De anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar de geneeskunde heeft haar waarde ook niet overgebracht op de mens: Dr. Siddhartha Mukherjee van Express Adda

0
34

Over waarom er geen rockster-wetenschappers meer zijn

Het simpele antwoord is dat rocksterren tegenwoordig rocksterren zijn en dat niemand anders ze kan vervangen. Dus we houden onze reageerbuizen vast. Maar dat gezegd hebbende, de status van de wetenschap is duidelijk in de ogen van mensen in sommige opzichten gedaald. De wetenschap heeft zich zelf in een gat gegraven. De taal is ontoegankelijk en gecompliceerd geworden op een manier die voorheen niet het geval was. Er stond een zeer provocerend artikel in het tijdschrift Nature waarin werd geprobeerd onderscheid te maken tussen twee soorten ideeën in de wetenschap, het ene, dat ze consoliderend noemen, en het andere, dat ze ontwrichtend noemen. Geconsolideerde ideeën nemen enorme hoeveelheden kennis in beslag en condenseren ze tot iets. Disruptieve wetenschap is precies het tegenovergestelde. Het begint ergens anders opnieuw. U kunt deze statistiek onder andere toepassen op economie, sociale wetenschappen, filosofie, architectuur en kunst. Maar het leuke van wetenschap is dat je het ook daadwerkelijk kunt kwantificeren. Hun hypothese is dat als de wetenschap echt ontwrichtend is, de eerste vermelding van die ontdekking – laten we de algemene relativiteitstheorie van Einstein nemen – door niets wordt voorafgegaan. Het ontstaat sui generis. Darwins evolutietheorie ontstaat sui generis. Daarentegen komt consoliderende wetenschap voort uit de consolidatie van eerder werk. De interessante bevinding is dat in de loop van de tijd, in tegenstelling tot onze verwachtingen, het aantal echt ontwrichtende papers in alle wetenschappen, waaronder enkele sociale, kwantitatieve sociale wetenschappen en economie, eerder is afgenomen dan toegenomen. Waarom? Ze voeren een aantal hypothesen naar voren. De hypothese die volgens mij het meest interessant en meest geloofwaardig is, is dat wetenschap architectonisch georganiseerd is, op een stam-en-stammanier. Met andere woorden, het ziet eruit als een boom, in plaats van wat we een vuurwerkmanier zouden noemen, die een centrum heeft en veel dingen die eruit wijzen. Stam-en-tak-architectuur heeft een centrale stam en er komen veel takken uit. Wetenschap heeft een stam-en-stam-achtige kwaliteit, namelijk dat echt ontwrichtende wetenschap ontstaat in een stam-achtige kwaliteit en zich vervolgens verplaatst naar meerdere takken. Het idee is dat die trunks vrij zeldzaam zijn en zelfs afnemen.

Siddharth Mukherjee (rechts) met Anant Goenka, uitvoerend directeur,
The Express Group

Over bezorgdheid over kunstmatige intelligentie

Ik ben geen expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar ik ben er best veel mee bezig. Ik denk dat er hier twee algemene verschijnselen zijn. De ene is de zogenaamde AI en de andere heet algemene AI. Er is op zich niet veel bezorgdheid over kunstmatige intelligentie. Het is de algemene AI die veel angst veroorzaakt. Hoewel ik persoonlijk denk dat beide angsten zouden moeten veroorzaken. Zo is het gebruik van AI bij het toezicht op burgers uiteraard een bron van ongerustheid. Surveillance van politieke dissidenten baart zorgen. Het gebruik van AI in oorlogsvoering, met name de combinatie van robotica en AI in oorlogsvoering, baart mij en terecht zorgen voor het grote publiek. Er zijn andere aspecten van AI, waarvan ik denk dat ze niet alleen goedaardig zijn, maar ook erg nuttig. Bijvoorbeeld het gebruik van AI bij het ontcijferen van patronen in de geneeskunde – wie wordt er ziek. Bij het voorspellen van genetica, het begrijpen van biologie en celbiologie, enz., die veel minder angst veroorzaken.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijkenMaandelijks plan voor toegang tot Budget Siddhartha Mukherjee's moeder, Chandana Mukherjee

Over wat hij bedoelt met de 'nieuwe mens'

