Onze acties zijn misschien niet smakelijk, dwing ons niet: SC aan Govt over vertraging op rechters

0
32

Het Hooggerechtshof waarschuwde de regering vrijdag dat elk verder uitstel bij het nemen van een besluit over de door het Collegium aanbevolen overplaatsing van rechters van het Hooggerechtshof “kan leiden tot zowel administratieve als gerechtelijke acties die misschien niet aanvaardbaar zijn”.

p>De rechters S K Kaul en A S Oka zeiden tegen procureur-generaal R Venkataramani: “Laat ons geen standpunt innemen dat erg ongemakkelijk zal zijn.”

Lees ook |Nadat SC 'ernstig probleem' signaleerde, zegt Center het zal Collegium-aanbevelingen binnenkort wissen

Het probeerde ook de status te kennen van zeven namen die werden aanbevolen voor verhoging tot het Hooggerechtshof en die nog in behandeling zijn bij het Centrum. Het ondervroeg de procureur-generaal die zei “het gebeurt”, maar wilde geen specifieke datum geven. De rechtbank verklaarde later dat het in maximaal 5 dagen zal gebeuren.

De rechters maakten de opmerkingen tijdens het horen van een pleidooi van de Advocates Association Bengaluru, die minachting zocht voor de gerechtelijke procedure tegen de regering over de vertraging in wissen van namen herhaald door het Collegium binnen tijdlijnen die door de rechtbank zijn vastgesteld.

Alleen abonnees VerhalenBekijk AllMonthly plan om toegang te krijgen tot Budget

Ook kritiek op het functioneren werd teruggedrongen: “We zijn het van verschillende kanten gewend. En dat zijn we gewend aan deze kant. En wees gerust, het stoort ons niet, voorbij een stadium. Het is aan verschillende autoriteiten om te zien wat gepast en niet gepast is.Tijdens de laatste hoorzitting had de rechtbank “extreme bezorgdheid” geuit over 10 aanbevelingen voor de overplaatsing van rechters van het Hooggerechtshof die nog in behandeling zijn bij de regering, en zei dat “aanhouden ervan een heel verkeerd signaal afgeeft dat andere factoren een rol gaan spelen”.

p>

Vrijdag zei rechter Kaul tegen Venkataramani: “Er is iets dat ons grote zorgen baart. Ik heb het de vorige keer in de bestelling vermeld. Als door rechters uitgevaardigde overdrachtsbevelen niet worden uitgevoerd, wat wilt u dan dat wij doen?… Als we besluiten dat iemand in “een rechtbank” zou moeten werken en je houdt dit in behandeling, dan is dat voor mij heel, heel serieus. Ernstiger dan iets anders.”

Advertentie

De procureur-generaal zei in dit stadium niet op de details te willen ingaan en drong er bij de rechtbank op aan de hoorzitting een tijdje uit te stellen om de voortgang vast te stellen.

Lees ook |Vijf namen voor Hooggerechtshof hangende, Collegium beveelt er nog twee aan

Rechter Kaul zei tegen hem: “Je zult ons een aantal zeer, zeer moeilijke beslissingen laten nemen… Ik kan een nieuwe benoeming begrijpen… maar overplaatsing?… Het is een heel, heel serieus probleem. Ik heb het gezegd, we zullen niet toestaan ​​dat derden hierin namen zuiveren… Laat ons geen standpunt innemen dat erg ongemakkelijk zal zijn.”

De bank nam vervolgens in zijn volgorde op: ” Wij hebben op de laatste zittingsdatum aan de AG voorgelegd dat er geen sprake mag zijn van overplaatsing van rechters van de ene rechtbank naar de andere in afwachting van zo'n lange periode bij de overheid. Meer nog, omdat de overheid daarin weinig rol speelt. We hebben de AG voorgelegd dat elke vertraging hierin kan leiden tot zowel administratieve als gerechtelijke acties die mogelijk niet aanvaardbaar zijn.”

Advertentie

De procureur-generaal besprak aanvankelijk de status van de hangende aanbevelingen van het Collegium.

Uitleg |Wie is een 'onderrechter' en wat betekent de term?

De rechtbank wees er vervolgens op dat er zeven namen worden aanbevolen voor benoeming tot het Hooggerechtshof in afwachting van het Centrum.

“Vijf zijn van december, 2 zijn onlangs verzonden, we zijn in februari”, zegt justitie. Zei Kaul.

De procureur-generaal zei dat het proces bezig is en dat de benoemingsbevelen zeer binnenkort zullen worden uitgevaardigd.

Toen de bank probeerde te weten binnen welke tijd het klaar zou zijn, zei Venkataramani “het gebeurt” en hij wilde geen specifieke datum geven.

Advertentie uitgelegd

Toenemend onbehagen

De rap van de SC komt te midden van twijfels over zijn uitspraken en functioneren door de V-P, minister van Justitie.

Justitie Kaul zei: “Mijn volgende vraag is wanneer het zal gebeuren.” “Kijk, dit zijn gerechtelijke procedures. Ik zit niet aan de administratieve kant waar ik iets kan zeggen en oké kan zeggen. Daarom moet ik het begrijpen', zei hij.

Venkataramani herhaalde dat het snel zal gebeuren en dat zou voldoende moeten zijn. De bank zei toen: 'Procureur-generaal, normaal gesproken heeft u gelijk. Maar als het al jaren niet meer gebeurt…”

Advertentie

De procureur-generaal zei: “Dat betekent niet dat het niet gedaan is.”

De rechtbank noteerde in de beschikking dat het wordt in maximaal 5 dagen gedaan.

Advertentie

Over de aanbevelingen voor de overplaatsing van rechters van het Hooggerechtshof zei de bank: “Sommige overplaatsingen van opperrechters zijn in behandeling en een van hen legt zijn ambt over 19 dagen neer. Wil je hem met pensioen laten gaan, ook al is hij niet benoemd tot opperrechter?”.

Lees ook |Wat is het Supreme Court Collegium, hoe werkt het?

Justitie Kaul zei: “Eerst aanbevolen voor één rechtbank. Niet klaar. Dan voorgedragen voor een andere rechtbank waar er een vacature is, nog steeds niet gedaan… U zult zeggen dat de overheid tijd nodig heeft. Soms… 7-10 dagen. Soms is het 's nachts. Soms gaat het door. Dit is wat geloofsproblemen veroorzaakt. Zou niet op deze manier moeten gebeuren.”

Venkataramani zei hiervan op de hoogte te zijn en de nodige maatregelen te zullen nemen.

Toen een raadsman erop wees dat de rechtbank van buitenaf werd “aangevallen” , merkte justitie Kaul op dat het gewend is ermee om te gaan. Justitie Oka zei: “We proberen belangrijkere kwesties op te lossen.”.

Door te zeggen dat het de zaak na een week opnieuw zal horen, hoopte de bank dat er eerder goed nieuws zou zijn.

>