Assam strävar mot barnäktenskap: Himanta säger att arresteringar i 4 000 fall ska börja idag

0
89

Assams chefsminister Himanta Biswa Sarma meddelade på torsdagen att arresteringar kommer att påbörjas i mer än 4 000 fall mot barnäktenskap som registrerats i staten under de senaste nio dagarna.

Han sa att polisen i efterhand kommer att boka personer som deltagit i barnäktenskap under de senaste sju åren och fokus kommer särskilt att ligga på “mullahs, kazis and pujaris” som genomför dessa äktenskap.

Den 23 januari meddelade Sarma att Assam-regeringen kommer att lansera en statlig satsning mot barnäktenskap, bokning av män som gifter sig med flickor under 14 år enligt lagen om skydd av barn från sexuella brott (POCSO) och de som gifter sig med flickor i åldern 14-18 enligt lagen om förbud mot barnäktenskap.

Sedan tillkännagivandet har Assampolisen registrerat 4 004 fall mot barnäktenskap i hela staten och åtgärder i dessa fall kommer att inledas på fredag, sade chefsministern.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Essentials | Veckans nyhetsexpress med MCQs: Adani-Hindenburg saga, M…

Vart har supermodellerna tagit vägen?

Antivetenskaplig rörelse är politisk men medicinen har inte heller förmedlats dess …

I Jharkhands stambyar , en onlinemarknadsplats för lokala produkter Månadsplan för att få tillgång till Budget Läs också |Assam CM Himanta Biswa Sarma har nu en kommentar om “korrekt äktenskapsålder för kvinnor”: 22 till 30

”Dessa många fall har registrerats inom nio dagar; i morgon kan detta antal överstiga 8 000 eller 9 000. Från och med fredag ​​börjar våra arresteringar och aktioner. Människor kommer att plockas upp från hela staten. Det kommer att bli en massiv aktion… Alla människor som varit inblandade i barnäktenskap under de senaste sju åren kommer att bokas i efterhand… Våra främsta mål kommer att vara mullorna, kazierna eller pujaris som uppmuntrar dessa äktenskap”, sade han.

Av de 4 004 fall som han citerade, har det högsta antalet – 370 – registrerats i Dhubri-distriktet. Detta följs av 255 i Hojai, 224 i Morigaon, 204 i Kokrajhar och 171 i Nalbari.

Även om Dhubri och Morigaon är muslimska majoritetsdistrikt, och Hojai och Nalbari har betydande muslimska befolkningar, upprepade Sarma sitt tidigare uttalande att tillslaget inte skulle riktas mot något särskilt samhälle. “Åtgärder kommer att vidtas mot alla oavsett kast, tro, religion,” sade han.

Annons Läs också |Lättnad för Sarma-regeringen, Gauhati HC avyttrar vädjan mot den om ‘möten’

Det uttalade målet med regeringens satsning är att ta itu med den höga mödradödligheten och spädbarnsdödligheten i staten, som den har fäst vid tidigt moderskap. Assam har den högsta mödradödligheten i landet med 195 dödsfall per en lakh levande födda 2018-2020, enligt uppgifter som släpptes av Indiens registrar General 2022. Enligt National Family Health Survey-5 har Assam den tredje högsta spädbarnsdödligheten vid 32 dödsfall per 1 000 levande födda.