De geschiedenis van elektrische voertuigen is ouder dan u denkt

0
39
Darren Brode/Shutterstock.com

Het elektrische voertuig bestaat al veel langer dan je misschien denkt. Hoewel het concept van elektrische voertuigen in de 21e eeuw aan populariteit wint, gaan de wortels van elektrische voertuigen terug tot het begin van de 19e eeuw. Bekijk de fascinerende geschiedenis en ontdek hieronder wat er had kunnen zijn.

Inhoudsopgave

Robert Anderson, Thomas Davenport en de eerste elektrische auto's
William Morrison en de elektrische koets
Andreas Flocken en de Elektrowagen
La Jamais Contente doorbreekt barrière van 100 km/u
Thomas Edison's experimenten met elektrische auto's
Verval van elektrische voertuigen in de 20e eeuw

Robert Anderson, Thomas Davenport en de eerste elektrische auto's

PRILL/Shutterstock.com

De titel van “uitvinder van het elektrische voertuig” is niet iets dat met al te veel zekerheid kan worden toegekend, aangezien er in die tijd zoveel innovators aan het sleutelen waren aan batterijtechnologie. De meeste bronnen wijzen echter op de Schotse uitvinder Robert Anderson als de eerste persoon die ergens tussen 1832 en 1839 een werkende elektrische koets maakte. De gegevens zijn zo onregelmatig dat niemand de precieze datum weet. Zijn paardloze koets kon ongeveer 12 kilometer per uur (ongeveer 7,5 mph) rijden en gebruikte een eenmalige batterij samen met ruwe olie om elektriciteit op te wekken. Anderson liet zijn elektrische voertuig een keer zien op een tentoonstelling in de auto-industrie in 1835.

GERELATEERDWaarom je niet zomaar een elektrische auto kunt kopen

Rond dezelfde tijd, in 1834, creëerde de Amerikaanse smid Thomas Davenport een elektrische motor op batterijen op basis van een elektromagnetische machine die een jaar eerder door uitvinder Joseph Henry was gedemonstreerd. De nieuwe technologie inspireerde de smid zo dat hij en zijn broer een paard en andere persoonlijke bezittingen verkochten om de uitvinding te financieren. De vrouw van Davenport stond de uitvinder toe stukken van haar trouwjurk te gebruiken voor draadisolatie in de motor.

Hij gebruikte zijn uitvinding in het eerste elektrische voertuig dat in de Verenigde Staten werd geproduceerd, dat over een korte baan reed en diende als prototype voor latere auto's. Hij gebruikte het ook om een ​​kleine locomotief aan te drijven. Davenport had echter moeite met het patenteren van zijn motor omdat het Amerikaanse octrooibureau nooit een patent had afgegeven voor een ontwerp van een elektromotor. Het kostte hem vier jaar om een ​​patent te krijgen. Ook daarna zou het tientallen jaren duren voordat zijn uitvinding algemeen werd toegepast. Davenport stierf blut en in relatieve onbekendheid in 1851.

William Morrison en de elektrische koets

Jose de Jesus Churion Del/Shutterstock.com

Gedurende het grootste deel van de 19e eeuw waren elektrische voertuigen meer een nieuwigheid dan een speciaal vervoermiddel. Dat veranderde in 1887 toen de Schotse scheikundige William Morrison de eerste praktische elektrische koets bouwde. Morrison en werktuigbouwkundig ingenieur Dr. Lew Arntz bouwden het EV-prototype in een geheim kelderlaboratorium, dat Morrison 'de grot' noemde. in Des Mois, Iowa. De uitvinding was een ruwe wagon met zes passagiers die 23 kilometer per uur (ongeveer 14 mph) kon halen. Het zou echter jaren duren voordat het publiek kennis zou nemen van zijn uitvinding.

GERELATEERDIs het opladen van een elektrische auto goedkoper dan het vullen van een auto met benzine?

