De opperrechter van Singapore kijkt naar de procedure van het Hooggerechtshof: waarom is hij hier?

0
32

In een ongewone gebeurtenis keek de opperrechter van de Singaporese rechter Sundaresh Menon op vrijdag (3 februari) samen met de opperrechter van India DY Chandrachud naar de procedure van het Hooggerechtshof. Senior pleitbezorger Vikas Singh, de president van de Supreme Court Bar Association, verwelkomde rechter Menon van Indiase afkomst.

Wie is rechter Menon?

Justitie Menon is de opperrechter van de Singapore Supreme Rechtbank. Hij werd in 2012 aangesteld als de vierde opperrechter van het Hooggerechtshof en was eerder de procureur-generaal van Singapore. Hij is afgestudeerd aan de National University of Singapore en heeft ook een masterdiploma in de rechten van de Harvard Law School, zoals CJI Chandrachud.

Lees ook |Wie is een 'onderrechter'-rechter en wat betekent de term?

Waarom is hij hier?

Justitie Menon is de belangrijkste gast op het evenement ter herdenking van de 73e verjaardag van de oprichting van het Hooggerechtshof op zaterdag. Het thema van de lezing van dit jaar is “De rol van de rechterlijke macht in een veranderende wereld”.

Het Hooggerechtshof van India ontstond op 28 januari, twee dagen nadat India op 26 januari 1950 republiek werd.< /p>Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenHoe een toiletcampagne levens veranderde, vrouwen hielp in Telangana's Narayanpet

Samenzwering, gegevensdiefstal met ex-personeel: bedrijf Digital India beschuldigt pvt-bedrijfNa CUET daalt het aantal opnames met verarmd uranium met 25%; inschrijving meisjes neemt afWat zit er in een naam? Plan PlentyMonthly voor toegang tot budget

De opperrechters van India en Singapore zijn van plan om de “ruimte voor verdere samenwerking tussen de twee rechterlijke machten” te bespreken, samen met de mogelijkheden van kennisdeling op het gebied van juridisch en gerechtelijk onderwijs en het gebruik van technologie om de zaak van gerechtigheid te versterken. Justitie Menon was uitgenodigd om getuige te zijn van de procedure van het Hooggerechtshof.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Is dit de eerste keer dat een buitenlandse rechter deel uitmaakt van SC-procedures?

Dit is niet de eerste keer dat de Apex Court getuige is van een buitenlandse opperrechter. Op 24 februari 2020 was de president van het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk, Lord Robert John Reed, getuige van de werkzaamheden van het Hooggerechtshof van India.

Justitie Reed was naar India gekomen als onderdeel van de Internationale Rechtersconferentie 2020 en werd verwelkomd door de toenmalige CJI SA Bobde samen met rechters B R Gavai, Surya Kant en voormalig procureur-generaal KK Venugopal.

Advertentie

Voordien bezocht voormalig CJI SH Kapadia in 2012 het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van de Indo -British Legal Forum, mede georganiseerd door de Rt. Hon. Lord Phillips, voorzitter van het Hooggerechtshof en de Rt. Hon. de Lord Judge, de Lord Chief Justice van Engeland en Wales tussen 18 en 20 juni, bij het Supreme Court op Parliament Square, Londen.

Voormalig CJI SH Kapadia werd ook vergezeld door senior Indiase rechters zoals Justices Altamas Kabir en DK Jain van het Hooggerechtshof. Procureur-generaal van India Goolam E Vahanvati en kabinetschef van de CJI HK Juneja woonden ook dit forum bij, waar discussies plaatsvonden over rechterlijke onafhankelijkheid en vrijheid van meningsuiting naast andere sociaaleconomische en milieukwesties.