Kinesisk spionballong upptäckt över “känsliga platser” i västra USA, säger Pentagon

0
82

USA spårar en misstänkt kinesisk övervakningsballong som har setts över USA:s luftrum i ett par dagar, men Pentagon beslutade att inte skjuta ner den på grund av risken för skada för människor på marken, sade tjänstemän på torsdagen.

Upptäckten av ballongen sätter ytterligare påfrestningar på relationerna mellan USA och Kina i en tid av ökade spänningar.

En hög försvarstjänsteman sa till Pentagons reportrar att USA har “mycket stort förtroende” att det är en kinesisk höghöjdsballong och att den flög över känsliga platser för att samla in information. En av platserna som ballongen sågs var Montana, som är hem för ett av landets tre kärnmissilsilofält vid Malmström Air Force Base. Tjänstemannen talade på villkor av anonymitet för att diskutera känslig information.

Läs även | Vad du behöver veta om den kinesiska spionballongen som flyter över USA

Brigg. General Patrick Ryder, Pentagons pressekreterare, gav ett kort uttalande om frågan och sa att regeringen fortsätter att spåra ballongen. Han sa att den “för närvarande färdas på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och inte utgör ett militärt eller fysiskt hot mot människor på marken.”

Han sa att liknande ballongaktivitet har setts under de senaste flera år. Han tillade att USA vidtog åtgärder för att säkerställa att de inte samlade in känslig information. Försvarstjänstemannen sa att USA har “engagerat” kinesiska tjänstemän genom flera kanaler och kommunicerat allvaret i saken.

Händelsen kommer när utrikesminister Antony Blinken skulle göra sin första resa till Peking, som väntas i helgen, för att försöka hitta en gemensam grund. Även om resan inte har tillkännages formellt, har både Peking och Washington pratat om hans förestående ankomst.

Det var inte omedelbart klart om upptäckten av ballongen skulle påverka Blinkens resplaner.

Den höga försvarstjänstemannen sa att USA fick stridsflygplan, inklusive F-22, redo att skjuta ner ballongen om de beordrades att av Vita huset. Pentagon avrådde slutligen det, och noterade att även när ballongen var över ett glest befolkat område i Montana, skulle dess storlek skapa ett skräpfält som var tillräckligt stort för att det skulle ha kunnat utsätta människor för fara.

Annons

Det var inte klart vad militären gjorde för att hindra den från att samla in känslig information eller vad som kommer att hända med ballongen om den inte skjuts ner.

I ett brev som skickades på torsdagen till försvarsminister Lloyd Austin, skrev senator Steve Daines, R-Mont.: “Det faktum att denna ballong ockuperade Montanas luftrum skapar betydande oro för att Malmströms flygbas och USA:s interkontinentala ballistiska missilfält är målet för detta underrättelseinsamlingsuppdrag. … Det är viktigt att fastställa flygbanan för denna ballong, eventuella komprometterade amerikanska nationella säkerhetstillgångar och all telekom- eller IT-infrastruktur på marken i USA som denna spionballong använde.”

Försvarstjänstemannen sa att spionballongen försökte flyga över Montanas missilfält, men USA har bedömt att den har “begränsat” värde när det gäller att tillhandahålla Kinas underrättelser som den inte redan kunde samla in på andra sätt, till exempel genom spionsatelliter. Tjänstemannen ville inte ange storleken på ballongen, men sa att den var tillräckligt stor för att kommersiella piloter skulle kunna se den trots dess höga höjd.

All flygtrafik stoppades på Montana’s Billings Logan International Airport från 13.30 till 15.30 onsdag, eftersom militären gav alternativ till Vita huset. Ett fotografi av en stor vit ballong som dröjde kvar över området fångades av The Billings Gazette, men Pentagon ville inte bekräfta om det var övervakningsballongen.

Annons

Ballongen kunde ses driva in och ut ur molnen och hade vad som såg ut att vara en solcell hängande från botten, sa Gazette-fotografen Larry Mayer.

Försvarstjänstemannen sa att det som bekymrade dem med den här uppskjutningen var höjden ballongen flög och hur länge den dröjde över en plats, utan att ge några detaljer.

Montanas guvernör Greg Gianforte sa att han informerades på onsdagen om situationen efter att Montanas nationalgarde underrättades om en pågående militär operation som äger rum i Montanas luftrum, enligt ett uttalande från den republikanska guvernören och talespersonen Brooke Stroyke. “Från spionballongen till det kinesiska kommunistpartiet som spionerar på amerikaner genom TikTok till KKP-anslutna företag som köper amerikansk jordbruksmark, jag är djupt bekymrad över den ständiga strömmen av alarmerande utvecklingar för vår nationella säkerhet”, sa Gianforte i ett uttalande.

Spänningarna med Kina är särskilt höga i många frågor, allt från Taiwan och Sydkinesiska havet till mänskliga rättigheter i Kinas västra Xinjiang-region och nedslaget mot demokratiaktivister i Hongkong. Inte minst på den listan över irriterande är Kinas tysta stöd för Rysslands invasion av Ukraina, dess vägran att tygla Nordkoreas expanderande ballistiska missilprogram och pågående dispyter om handel och teknik.

På tisdagen förvanskade Taiwan stridsflygplan, satte sin flotta i beredskap och aktiverade missilsystem som svar på närliggande operationer av 34 kinesiska militära flygplan och nio krigsfartyg som är en del av Pekings strategi för att oroa och skrämma den självstyrande ödemokratin.

Tjugo av dessa flygplan korsade centrallinjen i Taiwansundet som länge har varit en inofficiell buffertzon mellan de två sidorna, som separerade under ett inbördeskrig 1949.

Annons

Peking har också ökat förberedelserna för en potentiell blockad eller militär aktion mot Taiwan, vilket har väckt ökande oro bland militära ledare, diplomater och folkvalda i USA, Taiwans viktigaste allierade.

Övervakningsballongen rapporterades först av NBC News. Vissa invånare i Montana rapporterade att de såg ett ovanligt föremål på himlen runt tidpunkten för flygplatsens stängning i onsdags, men det är inte klart att det de såg var ballongen.

Annons

Från ett kontorsfönster i Billings, Chase Doak sa att han såg en “stor vit cirkel på himlen” som han sa var för liten för att vara månen.

Han tog några bilder, sprang sedan hem för att hämta en kamera med en starkare lins och tog fler bilder och video. Han kunde se den i cirka 45 minuter och den verkade stillastående, men Doak sa att videon antydde att den långsamt rörde sig.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Essentials | Veckans nyhetsexpress med MCQs: Adani-Hindenburg saga, M…

Vart har supermodellerna tagit vägen?

Antivetenskapsrörelsen är politisk men medicinen har inte heller förmedlat sina …

I Jharkhands stambyar, en onlinemarknadsplats för lokala produkter. Månadsplan för att komma åt BudgetAdvertisement

“Jag trodde att det kanske var ett legitimt UFO”, sa han. “Så jag ville vara säker på att jag dokumenterade det och tog så många bilder som jag kunde.”