert ett tilfelle som mest sannsynlig skyldes overføring fra rådyr til menneske i Ontario, og de bemerker at jegere og andre som har regelmessig kontakt med dyrene potensielt kan fange viruset fra dem.

• Hva er variantene av Covid?

• Hvorfor oppstår varianter?

• Er alle varianter like smittsomme?

Andre viktige artikler som dekker samme emne :

📍Fra Delta til Omicron: Alt om Covid-19 og dens mange varianter

Velge riktig skatteregime< /strong>

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling-bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier III : Offentlig budsjettering

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Ved å finjustere skatteplater og -satser i det nye personskatteregimet i budsjettet for 2023-24, presset Unionens finansminister Nirmala Sitharaman skattebetalerne mot et enklere, problemfritt skatteregime med minimal overholdelsesbyrde, i motsetning til det mer kompliserte gamle systemet.

• Nytt skatteregime er standard. Hva betyr det?

• Til din informasjon-I sin budsjetttale for 2023-24 sa finansminister Nirmala Sitharaman at det nye skatteregimet vil være “standard” for individuelle skattebetalere, noe som fører til betydelige spekulasjoner om nøyaktig hva dette betydde. I følge høytstående myndighetspersoner betyr det bare at når skattebetalere logger på inntektsskatteportalen for å sende inn selvangivelser, vil alternativet for det nye skatteregimet bli merket som standard. Men det betyr ikke at skattebetaleren ikke kan velge det gamle regimet. Faktisk kan individuelle skattytere, bortsett fra de med inntekt fra næringsvirksomhet, bytte mellom de to skatteregimene hvert år. Denne fleksibiliteten vil også være tilgjengelig for nye skattebetalere.

• Nytt inntektsskatteregime, Budsjett 2023: Hvilke endringer?

• Bør du gå over til det nye regimet?

< p>• Vil dette påvirke besparelser?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Budsjettets gode økonomi: Ingen skygge av 2024, lys av finanspolitisk forsiktighet – økning i investeringskostnader, skattebesparelser for unge og de som går av med pensjon

Foreslått pennmonument til Karunanidhi – plan og kritikk

Pensum:

Forundersøkelse: Generelle spørsmål om miljøøkologi, biologisk mangfold og klimaendringer – som ikke krever fagspesialisering.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Bevaring, miljøforurensning og -forringelse, miljøpåvirkning vurdering.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien– Et planlagt offshore-minnesmerke over den avdøde DMK-patriarken M Karunanidhi ble motarbeidet av representanter for noen opposisjonspartier og fiskere og miljøgrupper på grunn av miljøskader og tap av levebrød i Chennai denne uken, og lederen av et tamilsk nasjonalistparti truet med å bryte loven. installasjon hvis den ble bygget. Det foreslåtte 'Muthamizh Arignar Dr Kalaignar Pen-monumentet' utenfor Marina-stranden faller inn under Coastal Regulation Zones (CRZ) IA, II og IVA, og krever godkjenning i henhold til seksjon 4(ii)(j) i Union Environment Ministry's Coastal Regulation Zone Notification, 2011 (endret frem til 22. mars 2016).

• Hva representerer minnesmerket i form av en penn?

• En miljøkonsekvensvurdering utført av Tamil Nadu Pollution Control Board (TNPCB) har sagt at det ikke er noen følsomme marine flora- og faunaarter som korallrev, sjøgress eller Olive Ridley-skilpadder i nærheten av det foreslåtte monumentet, men fortsatt der er opposisjon-Hvorfor?

• Hva er kystreguleringssone (CRZ)?

• Hvilke kystområder kommer inn under kystreguleringssone (CRZ)?

• Hva er høyvannslinje (HTL) og lavvannslinje (LTL)?

• Til din informasjon-Ministeriet for miljø og skog utstedte først en melding om kystreguleringssone i februar 1991 for å regulere aktiviteter i kystområdet i henhold til paragraf 3 i Indias miljøvernlov, 1986. (MoEF)

• Kystområdene har vært klassifisert som CRZ-1, CRZ-2, CRZ-3, CRZ-4-Vet om dem

• Hva sier Sailesh Nayak-komiteens rapport om kystreguleringssonen (CRZ)?

• Hvorfor er regulering av kystsoner viktig og haster?

• Hva var endringene i CRZ-varslingen i 2019?

Andre viktige artikler som dekker samme emne :

📍Sailesh Nayak-komiteens rapport om kystsoneforskrifter utgitt 18 måneder etter innsending

 

For eventuelle spørsmål og tilbakemeldinger , kontakt priya.shukla@indianexpress.com
UPSC-nøkkelen 
Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår og hold deg oppdatert med de siste oppdateringene.