Een Amerikaanse ambassadeur bevindt zich op vijandig terrein in Hongarije

0
76

David Pressman, een homoseksuele mensenrechtenadvocaat, wist al dat hij het moeilijk zou krijgen nog voordat hij met zijn man en twee kinderen in Hongarije aankwam om in september een nieuwe baan aan te nemen als ambassadeur van de Verenigde Staten bij Europa's zelfverdediging. uitgeroepen tot citadel van traditionele christelijke waarden en vriend van het Kremlin.

Toen zijn bevestigingshoorzitting in juli in Washington begon, verscheen er een rubberboot met een waarschuwing op de rivier de Donau nabij de Amerikaanse ambassade in Boedapest. Op een zwart spandoek met een schedel en gekruiste knekels stond een anti-LGBTQ-bericht in het Engels en Hongaars: “Mr. Pressman, koloniseer Hongarije niet met uw doodscultus.”

Pressman hing een foto van die “welkom in Hongarije”-boodschap aan de muur achter zijn ambassadebureau. “Dat”, klaagde hij, “was voordat ik ooit een voet in dit land zette.”

En sindsdien is het vrijwel bergafwaarts gegaan.

Alleen abonnees VerhalenBekijk AllMonthly plan om toegang te krijgen tot Budget

De ambassadeur, wiens voorganger, aangesteld door Donald Trump, zijn gastheren in verrukking bracht door Viktor Orban, de onliberale premier van Hongarije, te prijzen, wordt sinds zijn aankomst – samen met de regering-Biden – door regeringsvriendelijke media geteisterd als een bedreiging voor Hongarije, zijn bevolking. en hun waarden.

Mis het niet |In Congo blazen een paus en een natie elkaar nieuw leven in

Pressman wordt beschuldigd van het schenden van diplomatieke conventies, inmenging in de rechterlijke macht en pogingen om conservatieve stemmen het zwijgen op te leggen. PestiSracok, een strijdlustige, regeringsgezinde nieuwsportal, hekelde de benoeming van een man die het omschreef als “een expert op het gebied van LHBT-rechten” als “een overduidelijke diplomatieke provocatie”. Een gast in een door de overheid gecontroleerde tv-talkshow noemde hem 'Madame Ambassador'.

Meer alarmerend dan de persoonlijke aanvallen, zei Pressman in een recent interview in Boedapest, is wat hij ziet als een bredere aanval. op de Verenigde Staten in Hongaarse media – waarvan de meeste rechtstreeks worden gecontroleerd door de regerende Fidesz-partij of via haar zakelijke bondgenoten – en een constante “herbestemming van Kremlin-propaganda”.

De door de regering gecontroleerde media van Hongarije, zei Pressman, hergebruiken regelmatig Russische propaganda-tropen, “waardoor ze routinematig desinformatie en anti-Amerikaanse retoriek van het Kremlin naar buiten brengen, en dat baart de Verenigde Staten zorgen.”

Advertentie

Bijna een jaar nadat president Vladimir Poetin van Rusland zijn grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde en het Westen tegen hem mobiliseerde, komt Hongarije, een lid van de NAVO en de Europese Unie, het dichtst in de buurt van een bondgenoot in het Europese blok van het Kremlin. . Hongaren, zo blijkt uit peilingen, zijn geen grote fans van Rusland, maar het lawaai van de binnenlandse politiek, gericht door Fidesz op de strijd tegen 'wokeïsme en genderideologie', heeft het land weggetrokken van zijn traditioneel stevige strategische ligplaatsen in het Westen.

> Ondertussen |Amerikaanse wethouder doodgeschoten gevonden buiten haar huis

Vóór zijn huidige functie was Pressman ambassadeur bij de Verenigde Naties voor speciale politieke zaken en assistent-secretaris van Binnenlandse Veiligheid. Hij werkte ook in het Witte Huis als directeur voor oorlogsmisdaden en wreedheden in de Nationale Veiligheidsraad.

