Selvmord, brodermord i CAPFs: Task force-rapport peker på diskriminering, traumer ved overgrep, mobbing

0
75

Diskriminering blant undergrupper, traumer ved å bli misbrukt, mobbing på arbeidsplassen, frykt for igangsetting av disiplinære eller rettslige skritt, mangel på kommunikasjon mellom kompaniets sjef og jawans – dette er noen av årsakene som nevnes av en arbeidsgruppe dannet for å se i selvmords- og brodermordssaker i Central Armed Police Forces (CAPFs). Arbeidsgruppen ble satt sammen av innenriksdepartementet for å studere og analysere hendelser og utarbeide en omfattende rapport.

I utkastet til rapporten som ble sendt til MHA forrige måned, fant arbeidsgruppen tre hovedfaktorer – tjenesteforhold, arbeidsforhold og personlige/individuelle problemer – som førte til hendelser med selvmord og brodermord.

Oppgaven styrken ble ledet av V S K Kaumudi, spesialsekretæren (intern sikkerhet) i innenriksdepartementet og det første møtet i arbeidsgruppen holdt 24. desember 2021. MHA dannet senere en utarbeidelseskomité ledet av ekstra generaldirektør (opplæring) i CRPF, med to IG-er av ITBP og BPR&D som medlemmer.

«Under tjenestebetingelsene fant arbeidsgruppen ‘løv’ hovedutløseren i CRPF, ITBP, BSF, SSB, Assam Rifles. Det kom også over diskriminering blant undergrupper, traumer ved å bli misbrukt, mobbing på arbeidsplassen, frykt for igangsetting av disiplinære eller rettslige handlinger. Den registrerte også mangel på kommunikasjon mellom kompaniets sjef og troppene på grunn av ulike årsaker, hyppige overføringer var en av dem,” sa en kilde.

Subscriber Only StoriesView All

Hva sier Mayawatis taushet om Sidheeque Kappan-saken

En fange i Pakistan : En IAF-pilots fortelling om mot og styrke

Hvordan en toalettkampanje forandret liv, hjalp kvinner i Telanganas Narayanpet

Konspirasjon, datatyveri med tidligere ansatte: Digital India-firma anklager Pvt Company Månedlig plan for å få tilgang til budsjettet

“Blant årsakene til selvmord registrerte arbeidsgruppen utvidet arbeidstid, utilstrekkelig tid til hvile og rekreasjon, mangel på jobb tilfredshet sammenlignet med sine kolleger fra andre sektorer, følelse av isolasjon og mangel på sosial så vel som familiær støtte, og mangel på en robust klagemekanisme, sa kilden.

Data viser at totalt 642 personell, inkludert 10 kvinnelige personell, hadde begått selvmord og 51 brodermordshendelser fant sted i CAPFs mellom 2017 og 2021. De maksimale selvmordshendelsene for nevnte periode ble rapportert i CRPF (227), mens 175 selvmord, inkludert 4 kvinnelige ansatte, var fra BSF.

“Under arbeidsforholdene siterer arbeidsgruppen problemer som langvarig utplassering i høyrisikoområder, lang adskillelse fra familier/tvangsungkarship, tøffe arbeidstimer, ugjestmilde og ugunstige klimatiske forhold som fører til tretthet og depresjon,” sa kilden. /p>Annonse

I fjor hadde den parlamentariske stående komité for innenrikssaker ledet av BJPs Rajya Sabha-medlem Brijlal også observert at CAPF-ene fungerer under mye tvang, gitt arten av deres plikter som krever deres utplasseringer i områder med tøffe klimatiske forhold. “Så, for å lette deres mentale tilstand og redusere stress, er permisjoner med passende intervaller en nødvendighet, slik at de kan tilbringe tid med familiene sine,” hadde det foreslått.

For brodermordshendelser, sier arbeidsgruppen jawans blir voldelige når problemene deres ikke er løst. “Den fant også at jawans ikke får løv selv når familiemedlemmene er kritisk syke eller i tilfelle dødsfall… og ydmykelse er den største provokasjonen,” sa kilden.

“På personlige spørsmål registrerer arbeidsgruppen stigma av visse sykdommer, psykiske/psykiatriske lidelser, følelse av håpløshet/depresjon, gruppeisme/kasteisme/tilskyndelse av andre om småspørsmål, narkotika-/alkoholmisbruk, utenomekteskapelig forhold mellom seg selv/ektefelle, økonomiske problemer og innvirkningen av hyppige overføringer på barnas utdanning,” sa kilden.

Annonse

Kilder sa arbeidsgruppen også flagget sakte forfremmelser, kontinuerlig oppslag i konfliktteatre, misnøye fra den nye pensjonsordningen, liten mulighet for vekst og utvikling, fravær av utdannede fagfolk til å håndtere traumene til personell i CAPFs.

© The Indian Express (P) Ltd