In veel opzichten creëren we bij het creëren van nieuwe organen en organoïden, de interface tussen cellen en apparaten, inclusief mogelijke apparaten die in je hersenen gaan, bij het maken van transplantaties – getransplanteerde cellen, getransplanteerde organen – we mensen die we nog niet zijn tegengekomen voor. We creëren mensen die in sommige oude technologieën cyborgs zouden worden genoemd, hoewel het niet echt cyborgs zijn. Het zijn celborgs. Het zijn interfaces tussen cellulaire therapieën en mensen, en als zodanig bevinden ze zich echt op de grens van de grenzen van onze huidige technologie. Er kunnen hier zelfs mensen onder ons rondlopen, die mogelijk een beenmergtransplantatie hebben ondergaan en levende hersenschimmen zijn. Dus hun lichamen zijn hun eigen lichamen, maar hun bloed wordt gemaakt van het lichaam van iemand anders. Binnenkort zullen er mensen zijn met een kunstmatige alvleesklier. Om je een voorbeeld te geven waarvan je zou kunnen denken dat het heel prozaïsch is: toen het eerste kind werd geboren in een petrischaal, Louise Brown, geboren via IVF, was er geen mens ter wereld die werd geboren in en verwekt in een petrischaal. Ik denk dat we deze nieuwe mensen aan het creëren zijn. Ze zijn veel reëler. Ze zijn onder ons. Ze zijn veel reëler dan de sciencefiction nieuwe mensen. Ik denk dat ze veel vragen en zorgen oproepen over wie we zijn, wat we doen en hoe onze toekomst eruit ziet.

Dr. Siddhartha Mukherjee met de gasten van Express Adda

Over de anti-wetenschapsbeweging

Advertentie

Tot op zekere hoogte heeft de geneeskunde zichzelf naar de grond gedreven en heeft ze haar kracht en enorme impact op de menselijke geschiedenis niet volledig kunnen overbrengen. Minder dan 100 jaar geleden lag de kans om tijdens de bevalling te overlijden in bepaalde gebieden in de orde van grootte van 20-30 procent. De bevalling was een dodelijke gebeurtenis. De kans dat je zou overlijden voordat je 60 jaar oud was, was 70-80 procent. De levensduur was 40, 50 of 60 jaar. In de afgelopen 50 jaar hebben we een verlenging van de levensduur gezien, tot ver in de jaren 80 in sommige landen. We hebben de oudste mensen gezien tot ver in de honderden tot 120, enzovoort. Er heeft een enorme verandering plaatsgevonden, vooral door veranderingen in hygiëne, sanitaire voorzieningen, sociale en gedragsmatige gezondheid. Maar toch gezondheid. De geneeskunde is gekomen om niet die, wat ik zou noemen diepgaand heilzame veranderingen te vertegenwoordigen. Ik denk dat er veel politiek aan het werk is geweest in de anti-wetenschapsbeweging, waarvan de anti-vaxxer-beweging er één is. Een deel ervan is de schuld van de geneeskunde zelf, omdat ze niet in staat is haar waarde over te brengen op de mens, en een deel ervan is de politisering en verdeeldheid geweest en het gebruik van de geneeskunde als zondebok voor politieke verdeeldheid, zowel in dit land als in veel landen. over de hele wereld.

Of Big Pharma een schurk is

Ik denk dat Big Pharma de slechterik is geworden, persoonlijk denk ik niet dat het de slechterik is. We zouden niet het wereldwijde bereik van vaccinatie hebben, niet alleen voor COVID, maar voor alle vaccins, als er geen bedrijven waren geweest, om er maar een paar te noemen – waaronder Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Een kleine start-up kan geen medicijnen voor de wereld produceren. Je hebt de farmaceutische bedrijven nodig. Als ik met een toverstaf zou zwaaien en de farmaceutische industrie zou laten verdwijnen, kan ik garanderen dat het een verlies voor mensen zal zijn.

Aan de andere kant denk ik dat de keerzijde ervan is dat de farmaceutische industrie zichzelf en haar verantwoordelijkheden behoorlijk serieus moet nemen en een middenweg moet vinden, wat ze echt niet heeft gedaan. Ik zal u hiervan nog een laatste voorbeeld geven. U moet zich allemaal de rol herinneren die Cipla op een bepaald moment speelde tijdens de aids-pandemie. In het grootste deel van Afrika kwamen vrijwel alle aids-medicijnen van Cipla totdat wereldhandelsovereenkomsten, geleid door de farmaceutische lobby, het met de hand sloegen en boeiden en in wezen de creatie van antiretrovirale middelen monopoliseerden. Ik denk dat veel van deze bedrijven sindsdien zijn gaan beseffen dat er meer sociale goederen zijn die ze moeten waarmaken en dat ze hun rol in dit alles veel serieuzer, effectiever,
en verantwoordelijker zijn gaan spelen.

p>

Over kankertherapie en zijn werk in India

Advertentie

Het werk dat in ons lab en anderen is gedaan, heeft zijn weg gevonden naar de creatie van T-celtherapie. T-celtherapieën zijn wanneer je T-cellen uit een patiënt haalt en ze genetisch manipuleert in een hypersteriele omgeving die we in Bangalore hebben gecreëerd en je maakt er antikankerbestrijdingsmachines van. Je kweekt ze tot een groot aantal en brengt ze vervolgens opnieuw in bij patiënten. We hebben ze gebruikt om patiënten te genezen, sommigen met dodelijke ziekten zoals recidiverende refractaire leukemie. Zonder deze therapie zou hun sterftecijfer 100 procent zijn.

