Kände att det var min dharma att ta över som brittisk premiärminister: Rishi Sunak

0
100

Den brittiske premiärministern Rishi Sunak har talat om sin motivation bakom att ta på sig toppjobbet på 10 Downing Street i kölvattnet av intensiv politisk turbulens förra året som hans “dharma”.

I en tv-sänd intervju med ‘Talk-TV’ värd Piers Morgan i sitt hem på Downing Street för att fira 100 dagar i jobbet som Storbritanniens första premiärminister med indiskt ursprung på torsdagen, han tillfrågades vad som fick honom att ta sig an den tuffa uppgiften mitt i en förödande levnadskostnadskris och hans föregångare Liz Truss’ kortaste mandatperioden som premiärminister på bara 45 dagar.

”För mig handlar det om plikt. Det finns ett begrepp inom hinduismen som kallas dharma, som ungefär översätts till plikt och det är så jag är uppfostrad. Det handlade om att göra de saker som förväntades av dig och att försöka göra rätt”, svarade han.

“Även om det skulle bli ett mardrömsjobb… kände jag att jag kunde göra skillnad och var den bästa personen att göra skillnad i det ögonblicket, särskilt med tanke på de utmaningar som människor stod inför, vad de såg med sina bolån och det är i slutändan därför jag ställde upp på att göra det med vetskapen om att det skulle vara svårt och utmanande men i slutändan gjorde jag det som var min plikt i den situationen. Jag tror djupt på service och trodde att jag kunde göra skillnad för landet”, sa han.

Subscriber Only StoriesView All

Hur en toalettkampanj förändrade liv, hjälpte kvinnor i Telanganas Narayanpet

Konspiration, datastöld med före detta personal: Digital Indien-företag anklagar pvt-företag

Efter CUET sjunker antagningen till DU med 25 %; inskrivningen av tjejer minskar

Vad finns i ett namn? PlentyMonthly plan för att få tillgång till budget

42-åringen, som svor sin trohetsed när han blev vald till parlamentsledamot i underhuset på 'Bhagavad Gita’, har ofta talat om att hans hinduiska tro ger honom styrka.

Den brittiska sonen till läkaren Yashveer från National Health Service (NHS) och apotekaren Usha har talat om regelbundna besök i templet med sin familj och under förra årets ledarskapskampanj tog han timeout för att besöka en Hare Krishna tempel i utkanten av London för Janmashtami att söka välsignelser.

I den omfattande intervjun denna vecka hänvisade han också till sin fru Akshata – dotter till Infosys medgrundare Narayana Murthy – som sitt stödsystem och erkände att han “batting över sitt genomsnitt” med henne som sin livspartner.

Annons

Han avslöjade hur han romantiskt friade till henne, gick ner på ett knä och berömde “det stöd hon ger mig i det här jobbet”.

“Jag skulle’ inte kunna göra det här jobbet utan hennes kärlek och stöd för att fortsätta,” sa han.

Frågade om “mantrat” den brittiska allmänheten kunde hålla fast vid, tillade han: “Har hopp för jag kan göra det bättre och jag kommer att göra det bättre. Det är vad jag jobbar dag och natt för att göra.” Morgan frågade honom också om hans personliga förmögenhet och han upprepade ett tidigare åtagande att publicera sina skattedeklarationer i intresse av “transparens”.

Annons

“De [skattedeklarationer] kommer att publiceras inom kort. Som ni vet var deadline för skatteanmälan bara några dagar sedan… de kommer att släppas inom kort,” sa han.

På vågen av lönestrejker i den offentliga sektorn sa Sunak att han skulle “älska att ge sjuksköterskorna en massiv löneökning” men påpekade att han inte kunde, eftersom det skulle få fart på inflationen.

”Även om det inte är populärt är det rätt för landet att hålla kursen att slå inflation”, sa han.