Glem pandemiske valper. Møt inflasjonskyllingen

0
41

Skrevet av Jeanna Smialek og Ana Swanson

Skremt av en enorm økning i eggpriser, tar noen forbrukere skritt for å sikre sin egen fremtidige forsyning. Etterspørselen etter unger som vil vokse til eggleggende kyllinger – som hoppet i begynnelsen av pandemien i 2020 – er rask igjen når salgssesongen 2023 starter, og klekkeriene prøver å henge med.

Klekkerier rundt om i verden. land rapporterer at etterspørselen er overraskende robust i år. Mange tilskriver økningen til høye dagligvarepriser, og spesielt til rask inflasjon for egg, som i desember kostet 60 % mer enn et år tidligere.

Skiftet er en del av et bredere fenomen: En liten, men raskt voksende del av den amerikanske befolkningen har blitt interessert i å dyrke og skaffe mat hjemme, en trend som var begynnende før pandemien og som har blitt styrket av mangelen den ansporet til.< /p>Subscriber Only StoriesView AllMånedlig plan for å få tilgang til budsjett forklart |Selv om inflasjonen har avtatt, hvorfor er egg fortsatt så dyre i USA?

Økningen i fugleoppdragende interesse understreker hvordan USAs første erfaring med rask inflasjon og mangel siden 1980-tallet setter spor i samfunnet som kan vare etter at kostnadsøkningene har falmet. Og historien om kyllingen og egget – en der forsyningsproblemer har hopet seg oppå hverandre for å skape rask inflasjon og påføre forbrukerne vanskeligheter – er en slags allegori for hva som har skjedd i økonomien som helhet siden 2020.

Prisene på et bredt spekter av produkter har dukket opp de siste årene ettersom uvanlig sterk etterspørsel etter varer – ansporet av pandemiske livsstilsendringer og besparelser samlet fra stimulanssjekker – kvalt globale fraktruter og overveldet fabrikker og andre produsenter. Disse problemene har bare blitt forsterket av Russlands krig i Ukraina, som har forstyrret globale mat- og energiforsyninger.

Les også |Amerikansk forbrukerinflasjon har sunket til 7,7 % de siste 12 månedene

Dagligvareinflasjonen har vært spesielt akutt som korn forsyninger inngått og kostnadene for drivstoff, gjødsel og dyrefôr har steget. For å forsterke situasjonen begynte fugleinfluensa å feie gjennom kommersielle kyllingflokker tidlig i fjor, og presset eggprisene høyere. Noen dagligvarebutikker har begynt å rasjonere eggforsyninger, og begrense kundene til én eller to kartonger stykket.

Annonse

Prisene på egg har begynt å synke: Landbruksdepartementet sa denne uken at gjennomsnittsprisen på en kartong med store egg var i underkant av $3,40, ned fra mer enn $5,00 ved starten av året.

Men det er fortsatt omtrent det dobbelte av hva en kartong egg kostet på denne tiden i fjor, og det kan ta måneder før prisene kommer tilbake til mer normale nivåer ettersom kommersielle gårder gjenoppbygger sine utarmete lagre.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i The New York Times.