Twee jaar na de staatsgreep in Myanmar, hoe het land een puinhoop is – en de hoofdpijn van India is verergerd

0
30

Het is precies twee jaar geleden dat het Myanmarese leger de macht greep. De staatsgreep vond plaats in de vroege ochtenduren van 1 februari 2021, de dag waarop nieuwe parlementsleden elkaar zouden ontmoeten in een openingszitting om de ambtseed af te leggen. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) onder leiding van Aung San Suu Kyi had een verpletterende overwinning behaald. Het leger, dat de verkiezingen betwistte via zijn gevolmachtigde partij, de United Solidarity and Development Party, had het slecht gedaan.

Om de staatsgreep te rechtvaardigen, beweerden de generaals dat er gemanipuleerd was door de NLD, de regerende partij van de afgelopen vijf jaar in een hybride civiel-militaire regeling met het leger. partijen in het parlement zouden de grondwet van 2008 herschrijven en het leger eruit schrijven. Binnen een paar uur wist het leger 10 jaar van een zogenaamde “overgang naar democratie” uit en bracht het land terug naar 1990.

Express View |Het mislukte militaire regime van Myanmar brengt de hele regio van streek

Voor het leger van Myanmar , het plan dat niet werkte

Maar hoe de staatsgreep zich na 2021 ontvouwde, is heel anders dan in de jaren negentig. De huidige leiding van het leger onder leiding van generaal Min Aung Hlaing, die aan het hoofd staat van het juntaregime genaamd de State Administration Council, is er niet in geslaagd het land onder controle te krijgen. Op de grond vechten honderden gewapende pro-democratische burgerverzetsgroepen (People's Defence Forces) tegen de junta en veranderen grote delen van het land in verboden gebieden voor het leger. Bovendien hebben enkele van de twee dozijn etnische gewapende organisaties (EAO's) die de afgelopen zeven decennia tegen de staat Myanmar hebben gevochten voor autonomie, de handen ineengeslagen met de pdf's.

Op politiek niveau heeft een regering van nationale eenheid, bestaande uit veel van de gekozen parlementariërs, zichzelf gevormd als een regering in ballingschap en heeft ze gelobbyd bij buitenlandse regeringen voor diplomatieke erkenning. De junta's hebben een harde militaire reactie gegeven tegen de pro-democratische strijders op de grond en EAO's die hen steunen, met landmacht en luchtmacht. Tot nu toe is het er niet in geslaagd hen tot onderwerping te dwingen. De situatie is een gewelddadige impasse, waarin geen van beide partijen de overhand kan krijgen.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet< figuur>

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijf

Na CUET daalt het aantal DU-opnames met 25% ; inschrijving meisjes daalt

What's in a name? PlentyMonthly-plan om toegang te krijgen tot Budget Lees ook |De gewelddadige chaos in Myanmar, een snel escalerende crisis voor de deur van India

Het voortdurende strakke koord van India in Myanmar

In India, dat een grens van 1600 km deelt met Myanmar langs vier noordoostelijke staten, evenals een maritieme grens in de Golf van Bengalen, vormt het falen van de staat Myanmar een dilemma voor het buitenlands beleid dat het moeilijk op te lossen is.

>

Al zo'n drie decennia voert India een “tweesporenbeleid”, wat in wezen betekent zaken doen met de junta, die sinds 1990 bijna vijf jaar over Myanmar regeert, met thee en sympathie voor de pro- democratische krachten.

Het besluit om met de militaire heersers in zee te gaan, werd halverwege de jaren negentig voornamelijk genomen als een tegenprestatie voor hun hulp bij het beveiligen van de noordoostelijke grenzen van India door opstandelingen in het noordoosten een veilige haven op zijn grondgebied te ontzeggen. Dit werkte in het voordeel van India en werd jarenlang de toetssteen waarmee de relatie met het door het leger bestuurde Myanmar werd opgebouwd. In de afgelopen twee decennia, toen China met zijn diepe zakken naar voren kwam als een rivaal in de regio, werd betrokkenheid bij de junta ook gezien als een manier om de Indiase invloed in Myanmar te behouden.

Advertentie Myanmarese staatsburgers die in Thailand wonen houden portretten vast van voormalig leider Aung San Suu Kyi tijdens een protest ter gelegenheid van de tweejarige verjaardag van de militaire machtsovername die haar regering verdreef buiten de ambassade van Myanmar in Bangkok, Thailand, woensdag 1 februari 2023. (AP /PTI-foto)

Delhi moest tijdens de “democratische overgang” van het afgelopen decennium deze betrokkenheid kalibreren en het dubbele spoor opnieuw in evenwicht brengen. Nu is het weer terug bij af 1. Maar nu de staatsgreep zijn derde jaar in dit tweede decennium van de 21e eeuw ingaat, worden de grenzen van het oude model – zaken doen met het militaire regime, het aanmoedigen om de democratie te herstellen en sympathie betuigen aan democratische krachten – duidelijk, zelfs voorbijgaand. De eng gedefinieerde nationale belangen van India: beheer van de grensbeveiliging en het inperken van China in Myanmar.

ICYMI |Een complexe geschiedenis en een gelaagd heden: wat bepaalt de reactie van India op het militaire bewind in Myanmar

Vijf manieren waarop India& #8217;s berekeningen zijn verstoord

Pdf's in de Sagaing-regio beheersen grote delen van het gebied waar de trilaterale snelweg doorheen loopt, beginnend bij de Tamu-controlepost tegenover Moreh in Manipur. NGG-bronnen hebben The Indian Express verteld dat haar ambtsdragers in ieder geval bij twee gelegenheden tussenbeide moesten komen bij de lokale PDF-leiders om projectvoertuigen door te laten.