Morrison ontwierp tussen 1888 en 1890 een tweede elektrisch rijtuig. Deze bevatte verbeteringen zoals een geavanceerdere motor, tandwieloverbrenging, batterijen en stuurinstrument. Dit model werd de eerste praktische auto die in de Verenigde Staten werd gebouwd. Hij stapte in het voertuig in de Seni Om Sed-parade in 1890 in Des Moines, waar tot wel 100.000 mensen het observeerden. Kranten in het gebied werden wild met berichten over de nieuwe uitvinding, en Morrison reed de elektrische auto daarna enkele weken door de stad, gaf mensen ritten en deed mee aan races. Morrison kreeg al snel wereldwijde persaandacht. Tegen het einde van 1890 ontving Morrison meer dan 16.000 vragen per post over de elektrische koets. En Morrison was nog niet klaar met het maken van koetsen zonder paarden. Alles bij elkaar bouwde hij een dozijn modellen, waarvan de meeste verkocht werden voor $ 3.600 – ongeveer $ 117.414 in het huidige geld.

Hoewel Morrison een plaats in de geschiedenis verdient voor het ontwikkelen van de eerste praktische elektrische auto, heeft hij een groot deel van zijn fortuin verdiend met zijn innovaties op het gebied van batterijtechnologie. Hij patenteerde verschillende batterij-innovaties en verkocht de rechten aan verschillende bedrijven, waarvan de meest opvallende de American Battery Company was. Tegen het einde van zijn carrière had Morrison ten minste 88 batterijgerelateerde patenten.

De elektrische auto-ontwerpen van Morrison werden gedurende de rest van de 19e eeuw gebruikt als basis voor vele andere elektrische auto-ontwerpen, waaronder de Morrison-Sturgis en Morrison-MacDonald elektrische rijtuigen. Het Sturgis-model won de prijzen voor de categorie elektrische koets op de Wereldtentoonstelling van 1893.

Andreas Flocken en de Elektrowagen

< p>Terwijl Anderson, Davenport en Morrison allemaal een cruciale bijdrage leverden aan elektrische voertuigen, was het eerste elektrische voertuig dat in massa werd geproduceerd de Flocken Elektrowagen, gemaakt door de Duitse ondernemer Andreas Flocken. Er is niet veel bekend over de ontwikkeling van het voertuig, noch over Flocken zelf. Wat bekend is, is dat zijn bedrijf, Maschinenfabrik A. Flocken (Machinefabriek A. Flocken in het Engels), in 1888 een afdeling elektrotechniek oprichtte voor EV-experimenten. De Elektrowagen ging in hetzelfde jaar in de verkoop.

GERELATEERDDe invloed van koud weer op elektrische auto's

De eerste gefabriceerde elektrische auto had een koets met hoge wielen en ijzeren banden met een elektromotor die een snelheid van ongeveer 15 kilometer per uur (9 mph) kon bereiken. De machine woog ongeveer 880 pond en bood plaats aan één persoon. Het leek op een chaise longue, een door paarden voortbewogen koets die populair was in het Europa van de 18e en 19e eeuw. Maschinenfabrik A. Flocken ontwikkelde in de jaren 1890 nog meer elektrische auto's, waarvan sommige met innovaties zoals fuseebesturing en spaakwielen. Het bedrijf stopte echter met het maken van voertuigen in 1903.

La Jamais Contente doorbreekt 100 KPH-barrière

Elektrische voertuigen uit de 19e eeuw waren beperkt in hun actieradius, snelheid en capaciteit. Dit is niet verwonderlijk aangezien de technologie zo nieuw was. De meeste EV's van die tijd bereikten nooit een snelheid van meer dan 20 tot 30 mijl per uur. Tegen het einde van de jaren 1890 was het wereldrecord voor snelheid in een EV zelfs slechts 32 mph. Maar met een nieuwe eeuw voor de deur besloot het Belgische bedrijf Compagnie Internationale des transports automobiles électriques (International Company of Electric Motor Transport in het Engels) de wereld te laten zien wat elektrische auto's konden doen.

