Het heilige Shaligram: 140 miljoen jaar oude stenen om te gebruiken voor het idool van Lord Ram in Ayodhya

0
91

Op donderdag (2 februari) zijn twee heilige Shaligram-stenen, met een gewicht van 31 ton en 15 ton, aangekomen in Ayodhya in Uttar Pradesh. De stenen zullen naar verwachting worden gebruikt voor de bouw van de afgoden van Lord Ram en Janaki in de Ram-tempel.

De stenen werden naar de bouwplaats gebracht vanuit Galeshwar Dham in Janakpur, 100 km van Pokhara in Nepal. door een delegatie van 150 mensen, waaronder de priesters van de Janaki-tempel in Janakpur en nationaal secretaris van de VHP, Rajendra Singh Pankaj, The Indian Express.

Ook in Explained |S&P Dow Jones Indices zal Adani Enterprises verwijderen uit zijn duurzaamheidsindices. Wat betekent dit?

Wat is een shaligramsteen?

In haar boek 'Shaligram Pilgrimage in the Nepal Himalayas' zei antropoloog Holly Walters dat shaligramstenen fossielen zijn van ammoniet, een soort weekdier dat tussen 400 miljoen en 65 miljoen jaar geleden leefde.

Verwijzend naar naar een publicatie van Geological Survey of India uit 1904, schreef Walters dat shaligram-stenen “specifiek dateren uit het vroege Oxfordiaanse tot het late Tithonische tijdperk tegen het einde van de Jura-periode, zo'n 165-140 miljoen jaar geleden”.

Alleen voor abonnees StoriesView Alles

Hoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet< figuur>

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijf

Na CUET daalt het aantal DU-opnames met 25% ; inschrijving meisjes daalt

What's in a name? PlentyMonthly plan om toegang te krijgen tot Budget

Meestal gevonden in rivierbeddingen of oevers van de Kali Gandaki, een zijrivier van de Gandaki-rivier in Nepal, wordt deze steen vereerd door hindoes die geloven dat het een afbeelding is van Heer Vishnu. Volgens de hindoeïstische mythologie werd Heer Vishnu vervloekt om de shaligram-steen te worden voor “het verraden van de kuisheid van de godin Tulsi”, schreef Walter in haar boek.

Het beste van uitgelegd

Klik hier voor meer informatie

De steen wordt verondersteld goddelijke krachten te hebben en wordt gezien als een symbool van geluk en voorspoed.

Waarom de shaligram-steen gebruiken in de Ram-tempel?

Lord Ram wordt verondersteld de reïncarnatie te zijn van Lord Vishnu, en de het gebruik van de shaligramsteen symboliseert de verbinding tussen de twee goden. De twee stenen werden door mensen in Ayodhya verwelkomd met gebeden, bloemen en vuurwerk.

Advertentie

VHP-leider Rajendra Singh Pankaj vertelde aan The Indian Express dat de Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust erover dacht om de shaligram steen voor een lange tijd om het idool van Lord Ram te maken. “Dus toen de Janaki-tempelautoriteiten hetzelfde aanboden, gaf de trust zijn toestemming,” zei hij.