Nirmala Sitharaman: Bør ikke gå glipp av buss denne gangen … PM sa at vekstmomentet skal være intakt

0
75

En dag etter presentasjonen av Unionsbudsjettet for 2023-24, sa Unionens finansminister Nirmala Sitharaman at vekst var det dominerende fokuset fra dag 1 da hun og teamet hennes satte seg ned for å forberede det siste helårsbudsjettet foran Lok Sabha-valget. “Statsministeren var også med på det. Han sa vekst ka momentum rakhna chahiye (vi må holde vekst momentum). Hvis noe, må vi fremskynde det, olje det bedre og drive det bedre, og det er grunnen til at dette antallet på Rs 10 lakh crore for kapitalutgifter kom opp,” Sitharaman fortalte The Indian Express i et intervju på kontoret hennes i North Block torsdag.

Hun la til at hun “ensidig” veiledende imperativ var at dette var en “gylden mulighet” for India og denne gangen “bør vi virkelig ikke gå glipp av bussen.”

Les også |Etter å ha målrettet mot fattige på landsbygda og i byer, et 2024-signal: Middelklassen betyr noe

Hun sa gitt at det ikke var noen svikt i pandemien, og slaget privat sektor tok på grunn av dette, forble regjeringen konsekvent med sin investeringsplan over de siste tre årene. “Vi så egentlig ikke etter om de (privat sektor) investerte eller ikke. Vi gikk om å investere. Samtidig har selvfølgelig privat sektor kommet ut, tvillingbalanseproblemet har blitt adressert, de har redusert seg betraktelig, sa hun.

På spørsmålet om de høye statlige investeringsutgiftene i enda et år betydde at privat sektor fortsatt var uvillig til å investere, sa hun at privat sektor så på investeringer, ikke bare som et verktøy for ekspansjon, men også for å håndtere overganger om gangen. av raskt skiftende teknologier, inkludert AI og Internet of Things.

Subscriber Only StoriesSe alle

UPSC Essentials | Ukentlig nyhetsekspress med MCQs: Adani-Hindenburg saga, M…

Antivitenskapelig bevegelse er politisk, men medisinen har heller ikke formidlet sin …

I Jharkhands stammelandsbyer, en nettmarkedsplass for lokale råvarer

Delhi Confidensial: Mansukh Mandaviya roper ut til den yngste MitraMonthly-planen for å få tilgang til Budget

Men vi “kan ikke lene seg tilbake og se på,” hun sa. “Så jeg kommer ikke engang inn i det terrenget der du sier at det (investeringer i privat sektor) kanskje ikke vil skje i år også, og derfor vil du fortsette med de offentlige utgiftene …Jeg er enig med den grunn at dette er en gylden mulighet for India. Vi bør virkelig ikke gå glipp av bussen.»

Sitharaman sa også at den enorme investeringskostnaden ikke betydde at hun hadde brukt øksen på velferdsutgifter. Med henvisning til Rs 79 000-crore-bevilgningen til statsminister Awas Yojana og det høyere utlegget for Jal Jeevan Mission, som går til stater i form av tilskudd, bemerket hun at selv for NREGA, det er et etterspørselsdrevet program, ville regjeringen fortsette å legge til til sin tildeling gjennom ekstrabevilgninger i løpet av året. Hun la til at NREGA-jobbkort også gis til de som jobber med Awas-prosjekter, så det var en synergi.

Ved å tillate standardfradrag og omstrukturering av skatteplatene, sa finansministeren at hun forventet at rundt 50-55 prosent av skattebetalerne skulle gå over til det nye fritaksfrie inntektsskatteregimet. ), ville det nye regimet uten unntak være attraktivt,» sa hun.

Annonse må leses |Union Budget 2023-24 | Motstand: Ingenting for fattig middelklasse; fordeler kun én klasse

India hadde 8,22 crore skattebetalere i 2019-20. Selv om skatteavdelingen ikke umiddelbart kunne oppgi antallet skattebetalere som har flyttet til det nye skatteregimet i løpet av de siste to årene, sa en tjenestemann, at antallet var lite.

Finansministeren sa at hennes budsjettanslag på vekst og inntekter for det neste året var realistiske. På et spørsmål om inntektsprognosene var undervurdert, sa hun: “Jeg vil ikke ha et “feel good”-tall, som vi senere finner ikke er oppnåelig … Samtidig vil jeg ikke undervurdere evner, fordi dette er tiden da vi gir drivkraft til vekst.»

Les også |Budsjett 2023: Hva er det nye skatteregimet og vil du få I-T-rabatt?

Da han ble påpekt at globale forskningsbyråer har anslått lavere vekstanslag for India enn regjeringens nominelle vekstprognose på 10,5 prosent for 2023-24, sa Sitharaman: “Globalt øker alles utfordringer, og derfor vil det være et fall i 2023-24. … Så denne nedgangen (i anslag fra andre byråer) er også på grunn av den globale usikkerheten, som ikke gir opp i det hele tatt… Folk, uansett hvor mye de prøver, er ikke i stand til å frigjøre økonomiene sine fra den. Det er derfor denne forskjellen. Spesielt med dette budsjettet tror jeg det kommer til å være fullstendig den globale usikkerheten i stedet for hva som skjer i landet. Og for det, som jeg sa, må vi være forberedt.»

Annonse Les også |Budsjett 2023-24: Kongressangrep regjeringen over NREGS-kutt, spør om penger blir omdirigert til Capex

På spørsmål om hun var skuffet over at hun ikke presset konvolutten på noen av de vanskelige reformene som land, gård og arbeidskraft, sa finansministeren: «Regjeringens forpliktelse og dens intensjon om reformer er intakt. Men faktum gjenstår at mange av dem som støttet det tidligere, ga avkall på… Styresett handler også om å jobbe sammen med mennesker uansett hvor mye noen ville kampanje mot oss. Jeg er veldig tydelig på alle de tre, at posisjonene til folk (som motsatte seg) har vært hyklerske og undergravd folkevalgte’ beslutningstaking i parlamentet.»

© The Indian Express (P) Ltd