GERELATEERDWaarom elektrische auto's niet de toekomst zijn die we zijn geweest Beloofd

Opgericht door autocoureur Camille Jenatzy, ontwikkelde het bedrijf de La Jamais Contente (Frans voor “nooit tevreden”). De torpedovormige EV was gemaakt van een aluminiumlegering, uitgerust met twee motoren van 25 kW en kon in totaal 68 pk genereren. De EV ging in première nabij Parijs, Frankrijk, op 29 april 1899. Gedreven door Jenatzy brak La Jamais Contente het snelheidsrecord over land, toen in handen van de Franse autocoureur Gaston de Chasseloup-Laubut van 92,78 kilometer per uur (57,65 mph) door een enorme marge. La Jamais Contente bereikte die dag een snelheid van 105,882 kilometer per uur (65,792 mph) en werd het eerste voertuig (elektrisch of anderszins) dat de 100 km/u-grens doorbrak. Jenatzy en La Jamais Contente behielden het record tot 1902, toen het werd ingehaald door een door stoom aangedreven auto bestuurd door de Franse ingenieur Leon Serpollet.

Thomas Edison's elektrische auto-experimenten

Everett Collection/Shutterstock.com

Thomas Edison staat om veel dingen bekend. Hij wordt gecrediteerd voor het uitvinden en ontwikkelen van vele innovaties, zoals de fonograaf, de filmcamera en zelfs de gloeilamp, naast vele andere. Op het moment van zijn overlijden bezat hij meer dan 1.000 Amerikaanse patenten. Te weinig mensen herinneren zich echter zijn bijdragen aan de elektrische auto-industrie in het begin van de 20e eeuw.

GERELATEERDKunt u uw elektrische auto op elke oplader aansluiten?

In 1899 begon Edison met de ontwikkeling van een alkalinebatterij om EV's van stroom te voorzien, wat hem bijna tien jaar kostte om te perfectioneren. Tegen die tijd had zijn oude vriend, Henry Ford, de markt echter al in het nauw gedreven met persoonlijke voertuigen met modellen op gas. Desalniettemin werkten de twee zakenreuzen samen om een ​​betaalbaar elektrisch voertuig op de markt te brengen. Edison ontwierp ten minste drie EV's met nikkel-ijzer Edison-accu's. Maar ze bereikten de lopende band nooit.

In 1914 beschreef Ford zijn problemen met de productie van elektrische auto's: “Het probleem tot nu toe was het bouwen van een lichtgewicht accu die lange afstanden zou kunnen afleggen zonder op te laden.” een probleem dat EV-ontwerpers tot het einde van de eeuw zou plagen. Ford en Edison wilden een EV die ongeveer 1.100 pond zou wegen met ongeveer 405 pond aan batterijen en ongeveer $ 600 zou kosten (ongeveer $ 18.000 vandaag). Helaas is hun idee nooit gerealiseerd vanwege de hoge kosten en de beperkingen van de 20e-eeuwse batterijtechnologie.

Elektrische voertuigen nemen af ​​in de 20e eeuw

h2>

IN Dancing Light/Shutterstock.com

Deze voorbeelden en meer laten zien dat het elektrische voertuig niet een 21e-eeuwse innovatie. In feite waren EV's in de 19e eeuw populairder en toegankelijker dan hun tegenhangers op gas. Van 1896 tot 1930 maakten maar liefst 1.800 autofabrikanten in de VS EV's. Tegen de tijd dat ze in verval raakten, konden EV's tot 160 kilometer rijden op een enkele lading, maar ze werden voornamelijk gebruikt in stedelijke omgevingen.

Pas toen Ford in 1908 met de Model T op de markt kwam, begonnen elektrische auto's achteruit te gaan. Vooral vanwege de kosten en het bereik. Fords in massa geproduceerde auto op gas werd verkocht voor ongeveer $ 650, terwijl de gemiddelde elektrische EV ongeveer $ 1.750 kostte. Bovendien was het produceren van de infrastructuur die nodig is om voertuigen op gas te laten tanken veel goedkoper dan het bouwen van laadstations voor elektrische auto's.

Naarmate meer bedrijven hun eigen voertuigen op gas begonnen te maken, vervaagden elektrische modellen en waren ze vrijwel uitgestorven. tegen 1935. Het zou bijna een eeuw en miljarden dollars aan investeringen kosten om elektrische voertuigen weer op de voorgrond te plaatsen.

Long Hard Road: de lithium-ionbatterij en de elektrische auto

Leer meer over de fascinerende geschiedenis van elektrische voertuigen.

Amazon

$ 26,99