Chinese spionageballon gespot boven 'gevoelige sites' in het westen van de VS, zegt het Pentagon

0
79

De VS volgen een vermoedelijke Chinese surveillanceballon die al een paar dagen boven het Amerikaanse luchtruim wordt gespot, maar het Pentagon heeft besloten deze niet neer te schieten vanwege het risico op schade voor mensen op de grond, zeiden functionarissen donderdag.

p>

De ontdekking van de ballon zet de relaties tussen de VS en China verder onder druk in een tijd van verhoogde spanningen.

Een hoge defensiefunctionaris vertelde verslaggevers van het Pentagon dat de VS “zeer veel vertrouwen” hebben dat het een Chinese ballon op grote hoogte is en over gevoelige locaties vloog om informatie te verzamelen. Een van de plaatsen waar de ballon werd gezien, was Montana, de thuisbasis van een van de drie nucleaire raketsilo's van het land op Malmstrom Air Force Base. De functionaris sprak op voorwaarde van anonimiteit om gevoelige informatie te bespreken.

Lees ook | Wat u moet weten over de Chinese spionageballon die boven de VS zweeft

Brig. Generaal Patrick Ryder, perssecretaris van het Pentagon, gaf een korte verklaring over de kwestie en zei dat de regering de ballon blijft volgen. Hij zei dat het “momenteel op een hoogte reist die ver boven commercieel luchtverkeer ligt en geen militaire of fysieke bedreiging vormt voor mensen op de grond.”

Hij zei dat soortgelijke ballonactiviteit in de afgelopen verschillende jaar. Hij voegde eraan toe dat de VS stappen hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat het geen gevoelige informatie verzamelt. De defensiefunctionaris zei dat de VS Chinese functionarissen via meerdere kanalen heeft “in dienst genomen” en de ernst van de zaak heeft gecommuniceerd.

Het incident komt op het moment dat staatssecretaris Antony Blinken zijn eerste reis naar Peking zou maken, naar verwachting dit weekend, om te proberen vind een gemeenschappelijke basis. Hoewel de reis nog niet formeel is aangekondigd, hebben zowel Peking als Washington het gehad over zijn aanstaande aankomst.

Het was niet meteen duidelijk of de ontdekking van de ballon gevolgen zou hebben voor de reisplannen van Blinken.

< p>De hoge defensiefunctionaris zei dat de VS gevechtsvliegtuigen, waaronder F-22's, klaar hebben staan ​​om de ballon neer te schieten als het Witte Huis hiertoe opdracht geeft. Het Pentagon raadde het uiteindelijk af, en merkte op dat zelfs als de ballon zich boven een dunbevolkt gebied van Montana bevond, zijn grootte een puinveld zou creëren dat groot genoeg was om mensen in gevaar te brengen.

Advertentie

Het was niet duidelijk wat het leger deed om te voorkomen dat het gevoelige informatie verzamelde of wat er met de ballon zal gebeuren als deze niet wordt neergeschoten.

In een brief die donderdag aan minister van Defensie, Lloyd Austin, werd gestuurd, schreef senator Steve Daines, R-Mont. zijn het doelwit van deze missie voor het verzamelen van inlichtingen. … Het is van vitaal belang om de vliegroute van deze ballon vast te stellen, alle gecompromitteerde Amerikaanse nationale veiligheidsmiddelen en alle telecom- of IT-infrastructuur op de grond in de VS die deze spionageballon gebruikte.”

De defensiefunctionaris zei dat de spionageballon probeerde over de raketvelden van Montana te vliegen, maar de VS hebben vastgesteld dat het een “beperkte” waarde heeft in termen van het verstrekken van Chinese inlichtingen die het niet al op andere manieren kon verzamelen, zoals via spionagesatellieten. De functionaris wilde de grootte van de ballon niet specificeren, maar zei dat hij groot genoeg was om commerciële piloten hem ondanks zijn grote hoogte te kunnen zien.