Ontmoetingen met Hongaarse functionarissen, zei Pressman, zijn meestal beschaafd en pragmatisch van toon, maar beginnen vaak met de woorden van zijn gastheer: 'Ambassadeur, fijn u te ontmoeten. Ik weet dat u wilt spreken over genderprogressieve kwesties.”

Advertentie

“Ik houd ze tegen en zeg: 'Nee, eigenlijk wil ik met je praten over de afhankelijkheid van Hongarije van Vladimir Poetin',” voegde hij eraan toe. “Ze willen altijd het gesprek voeren over een cultuuroorlog. We willen een gesprek voeren over een echte oorlog die hiernaast woedt.”

Orban is akkoord gegaan met EU-sancties tegen Rusland, maar heeft deze herhaaldelijk aan de kaak gesteld, weigerde wapens voor Oekraïne door Hongarije te laten gaan en stuurde senior ambtenaren naar Moskou om te pleiten voor meer Russisch aardgas, net nu de rest van Europa zich probeert te ontdoen van Russische energie.

Het jarenlange beleid van Orbán om zich aan te sluiten bij Rusland veroorzaakte in het verleden ook wrijving met de Verenigde Staten, vooral in 2018 toen Hongarije een verzoek van de Trump-regering om de uitlevering van twee Russische wapenhandelaren weigerde. Het stuurde ze in plaats daarvan naar Moskou.

Maar de Russische invasie van Oekraïne bracht die spanningen naar een nieuw niveau.

“De wereld is veranderd,” zei Pressman, “en de mogelijkheid om aan beide kanten te spelen als we een echte landoorlog in Europa hebben, bestaat niet meer.” Hij drong er bij Hongarije op aan terug te keren naar zijn historische rol als land dat ondubbelzinnig deel uitmaakt van het Westen. “De tijd voor meer duidelijkheid en meer daadkracht brak zeker aan toen Vladimir Poetin zijn niet-uitgelokte oorlog begon tegen het democratische buurland van Hongarije.”

Advertentie

In tegenstelling tot Servië, het zuidelijke buurland van Hongarije, dat diepe, historische banden heeft met Rusland en sterke anti-VS stromingen als gevolg van de door de VS geleide bombardementencampagne tegen de NAVO in 1999, heeft Hongarije van oudsher gunstig uitgekeken naar de Verenigde Staten – behalve wanneer Hongarije deel uitmaakte van het Sovjetblok en de communistische leiders door Moskou gedicteerde propaganda nagepraat hebben.

Andere leest | Chinese spionageballon gespot boven 'gevoelige sites' in West-VS, zegt Pentagon

Het afglijden van het land naar schril anti-Amerikanisme begon toen Trump de presidentsverkiezingen van november 2020 verloor. De ambassadeur van Trump in Hongarije, David B. Cornstein, een juwelenmagnaat die Orban prees als “een zeer, zeer sterke en goede leider”, verliet Boedapest. En terwijl er in het voorjaar verkiezingen in Hongarije opdoemen, voerde Fidesz de kritiek op Amerikaanse groeperingen op over geld dat ze verstrekten aan onafhankelijke mediakanalen die het zag als vijanden van de regering.

Advertentie

Fidesz behaalde een verpletterende overwinning in Hongarije maar heeft desalniettemin een gestaag spervuur ​​van aanvallen op zogenaamde “dollarmedia” en “de dollar links”, nu de standaard scheldwoorden voor onafhankelijke media en hun politieke tegenstanders.

Na jaren van het aanvallen van de in Hongarije geboren George Soros, een joods-Amerikaanse miljardair en filantroop, terwijl de aartsvijand van Hongarije, Orban en zijn mediamachine hun vuur op Washington richtten.

Advertentie

“Vroeger waren we 'agenten van Soros' en toen werden we plotseling 'agenten van de Verenigde Staten'”, herinnert Szabolcs Panyi zich, een vooraanstaand onderzoeksjournalist.

