Fryser sjöar helt under vintern?

0
92
Viktorya Telminova/Shutterstock.com

Har du någonsin åkt skridskor på en frusen sjö? Eller till och med sett en helt frusen sjö för första gången? Du kanske undrar, “Hej, vad händer med alla fiskar?” Tja, här är grejen, sjöar fryser inte helt.

Om du kommer från ett kallt klimat är detta förmodligen inte en överraskning (eller så kan det vara om du aldrig har funderat på det), men den frusna sjön är inte is hela vägen till botten.

Vanligtvis kommer ett toppskikt att bildas på vattenmassan. Den kan vara så svag att den spricker vid första tecken på vikt eller stark nog att hålla en improviserad ishockeyturnering. Det är därför du alltid bör kontrollera isens tjocklek och inte gå på den om du inte är helt säker på att det är säkert.

Men vad bestämmer tjockleken på is? Och varför fryser inte sjöar helt? Låt oss titta närmare på det.

Innehållsförteckning

Hur fungerar en sjö Frysa?
Varför är det viktigt att sjöar inte fryser helt

Hur fryser en sjö?

En sjö är en vattenmassa helt omgiven av land. De flesta innehåller sötvatten, även om saltvattensjöar finns. De finns i olika storlekar och djup och kan hittas över hela världen.

När utetemperaturen konsekvent håller sig över 32 grader Fahrenheit är de flesta sjöar termiskt skiktade. Det betyder att varmare vatten, som har lägre densitet, sitter på ytan medan kallare vatten, som har högre densitet, sitter under. När utomhustemperaturen minskar börjar det varma vattnet på ytan svalna och denna densitetsskillnad ändras.

RELATERATDe bästa skridskorna för nybörjare och experter

Så småningom svalnar det exponerade vattnet på sjöns yta till 39,2 grader Fahrenheit, vilket är den temperatur där vattnet är som tätast. Denna nya täthet gör att vattnet sjunker till botten av sjön medan varmare vatten skjuts till toppen. Cykeln fortsätter tills temperaturen utanför är tillräckligt kall att det gör att det översta lagret av vatten sjunker under 39,2 grader Fahrenheit och så småningom fryser till under 32 grader.

Franklin Sports Youth Street Hockey Set

Ta tag i några pinnar och börja spela!

Amazon

19,99 USD
 

Eftersom is är mindre tät än vatten vid 39,2 grader flyter islagret ovanpå det varmare vattnet nedanför. Ju kallare temperaturen är ute, desto tjockare blir islagret. Is är dock en bra isolator och beroende på sjöns djup är det svårt för utetemperaturen att bli tillräckligt kall för att få sjön att frysa hela vägen igenom. Isskiktet på toppen skyddar vätskan under från den kalla luften och håller den vid en temperatur över fryspunkten.

Det skulle krävas en mycket grund sjö eller en extremt kall vinter (tänk: yttre rymden) för att stora sjöar skulle frysa helt.

Varför det’s Viktigt att sjöar inte fryser helt

Todd Stahlecker/Shutterstock.com

RELATEDBunta ihop och håll dig varm med dessa damparkas

Sötvattenmiljöer som sjöar ger hem åt över 100 000 arter av djur och växter. Om sjöar frös helt på vintern skulle många av dessa djur och växter skäras av från syre och mat och därefter dö. Det skulle vara katastrofalt för dessa ekosystem att börja från början varje år.

Den naturliga processen med vattencirkulation under vintern omfördelar också näringsämnen och syre i hela sjön. Utan denna händelse skulle de djupaste vattnen inte ha tillräckligt med syre för att försörja livet.

Columbia Ice Maiden II Snow Boot för kvinnor

Om det är tillräckligt kallt för att isen ska frysa, behöver du stövlar.

Amazon

60,00 USD
110,00 USD Spara 45 %

Fisk och andra livsformer som lever i sjöar innehåller också unika anpassningsegenskaper som gör att de kan överleva under isen. Deras ämnesomsättning saktar ner och de kommer instinktivt att minska sina energiutgifter under dessa månader. Vissa andra djur övervintrar och vissa växter överlever mot alla odds. Oavsett om vi vet orsaken eller inte, är i princip alla levande varelser utrustade för att överleva detta fascinerande fenomen.

Nästa gång du är ute och går i kylan och ser vad som verkar vara en frusen sjö , var inte så snabb att anta att det är säkert och närma dig med försiktighet.