Over hoe de pandemie wetenschappers verraste

Ik denk dat er een moment was waarop wij, als wetenschappelijke gemeenschap, en als biomedische gemeenschap, dachten dat we vaccinatie, virologie en immunologie heel goed begrepen. Dan komt hier ineens een virus dat echt de fundamentele dingen uitdaagt die we wel en niet weten over hoe het immuunsysteem werkt. Een voorbeeld is het fenomeen van lange COVID. Het roept de vraag op dat er misschien ook lange virussyndromen zijn voor veel andere virussen en misschien hebben we ze gewoon genegeerd, omdat we er niet naar op zoek waren. Dus plotseling zijn onze aannames over wat het menselijk lichaam is, hoe het menselijk lichaam op de lange termijn omgaat met virale infecties, allemaal behoorlijk op de proef gesteld.

Over waarom sommige mensen krijgen ernstiger COVID dan andere

Verrassing nummer één is dat blijkt dat sommige ogenschijnlijk gezonde mensen, meer mannen dan vrouwen, een reeds bestaande auto-immuunziekte hebben die hun vermogen om op virussen te reageren onzichtbaar aantast. Pas wanneer COVID-19 toeslaat, wordt het voorheen onzichtbare onvermogen om op het virus te reageren zichtbaar. Dat zijn mensen die eigenlijk heel zwaar getroffen worden door COVID. Dus dat is een verklaring. Sommige mensen hebben genetische veranderingen of mutaties of variaties in genen die te maken hebben met het immuunsysteem. Totaal onzichtbaar. Ze gaan normaal door het leven, totdat COVID toeslaat en ineens worden ze vatbaar voor ernstige COVID.

Nog een verrassing: grote eerdere actieve Epstein Barr Virus-infecties hebben een sterke correlatie met langdurige COVID. Waarom? Niemand weet. Maar nogmaals, we tillen de mat op en beginnen dingen te zien.

Advertentie Rakesh Chopra, voorzitter, Rajiv Gandhi Cancer Institute and Research Center (RGCIRC) (rechts) met Dr. Sudhir Rawal, medisch directeur en hoofd van Uro-Gynae Surgical Oncology (RGCIRC)

Over de emotionele tol die het beroep eist artsen

Er is onder andere burn-out, depressie, verdriet. De meesten van ons hebben in de loop van de tijd mechanismen ontwikkeld om ermee om te gaan. Dat betekent niet dat iedereen er met succes mee omgaat. Ik denk dat situationeel verdriet situationeel is. Het is geen verborgen geheim dat artsen een enorme psychologische en psychiatrische tol eisen.

Over de conversatie over geestelijke gezondheid in India

Advertentie

Klassiek was er veel onderdiagnose, veel stigma. Toen we opgroeiden, waren er zelfs geen woorden in ons lexicon om enkele van de meest voorkomende afwijkingen in de geestelijke gezondheid te beschrijven. Nu zijn er de woorden, het lexicon groeit. We begrijpen de gedrags- en psychosociale elementen veel dieper. Ik denk dat het gesprek er veel opener over is, maar ik denk nog steeds dat de meeste mensen het erover eens zijn dat er veel onderdiagnoses zijn.

Dr. Ambrish Mithal, voorzitter en hoofd van Endocrinologie en Diabetes, Max Healthcare

Advertentie < p>Er is een verandering in de manier waarop diabetes een meer westers profiel heeft gekregen. Het is hetzelfde met kanker. Is het levensstijl, vervuiling of een langere levensduur?

Ik denk dat het multifactorieel is. De verlenging van de levensduur heeft er zeker iets mee te maken. Maar het is niet het enige. Het is dus niet de verandering in het aantal kankers, het is een verandering in het cirkeldiagram van de soorten kanker en de leeftijd waarop de kankers zich voordoen. Er is een veranderende epidemiologie in India. Longkanker was 60-70 jaar geleden vrijwel ongehoord. Bij vrouwen was het absoluut ongehoord. De grootste drijfveer is dus duidelijk de toename van de levensduur. Maar bredere veranderingen zijn ook duidelijk zichtbaar.

Dr. Sudhir Rawal, medisch directeur en hoofd van Uro-Gynae Surgical Oncology, Rajiv Gandhi kankerinstituut en onderzoekscentrum

Eind jaren '90 en begin jaren 2000 werd er veel gesproken over het klonen van organen en gentherapie. De laatste, dacht men, zou waarschijnlijk kanker kunnen genezen. Nu horen we niets.