Bijzonder verontrustend, zei Pressman, was de publicatie van een rapport van het Nationale Informatiecentrum van Hongarije, een inlichtingendienst die rapporteert aan Orban, dat beweerde tientallen Amerikaanse burgers met elkaar in verband te brengen in een spinnenweb van vermeende samenzweringen die zogenaamd gericht waren op het omverwerpen van de premier. Het rapport, zei de ambassadeur, was Carrie Mathison waardig, de door samenzwering geobsedeerde CIA-agent in de televisieshow 'Homeland'. Eind vorige maand dook een nieuw rapport in soortgelijke strekking op.

“Dat officiële instanties van deze regering, inclusief hun inlichtingendiensten, zich gaan richten op Amerikaanse burgers, dat heeft zeker onze aandacht getrokken”, aldus Pressman. Hij voegde eraan toe dat “we niet zullen zwijgen als de Verenigde Staten worden aangevallen” door een NAVO-bondgenoot.

De Hongaarse regering reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Sommige Republikeinen hebben de geschiktheid van Pressman voor de baan in Boedapest in twijfel getrokken, en de American Conservative, een tijdschrift, waarschuwde dat zijn benoeming Hongarije in de armen van China en Rusland dreigde te duwen omdat hij het binnenlandse politieke landschap van Hongarije niet “respecteerde”.

< p>Hongarije houdt regelmatig gay pride-marsen, maar de regerende Fidesz-partij gebruikte in 2021 haar grote meerderheid in het parlement om de weergave van de LGBTQ-levensstijl aan minderjarigen te verbieden. De regering zei dat ze kindermisbruik probeerde te bestrijden, maar critici beschuldigden Fidesz ervan homoseksualiteit gelijk te stellen aan pedofilie.

Aanvallen op Pressman en de regering-Biden kwamen voor het eerst in een stroomversnelling nadat de pas gearriveerde ambassadeur een ontmoeting had met twee rechters van de Nationale Raad voor Justitie, een orgaan waar de Europese Unie naar heeft gekeken als een barrière tegen wat zij ziet als regeringsstappen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te neutraliseren.

Origo, een eens onafhankelijk nieuwsmediakanaal dat nu in de pas loopt met de regering, noemde de bijeenkomst een “ongekend ernstige inmenging in de rechterlijke macht”, terwijl andere media dagenlang woedend waren over de bijeenkomst van de ambassadeur als een ondraaglijke belediging door een “vijand” van Hongarije. De ambassade reageerde door een foto te plaatsen van de ontmoeting van Orban met justitie Anthony Kennedy.

In een constante staat van hoge onwil over wat het voorstelt als Amerikaanse inmenging in Hongaarse binnenlandse aangelegenheden, heeft Hongarije zich regelmatig in de Amerikaanse politiek gewaagd, met Orban die in augustus, drie maanden voor de tussentijdse verkiezingen, naar Texas reisde om Republikeinse kiezers te helpen ophitsen. De ambassadeur van Hongarije in Washington is een vaste waarde geweest op rechtse bijeenkomsten in de Verenigde Staten.

“Dus als je al dit gedoe achter de Verenigde Staten of mij persoonlijk of mijn team ziet komen over inmenging in hun binnenlandse politiek proces, wil je zeggen: 'Weet je, jongens, jullie voeren hier eigenlijk campagne voor in de Verenigde Staten'”, zei Pressman.

Ondanks al het partijdige lawaai en gekibbel, is de oorlog in Oekraïne heeft het belang van de betrekkingen tussen Hongarije en zijn NAVO-bondgenoten in perspectief geplaatst. Dat is tenminste de hoop van Pressman. Hongaren, zei hij, “zien hun toekomst niet met Rusland en China.”

“Ik denk dat ze hun toekomst zien met Europa, het Westen en de Verenigde Staten,” voegde hij eraan toe, “en ik denk dat is echt een positieve basis waarop we kunnen werken.”

“Ik ben hier niet om deze relatie te verstoren of te verbreken,” zei Pressman. 'Ik ben hier om het te repareren. En er moet wat gerepareerd worden.”