In de eerste week van januari heeft Union Minister of Ports, Shipping & Waterwegen Sarbananda Sonowal zei dat de haven van Sittwe, ontwikkeld door India als onderdeel van het Kaladan-project, klaar was voor gebruik. Mizzima, een Myanmar-nieuwssite, meldde drie weken geleden ook, waarbij zowel de militaire gouverneur in Rakhine als bronnen van de Indiase ambassade werden geciteerd, dat de haven, die aan de Golf van Bengalen aan de monding van de Kaladan-rivier ligt, “binnenkort” zou worden ingehuldigd. ”. Hoewel de maritieme handel tussen India en Myanmar één doel was, lijkt het primaire doel van dit project, om alternatieve toegang te bieden tot de niet aan zee grenzende noordoostelijke staten van India, nu een brug te ver.

Advertentie

Ten tweede is het conflict na de staatsgreep overgeslagen naar India. Mizoram vangt tienduizenden vluchtelingen op uit de aangrenzende staat Chin in Myanmar. Vluchtelingen zijn naar andere noordoostelijke staten gekomen, zij het in minder aantallen. Vorige maand werden ongeveer 50 Myanmar-vluchtelingen, waaronder enkele minderjarigen, opgepakt in de grensplaats Moreh in Manipur en naar een detentiecentrum gebracht. Nog gevaarlijker was het recente bombardement door de Myanmarese luchtmacht op een hoofdkwartier van de Chin-militie aan de grens met Mizoram, waarbij tijdens deze operatie granaatscherven de Indiase kant raakten. Dit veroorzaakte paniek in het gebied.

Myanmarese demonstranten die in Japan wonen, stappen op posters van de legerleider van Myanmar, Min Aung Hlaing, met zijn gezicht doorgestreept en ‘Wanted’ 8217; bericht, tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de militaire staatsgreep van Myanmar in 2021, buiten de ambassade van Myanmar in Tokio, Japan op 1 februari 2023. (Foto Reuters: Issei Kato)

Een andere mogelijke grensoverschrijdende overloop is vervat in het laatste rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit over Myanmar (Myanmar Opium Survey). Het rapport, dat betrekking heeft op vier staten – Shan, Kachin, Kayah en Chin – wijst op een scherpe piek van 33 procent in de papaverteelt in dat land. Maar de sterkste toename is waargenomen in de staat Chin, in een gebied dat grenst aan het noorden van Mizoram en het zuiden van Manipur. Volgens Angshuman Chaudhary, een Myanmar-expert en associate fellow bij het Centre of Policy Research, valt de patch samen met een gebied waarin de Zomi Reunification Organization, een militaire proxy van Myanmar, dominant is.

Ten derde is het Indiase veiligheidsinstituut zich ervan bewust dat de junta van Myanmar Indiase opstandelingen (IIG's) heeft gerekruteerd in regio's die grenzen aan Manipur en Nagaland om tegen de lokale PDF's en andere groepen te vechten, en dat deze groepen nu voor dit doel opnieuw zijn bewapend door de junta. zichzelf versterken. Van deze groepen is het Volksbevrijdingsleger door India verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke aanval op een Assam Rifles-konvooi, waarbij in november 2021 een kolonel, zijn vrouw en zoon, en vier AR-personeelsleden werden gedood.

Ten vierde, het leger kan de Rohingya-crisis, een andere regionale destabilisator, niet oplossen.

Ten vijfde, het definiëren van nationale belangen in bredere zin, India zelf is veranderd sinds de jaren 1990, en vooral sinds 2015. Het beschrijft nu zichzelf als de “moeder van de democratie” en heeft haar jarenlange voorzitterschap van de G20 geprojecteerd als een kans om de stem van het mondiale zuiden te laten horen.

Advertentie

Een vraag die de 54 miljoen inwoners van Myanmar zich kunnen stellen, is wat India dit jaar kan doen voor zowel zijn democratische als economische aspiraties. De junta heeft niet alleen een einde gemaakt aan het democratische experiment van Myanmar, maar heeft ook doodde zijn economische ontwikkeling door de jaren heen. In plaats van “af te wachten” hoe de situatie zich ontwikkelt, zou India een actieve rol kunnen spelen.

In Foto's |Verkiezingen uitgesteld, noodtoestand verlengd: Myanmar zet protesten voort

De opties die New Delhi nog steeds behoudt

Myanmar-watchers in India, waaronder verschillende voormalige diplomaten, geloven dat New Delhi niet zonder opties is: het kan kanalen openen naar de democratische krachten en naar sommige etnische groepen; het kan actiever samenwerken met ASEAN; het zou een kanaal van leger tot leger kunnen openen met de junta; kanalen van mensen naar mensen vergroten; bieden beurzen aan Myanmarese studenten zoals het deed voor Afghaanse studenten in een ander tijdperk.

Advertentie

Ondertussen de junta overweegt verkiezingen later dit jaar nadat ze de first-past-the- postsysteem naar evenredige vertegenwoordiging om de electorale macht van de NLD te ondermijnen. Misschien denkt het leger dat dit het acceptabeler maakt voor de internationale gemeenschap. Maar op dit moment lijkt het erop dat verkiezingen het conflict in Myanmar alleen maar zullen verergeren, vooral wanneer de meest populaire leider, de 77-jarige Aung San Suu Kyi, door een militaire rechtbank gevangen blijft op twijfelachtige beschuldigingen.

> © The Indian Express (P) Ltd