Unionsbudget 2023 övergripande bild: Capex push, skattereform

0
97

Även om det är den sista fullfjädrade unionens budget (för 2023-24) före Lok Sabha-valet 2024, valde finansminister Nirmala Sitharaman att hålla fast vid den tillväxtstrategi som hon först presenterade 2019 när hon tillkännagav en historisk bolagsskattesänkning.

Denna tillväxtstrategi hade två grenar.

En, uppmuntra den privata sektorn i ekonomin att investera i produktionskapaciteten och därigenom skapa jobb och driva tillväxten.

Den andra delen handlade om regeringens roll i ekonomin. Här har mantrat varit minimiregering. Det innebar i sin tur att å ena sidan ökade investeringarna och å andra sidan ökade intäkterna via desinvesteringar och privatiseringar. Detta gjordes för att säkerställa att regeringen upprätthåller finanspolitisk försiktighet och inte satsar på populistiska planer.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Möt, hälsa och delta i parlamentet

I Jamtara förvandlades gamla panchayat-byggnader till bibliotek och studiecirklar…

Budget 2023: Att välja rätt skattesystem

3 februari 1983, för fyrtio år sedan: Rajiv Gandhi stiger Månadsplan för att få tillgång till budget

Regeringen har till stor del hållit fast vid detta tema under de senaste fyra åren, och onsdagens budget tyder på att det inte är på humör att ompröva.

Unionens budget 2023 |Efter att ha riktat in sig på fattiga på landsbygden och i städerna, en 2024-signal: Medelklassen är viktig

Hur ser den indiska ekonomin ut för närvarande?

Det första att komma ihåg är att den indiska ekonomin redan före Covid led av en sekulär inbromsning i tillväxten. Under räkenskapsåret 2019-20, som avslutades i mars 2020, växte ekonomin med 3,7 %. RBI:s forskning visar att Indiens potentiella tillväxttakt – den takt med vilken den kan växa utan att inflationen blir ett problem – har sjunkit under de senaste två decennierna. Under 2003-08-fasen, som var Indiens högsta tillväxtperiod någonsin, var den potentiella tillväxttakten 8 %. Mellan 2009 och 2015 sjönk den till 7 %. Som Economic Survey sa, när Covid drabbade Indien hade den potentiella tillväxttakten sjunkit till 6 %.

Under de kommande tre åren – FY21 till FY23 – drabbades ekonomin av en teknisk recession såväl som en utdragen period av hög inflation. De första förhandsberäkningarna (FAE) av nationalinkomst (läs BNP eller bruttonationalprodukt) som släpptes den 6 januari ger en god förståelse för hur ekonomin är placerad i slutet av FY23.

BNP är beräknas genom att titta på utgifterna för fyra olika segment av ekonomin. Av de fyra huvudmotorerna för BNP-tillväxten – privat konsumtion – som hänvisar till vad indier spenderar i sin personliga egenskap, vare sig det handlar om att köpa ett kylskåp eller en glass – står för 56 % av BNP. Dessa utgifter hade ökat med bara 8 % jämfört med FY20-nivåerna.

Annons Finansminister Nirmala Sitharaman före Budgetpresentation i New Delhi på onsdag. (Expressfoto: Gajendra Yadav)

Den näst största tillväxtmotorn (som står för 33 % av Indiens BNP) är utgifterna för investeringar, som involverar företag, både stora och små, och regeringens utgifter för att skapa produktionskapacitet, t.ex. som att bygga en väg. Dessa steg med 15 % jämfört med FY20-nivåerna.

Den tredje motorn (som står för 11 % av BNP) är regeringens dagliga utgifter (som löner). Dessa utgifter förväntas ligga bara 7 % över FY20-nivåerna.

Den fjärde motorn kallas nettoexport (import minus export) och eftersom importen är högre än exporten har detta dragit ner BNP, särskilt som exporten har vacklat på grund av den globala nedgången.

