Temidden van BJP-stilte over marktverstoring in Adani, zegt Suvendu: 'Mamata spant met hem samen'

0
57

In een tijd dat de BJP de aanvallen van de oppositie op de beschuldigingen tegen de Adani Group met stilte heeft beantwoord, heeft de West-Bengaalse oppositieleider Suvendu Adhikari voor opschudding gezorgd door Chief Minister Mamata Banerjee te beschuldigen van “samenzwering” met de industrieel.

In gesprek met verslaggevers aan de zijlijn van een persconferentie op donderdag, zei de BJP-leider dat de groep Rs 25.000 investeringsvoorstellen deed aan de staat toen deze deelnam aan de Bengal Global Business Summit (BGBS) een paar jaar geleden.

Opinie |Congresparlementariër Manish Tewari schrijft: Pleidooi voor een Adani JPC

“We weten allemaal dat CM Mamata Banerjee samenspant met hem (Adani). We weten allemaal wat er in de BGBS is gebeurd. Ik heb al mijn bezorgdheid geuit over de haven van Tajpur. Rs 25.000 cr investering zou worden gedaan terwijl 10 lakh banen zouden worden verstrekt, wat zal er met dergelijke beloften gebeuren? Zei Adhikari terwijl de aandelen van de Adani Group een duikvlucht namen.

De opmerking kwam als reactie op de verklaring van Banerjee dat oproepen waren uitgegaan van de hoogste echelons van de macht in Delhi naar industriëlen. “Gisteren (woensdag) leek het erop dat de centrale regering op instorten stond. Waarom stond het op instorten? Omdat de aandelenmarkt een mega-aardverschuiving zag”, aldus de CM.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

In reactie op de opmerking van Adkhikari zei de algemeen secretaris van de TMC, Kunal Ghosh: “Dit zijn projecten van de deelstaatregering. Sommige spelers komen naar voren om ze vooruit te helpen. In dit geval was dat de Adani Group. Als ze de projecten niet op zich nemen, zullen andere spelers ermee doorgaan. Deze projecten zijn toegewezen na vlottende aanbestedingen. Er is een bepaling dat ze binnen een tijdsbestek moeten worden gestart. Als dat niet gebeurt, gaat de deelstaatregering door met plan B.”

Lees ook |Adani-aandelen weg: RBI neemt zorgen weg, zegt bankensector veerkrachtig en stabiel

BJP-woordvoerder Samik Bhattacharya vertelde verslaggevers dat alleen de Adani Group en Chief Minister Mamata Banerjee licht zouden kunnen werpen op de toekomst van de investeringen. “Alleen zij kunnen dit beantwoorden. Maar we veroordelen krachtig wat minister-president Mamata Banerjee gisteren zei. West-Bengalen draagt ​​heel weinig bij aan de economie van het land. Daarom vertoonde de Sensex na haar verklaring geen enkele afwijking”, aldus Bhattacharya.

In oktober overhandigde de regering van West-Bengalen de intentieverklaring voor de ontwikkeling van een diepzeehaven in Tajpur , district Purba Medinipur, naar de havens van Adani. De brief werd ontvangen door Karan Adani, de CEO van Adani Ports and Special Economic Zone (APSEZ) tijdens een post-Durga Puja-evenement en in aanwezigheid van Mamata Banerjee. Volgens de toenmalige verklaring van de deelstaatregering zal de haven een investering van Rs 15.000 crore vergen. Met de gerelateerde door de haven geleide infrastructuurontwikkeling is nog eens Rs 10.000 crore gemoeid en er wordt verwacht dat er rechtstreeks 25.000 banen zullen worden gecreëerd.

Advertentie

Ondertussen toonde de Adani Group ook interesse in investeringen in Deucha-Pachami-Dewanganj-Harinsinga (DPDH) kolenblok in de staat. Het DPDH-steenkoolblok in het Birbhum-district is het op een na grootste steenkoolblok ter wereld en bevat ongeveer 1.198 miljoen ton steenkool en 1.400 miljoen ton basalt.