Alle luchtverkeer werd stopgezet op Billings Logan International Airport in Montana van 13.30 uur tot 15.30 uur woensdag, omdat het leger opties bood aan het Witte Huis. Een foto van een grote witte ballon die boven het gebied bleef hangen, werd gemaakt door The Billings Gazette, maar het Pentagon wilde niet bevestigen of dat de bewakingsballon was.

Advertentie

De ballon dreef in en uit wolken en had wat leek op een zonnepaneel aan de onderkant hangen, zei Gazette-fotograaf Larry Mayer.

De defensiefunctionaris zei dat wat hen zorgen baarde over deze lancering de hoogte was waarop de ballon vloog en de tijdsduur dat hij boven een locatie, zonder details te geven.

De gouverneur van Montana, Greg Gianforte, zei dat hij woensdag op de hoogte was gebracht van de situatie nadat de Montana National Guard op de hoogte was gebracht van een lopende militaire operatie in het luchtruim van Montana, volgens een verklaring van de Republikeinse gouverneur en woordvoerder Brooke Stroyke. “Van de spionageballon tot de Chinese Communistische Partij die Amerikanen bespioneert via TikTok tot CCP-gelieerde bedrijven die Amerikaanse landbouwgrond kopen, ik ben diep verontrust door de constante stroom van alarmerende ontwikkelingen voor onze nationale veiligheid”, zei Gianforte in een verklaring.

p>

De spanningen met China zijn bijzonder hoog over tal van kwesties, variërend van Taiwan en de Zuid-Chinese Zee tot mensenrechten in de westelijke regio Xinjiang in China en de onderdrukking van democratie-activisten in Hong Kong. Niet in de laatste plaats op die lijst van irriterende factoren staan ​​de stilzwijgende steun van China aan de Russische invasie van Oekraïne, de weigering om Noord-Korea's zich uitbreidende programma voor ballistische raketten in toom te houden en de aanhoudende geschillen over handel en technologie.

Taiwan zette dinsdag gevechtsvliegtuigen door elkaar. , zette zijn marine in alarm en activeerde raketsystemen als reactie op operaties in de buurt door 34 Chinese militaire vliegtuigen en negen oorlogsschepen die deel uitmaken van de strategie van Peking om de zelfbesturende eilanddemocratie te ontregelen en te intimideren.

Twintig van die vliegtuigen overschreden de centrale lijn in de Straat van Taiwan, die lange tijd een onofficiële bufferzone tussen de twee partijen was, die tijdens een burgeroorlog in 1949 van elkaar scheidde.

Advertentie

Beijing heeft ook de voorbereidingen voor een mogelijke blokkade of militaire actie tegen Taiwan, wat tot toenemende bezorgdheid heeft geleid onder militaire leiders, diplomaten en gekozen functionarissen in de VS, de belangrijkste bondgenoot van Taiwan.

De surveillanceballon werd voor het eerst gemeld door NBC News. Sommige inwoners van Montana meldden dat ze rond de sluiting van de luchthaven woensdag een ongewoon object in de lucht hadden gezien, maar het is niet duidelijk dat wat ze zagen de ballon was.

Advertentie

Vanuit een kantoorraam in Billings, Chase Doak zei dat hij een “grote witte cirkel in de lucht” zag die volgens hem te klein was om de maan te zijn.

Hij nam wat foto's, rende toen naar huis om een ​​camera met een sterkere lens te halen en nam nog meer foto's en video's. Hij kon het ongeveer 45 minuten zien en het leek stil te staan, maar Doak zei dat de video suggereerde dat het langzaam bewoog.

Subscriber Only StoriesView All

Anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar ook de geneeskunde heeft haar …

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt naar jongste Mitra< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/RBI-Reserve-Bank-Reuters-1200-1.jpg?resize=140,79" />

Voorstel van Moskou aan RBI: Russisch financieel bedrijf opgezet in India, met maandelijks plan om toegang te krijgen tot BudgetAdvertisement

“Ik dacht dat het misschien een legitieme UFO was,” zei hij. “Dus ik wilde ervoor zorgen dat ik het documenteerde en zoveel mogelijk foto's nam.”