Annons

Dessa data visar att det finns en generell svaghet i ekonomin. De flesta ekonomer har hävdat att det största problemet är att den privata konsumtionen är svag. Det beror på att människor har drabbats av det ena slaget för sin inkomst efter det andra, och detta har med tiden lett till ljummet efterfrågan. I avsaknad av efterfrågan har företag hållit sig borta från stora investeringar. Även den blygsamma ökningen på 15 % under de senaste tre åren går till stor del ut på att ersätta gamla investeringar, inte göra nya.

Det som har gjort saken värre är den globala avmattningen. “Under de senaste två decennierna har Indiens tillväxtcykler blivit alltmer synkroniserade med de avancerade ekonomierna sedan 2000-talet på grund av förbättrad integrering av handel och kapitalflöden”, konstaterade en nyligen genomförd forskningsanteckning av CRISIL.

Express View |Union Budget 2023: Hålla huvudet klart, hålla kursen

Vad har Budgeten försökt uppnå i den här situationen?

Inför avtagande inhemsk tillväxttakt, rädsla för global recession, ihållande förhöjda priser, arbetslöshetsoro, högt finansiellt underskott och ett allmänt val under de kommande 14 månaderna, beslutade Sitharaman att hålla kursen med den strategi hon antog 2019.

Som sådan gjorde hon två saker.

Höjde investeringar: Kapitalutgifter är de pengar som spenderas på att bygga produktiva tillgångar som vägar, broar och hamnar. Detta ger en större avkastning till ekonomin, och varje spenderad 100 Rs leder till en vinst på 250 Rs för ekonomin. Intäktsutgifter ger å andra sidan mindre än 100 Rs.

Budgeten har höjt regeringens kapitalutgifter till 10 lakh crore Rs – detta är mer än dubbelt så mycket som Rs 4,39 lakh crore 2020-21.

Annons Läs |Budgetens goda ekonomi: Ingen skugga av 2024, ljuset av finanspolitisk försiktighet

Att hålla sig till finanspolitisk försiktighet: FM har försäkrat att det finanspolitiska underskottet (marknadsupplåning av regeringen) kommer att falla till 5,9 % av BNP. Detta förväntas ha en positiv inverkan på den bredare ekonomin, eftersom det antyder att pengar kommer att finnas tillgängliga för privata företagare att låna och investera.

Bortsett från dessa tillkännagav hon ett beslut som förvånade många.

Annons

Ny regler för personlig inkomstskatt är nu standard:Avlönade indianer förväntade sig en viss lättnad på inkomstskattefronten. FM tillhandahöll det — men i det så kallade nya systemet för personlig inkomstskatt, som infördes 2020 men inte hade många personer. FM har använt incitamenten för att popularisera inkomstskattesystemet samtidigt som de förklarat att det nu kommer att vara standardsystemet. Fram till förra året var det valfritt, med förbehållet att när du väl antog det så kunde du inte gå tillbaka till det gamla inkomstskattesystemet.

Vissa hävdar att en övergång till den nya regimen – som tillåter alla som tjänar upp till Rs 7 lakh per år för att slippa betala någon inkomstskatt — kommer att frigöra pengar bland de mindre välbeställda, som har drabbats hårdast, att spendera.

Annons

Om denna utgiftsimpuls är stark är förhoppningen är att det kombinerade resultatet av dessa åtgärder kan hjälpa till att kickstarta den goda tillväxtcykeln som regeringen har siktat på sedan 2019.

Best of Explained

Klicka här för mer

Kommer finansministerns budgetstrategi att fungera?

Den ekonomiska undersökningen som släpptes på tisdagen medgav ett tyst medgivande att Indiens ekonomi inte hade vuxit i den takt den förväntades mellan 2014 och 2022. Undersökningen skyllde på oväntade chocker som Covid-pandemin och kriget i Ukraina, bortsett från de gamla problemen med banker som belastas med nödlidande tillgångar (lån som inte återbetalas) och företag som tagit på sig för mycket skulder.

Den hävdade att 2023 äntligen skulle förändra Indiens förmögenheter, och att Indien under resten av årtiondet skulle se en tillväxtökning liknande den som sågs från 2003 och framåt.

Med andra ord, på pappret borde den här strategin fungera.

