Op zoek naar onderzoek, debat over Adani-ruzie, houdt Opp beide Huizen van het Parlement tegen

0
43

Met een verenigde oppositie die een debat zoekt en de congrespartij een gezamenlijk parlementair comité (GPC)-onderzoek eist naar debeschuldigingen van fraude tegen de Adani-groep in het Hindenburg-rapport , wat een sterke daling van de voorraden veroorzaakte, werden beide Houses of Parliament verdaagd zonder zaken af ​​te handelen voor de tweede dag op vrijdag. De Huizen komen nu bijeen op 6 februari.

Maar de regering hield vol dat ze geen verband houdt met wat er met de Adani-firma's is gebeurd. “Er is absoluut geen verband mee [Adani aandelenrij]. Discussie over de toespraak van de president staat voorop. Ze [oppositie] hebben geen enkel probleem', zei minister van Parlementaire Zaken Pralhad Joshi tegen verslaggevers buiten het parlementsgebouw. De regering bekritiseerde ook de oppositie omdat ze het Huis tegenhield en zei dat ze niet wilde dat het Parlement zou functioneren.

Lees ook |#Politiek | Oppositie richt zich op BJP terwijl de roet op de Adani-markt voortduurt: 'Onderzoeksbevelen door SEBI en RBI' eenheid. De TMC en de BRS sloten zich tijdens de laatste zitting niet aan bij de protesten tegen de regering. Maar ook op vrijdag kwam de vraag naar een JPC-sonde alleen van de parlementsleden van het Congres.

Terwijl Lok Sabha-spreker Om Birla de leden opriep om te stoppen met protesteren en deel te nemen aan de motie van dank aan de toespraak van de president; in de Rajya Sabha verwierp vice-president Jagdeep Dhankhar kennisgevingen op grond van Regel 267, waarbij hij trachtte de dagelijkse gang van zaken opzij te zetten om een ​​discussie over een vermelde kwestie aan te gaan.

Alleen verhalen van abonneesBekijk alles

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijf

Na CUET daalt het aantal DU-opnames met 25%; inschrijving van meisjes ziet dalen

Wat zit er in een naam? PlentyMonthly-abonnement om toegang te krijgen tot Budget

De oppositie eiste een debat over de hoge blootstelling van openbare financiële instellingen – voornamelijk de State Bank of India (SBI) en de Life Insurance Corporation (LIC) – aan de Adani-groep, en de impact op hen na het Hindenburg-rapport over vermeende round-tripping van geld door de groep. Het congres wilde een onderzoek, geleid door een gemengde parlementaire commissie of door de opperrechter van India.

Staatsminister voor Parlementaire Zaken Arjun Ram Meghwal bekritiseerde de oppositie vanwege de verstoringen. “Gisteren zei de minister van Parlementaire Zaken ook dat we zijn gekomen om te spreken over de motie van dank naar aanleiding van de toespraak van de president. Misschien willen ze het Huis niet laten functioneren. We verzoeken hen om het Huis te laten functioneren', zei hij.

Lees ook |Kerala Congress-parlementslid Hibi Eden introduceert wetsontwerp voor het recht op betaald menstrueel verlof voor vrouwen

Kort nadat de Lok Sabha voor die dag bijeenkwam, haastten parlementsleden van de oppositie zich naar de bron van het Huis, waarbij ze slogans opriepen en een onderzoek eisten naar het tanken van de Adani Group-screps en een onderzoek naar hun zakelijke praktijken.

Advertentie

'Ga alsjeblieft terug naar je stoelen… Ik zal u de tijd geven om elk probleem dat u aan de orde wilt stellen aan de orde te stellen. De Kamer moet het debat over de motie van dank op zich nemen… Wil je de eerste vrouwelijke president van een stam niet bedanken? Ik zal je genoeg tijd geven om de problemen aan de orde te stellen', zei Birla tegen de leden die protesteerden in de put van het Huis.

Omdat de leden onverbiddelijk waren, verdaagde Birla de procedure tot 14.00 uur. Toen de Tweede Kamer 's middags bijeenkwam, gingen de Kamerleden verder met het protest. Temidden van leuzen stond Rajendra Agarwal, die voorzitter was, toe dat parlementaire documenten in het Huis werden neergelegd.

Ook in de Eerste Kamer stokte de oppositie de procedure. Terwijl de parlementsleden zich naar de bron van het Huis begaven, waarschuwde Dhankhar dat degenen die de procedure verstoren, zullen worden “afgerekend”. Terwijl hij de procedure voor vandaag uitstelde, zei Dhankhar: “Het Huis is verdaagd om op maandag 6 februari 2023 om 11.00 uur bijeen te komen. Degenen die in de put van de Kamer zijn gekomen en het hier geldende regime hebben geschonden, zullen worden aangepakt.”

Advertentie

Eerder, toen de Rajya Sabha om 14.30 uur weer bijeenkwam, riep Dhankhar op tot de invoering van particuliere rekeningen. Terwijl de protesten aanhielden, vroeg de voorzitter de leden die de put van het Huis waren binnengegaan om terug te gaan naar hun stoelen, waarbij hij zei dat hij de “nood en angst” van miljoenen mensen deelt over “het soort gebrek aan decorum dat we hier aan de dag leggen”. ”.

“Mensen verwachten dat we beraadslagen en ik verwacht dat geachte leden zich houden aan de lange traditie, de essentie van de parlementaire praktijk om de beslissing van de voorzitter te volgen”, zei hij.

>

Eerder op de dag verwierp Dhankhar 15 kennisgevingen van uitstel die waren ingediend door leden van verschillende oppositiepartijen om de Adani Group-kwestie te bespreken in de nasleep van beschuldigingen tegen het conglomeraat door een in de VS gevestigde short seller.

“Ik heb 15 kennisgevingen ontvangen op grond van artikel 267 van verschillende leden… Ik heb alle mededelingen doorgenomen. Ik kan er niet mee instemmen omdat deze niet voldoen aan de vereisten van artikel 267 en niet in overeenstemming zijn met de instructies van de voorzitter op 8 december 2022', zei de voorzitter, wat tot opschudding leidde bij leden van de oppositie.

“Je hebt je werk gedaan. U hebt problemen onder mijn aandacht gebracht en ik heb mijn uitspraak gedaan, 'zei hij. De mededelingen kwamen van oppositieleider Mallikarjun Kharge, Syed Naseer Hussain, Pramod Tiwari, Kumar Ketkar, Amee Yajnik, Neeraj Dangi, John Brittas, AA Raheem, V Sivadasan en Tiruchi Siva, K Keshava Rao, Elamaram Kareem, Sanjay Singh, Santhosh Kumar P en Priyanka Chaturvedi.

Advertentie

De oppositiepartijen kwamen 's ochtends bijeen om de strategie van de dag te bespreken. Sanjay Singh, parlementslid van de Aam Aadmi-partij, beschreef de aandelenruzie van Adani als “corruptie” en beweerde dat “het de corruptie is van de regering van Narendra Modi”.