De T-celtherapieën zijn gentherapieën. Daar zijn geen mitsen, enen of maren aan, en ze zijn genezend. Wat klonen betreft, heeft de wetenschappelijke gemeenschap gewerkt aan het maken van diermodellen, waaronder varkens, die xeno-getransplanteerd kunnen worden in mensen. Het gaat goed sinds de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen en zal waarschijnlijk binnen een jaar of zo bij patiënten zijn. Dus we zijn er.

Samara Mahindra, oprichter en CEO, Carer

Wat is jouw mening over voeding en andere niet -klinische therapieën voor oncologie?

Mijn eigen intersectie met voeding is veel minder geïntegreerd. Onze intersectie is zeer reductief en niet-holistisch. Ik ben geen expert op het gebied van voeding, maar ik kan u alleen vertellen dat er een duidelijk verband bestaat tussen obesitas en kanker. En we weten absoluut dat een integrale aanpak om obesitas tegen te gaan, die zowel medische als niet-medische benaderingen combineert, nuttig is.

Dr. Sunil Kala, Oprichter Trustee, fostiima business school

Men heeft veel gelezen over plantaardig voedsel, intermitterend vasten en autofagie als preventie en genezing van kanker. Zijn ze effectief?

Je kunt behoorlijk zwaarlijvig worden door plantaardig voedsel te eten. Maar periodiek vasten is een ander verhaal. Als je de norm wilt hanteren dat medicijnen die bij dieren werken niet vaak werken bij mensen, moet je ook de norm hanteren dat intermitterend vasten dat bij dieren werkt wel of niet kan werken bij mensen.

>

Dr. Anoop Misra, voorzitter, Fortis C-DOC Hospital for Diabetes and Allied Sciences

Indian Express ADDA met Siddharth Mukherjee, in Le Meridian, New Delhi, op maandag 17 januari 2023. Express-foto door Abhinav Saha

Arseentrioxide is een gevestigde behandeling voor acute promyelocytische leukemie (APL). Mensen hechten geen geloof aan inheemse systemen en patiënten met AML (Acute myeloïde leukemie) komen eerst naar de Ayurvedische geneeskunde en daarna naar ons. Uw mening?

APL, waarvoor arseentrioxide werkt, is een kleine fractie van alle leukemieën. In feite heeft het absoluut geen effect, het is giftig voor het menselijk lichaam en voor andere vormen van kanker, als het in de verkeerde dosis wordt gegeven. Dat wil niet ontkennen dat er veel potentiële ontdekkingen te doen zijn. De normen moeten hetzelfde zijn. Zolang we dat doen, kunnen we verschillende medicijnen en interventies onderzoeken.

Sunita Kohli, interieurontwerper en architectonisch restaurateur

Zal de immunotherapie die u in Bengaluru aan het ontwikkelen bent qua prijs aanzienlijk verschillen van wat momenteel in India beschikbaar is?

Er is vandaag niets in India, dus er is geen vergelijking. De therapieën zullen aanzienlijk goedkoper zijn dan in de VS en Europa. Dat gezegd hebbende, er zijn fundamentele kosten verbonden aan het maken van deze goederen. U kunt de prijs dus slechts tot een bepaald punt verlagen; voordat het onmogelijk wordt om te produceren. We gebruiken elke centimeter van de Indiase vindingrijkheid om te proberen de kosten van goederen tot op het bot terug te dringen en als start-up te overleven.

POONAM DABAS, Journalist

Kunt u commentaar geven op COVID en of het biologische oorlogsvoering was.

Het idee dat het een pure daad van biologische oorlogvoering was, lijkt onwaarschijnlijk. Er is een heftige discussie gaande dat dit een onbedoeld laboratoriumlek was. Oorlogvoering is een ander verhaal. Ik weet niet of het politiek haalbaar blijft om de kwestie opnieuw te onderzoeken. Er zijn twee dingen die je uit dit debat kunt halen. Als er zelfs maar een vermoeden was van een laboratoriumlek, betekent dit dat we betere systemen voor laboratoriumbescherming nodig hebben. Ten tweede is er veel politieke druk uitgeoefend op China om transparanter te zijn in onderzoek.

Leher Sethi, secretaris, Indian Council for Human Relations & Indiase Raad voor VN-betrekkingen

Is er een verband tussen leven te midden van vervuiling en kanker?

Het is onderzocht. Maar niet op de diepte die we nodig hebben. Er is geen goede longitudinale database van kanker in veel van de meest vervuilde gebieden van de wereld. We hebben incidentie-, mortaliteitsgegevens nodig, enz. Sommige van deze gegevens bestaan ​​bijvoorbeeld voor astma. Er zijn goede gegevens voor groeivertraging en groeiachterstand in het kader van sanitaire voorzieningen en vervuiling. Er zijn niet erg goede gegevens over kanker. Het is dus een ongelukkige kloof. Het zou me niet verbazen als er een link was.

© The Indian Express (P) Ltd