Läs |Utlägg för subventioner, MGNREGA lägre när pandemiska störningar upphör

Budgeten gör några sunda val. “Jag tror att regeringen har gjort de breda prioriteringarna korrekta”, säger Ravi Srivastava, professor och direktör, Centrum för sysselsättningsstudier vid Institutet för mänsklig utveckling. “Till exempel har investeringar en bra blandning av låginkomstbostäder och initiativ för grön energi”, sa han.

Dessa projekt har en låg dräktighetstid och kan skapa jobb snabbt, sa Srivastava. Han uttryckte dock oro över att budgeten inte fokuserar på socialförsäkringsinitiativ, något som också är centralt för G20-temat.

Om den bredare strategin att skattesänkningen skulle öka konsumtionen bland löneklassen, N R Bhanumurthy, VC vid Dr B R Ambedkar School of Economics, sa att det bara kan ha en partiell effekt – och kanske inte är tillräckligt för att uppmuntra inhemska företag att investera i att öka kapaciteten.

Bhanumurthy uttryckte oro över att den nya skatteregimens satsning på konsumtion kan skada Indiens sparande. En viktig orsak till att det gamla inkomstskattesystemet hade så många undantag var att stimulera till sparande av olika slag.

Hushållens sparande är den viktigaste källan till lånbara medel i ekonomin. “Det är på grund av detta som bank- och försäkringsaktier föll kraftigt”, sa han.

Pronab Sen, tidigare Chief Statistician of India, sa att den viktigaste biten av investeringar som hålls tillbaka är från den så kallade MSME-sektorn (Medium, Small and Micro Enterprises). “Det finns inget mycket för små och medelstora företag”, sa han.

Också Sen var orolig över hushållens besparingar i ekonomin. “Besparingarna har redan minskat eftersom hushållen har minskat dem för att finansiera konsumtionen”, sa han.

Budget 2023 |Givs sin högsta tilldelning någonsin, Järnvägar planerar fler linjer, Vande Bharat-fabriker

2019, när regeringen omvaldes, genomgick ekonomin en betydande avmattning. Vid den tiden hävdade flera ekonomer att det var en efterfrågestyrd avmattning. Konsumtionsefterfrågan sjönk eftersom arbetslösheten var på historiska toppar och tillväxten hade vacklat för tredje året i rad.

Regeringen såg dock avmattningen som en utbudsledd avmattning. Som sådan började det på en väg där det istället för att öka konsumtionen genom att ge en skattelättnad – antingen på inkomstskatt eller på moms – gav skattelättnader till företag.

Sedan 2020 har konsumtionsnivåerna drabbats ytterligare på grund av en mängd faktorer, allt från Covid-låsningar till förlust av arbetstillfällen till inflation. Inte överraskande har strategin på utbudssidan – läs större investeringar av företag – inte hänt. Avmattningen i den globala tillväxten har gjort saken värre.

Med andra ord, medan regeringen har en sund strategi på papperet, är dess uppgift avskuren.

Union Budget 2023 : Allt du behöver veta

  • ↗️ Finansminister Nirmala Sitharamans fackliga budget 2023 har några stora takeaways
  • ↗️ För det första, vad alla har sett fram emot: förändringar i det nya inkomstskattesystemet. Hon har gjort det nya skattesystemet mer attraktivt. Det sker förändringar i rabattgränsen och i skatteplattor. Vad betyder detta för skattebetalarna?
  • ↗️ FM Sitharaman föreslog en ökning på 33 % av investeringsutgifterna, vilket höjde det till 10 lakh crore. Detta är det största under det senaste decenniet. Vad betyder det?
  • ↗️ Vissa artiklar blir billigare och andra blir dyrare på grund av ändrade tullavgifter. Här är en lista
  • ↗️ Kapitalutlägget för järnvägarna har höjts till det högsta någonsin – Rs 2,40 lakh crore. Regeringen försöker skapa fler jobb
  • ↗️ FM Sitharaman sa att budgetunderskottet kommer att falla till 5,9 % av BNP. Vad betyder det för intressenterna?
  • ↗️ FM kallade det för ‘första budgeten för Amrit Kaal’. Premiärminister Narendra Modi sa att det kommer att bygga en stark grund för ett utvecklat Indien. Vad sa oppositionsledare?

© The Indian Express (P) Ltd