SC hoort vandaag pleidooien tegen 'verbod' op BBC's Modi-documentaire

0
32

De Hoge Raad neemt vrijdag twee verzoekschriften in behandeling die het “verbod” op de BBC-documentaire ‘India: The Modi Question’, meldde Live Law.

Een kamer van rechters Sanjiv Khanna en MM Sundresh zal de zaak horen. Terwijl een petitie werd ingediend door journalist N Ram, TMC-leider Mahua Moitra en advocaat Prashant Bhushan, werd het andere pleidooi ingediend door advocaat ML Sharma.

Eerder had de apex-rechtbank overeengekomen om de zaak op de lijst te zetten voor de behandeling van de zaak op 6 februari.

Op 20 januari beval het Centrum YouTube en Twitter om links te verwijderen waarin de documentaire werd gedeeld met ambtenaren die zeiden dat het “de soevereiniteit en integriteit van India” en heeft “het potentieel om een ​​negatieve invloed te hebben” op de “vriendschappelijke betrekkingen van het land met buitenlandse staten” en op de “openbare orde in het land”.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar de geneeskunde heeft haar …

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt naar jongste Mitra

Moskou’s voorstel aan RBI: Russische financiële firma opzetten in India, met… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

De documentaire concentreert zich op de reactie van Modi en zijn toenmalige deelstaatregering op de rellen in Gujarat in 2002.

Sharma's PIL zocht vernietiging van het bevel van 20 januari en beweerde dat het “illegaal, malafide, willekeurig en ongrondwettelijk” was. Het wilde dat de rechtbank de documentaire onderzoekt en optreedt tegen personen die direct en indirect verantwoordelijk waren voor de rellen in Gujarat in 2002.

In het bijbehorende verzoekschrift wordt erop gewezen dat Bhushan en Moitra op 19 januari en januari over de documentaire hadden getweet. 22, respectievelijk, links delen van de URL's waar deze kan worden gevonden. Het zei echter dat de tweet van Bhushan werd geblokkeerd en de link naar de URL die door Moitra werd gedeeld, werd verwijderd na de instructie van 20 januari van de Secretary, Information & Ministerie van omroep.

Advertentie

De indieners in het gerelateerde pleidooi zeiden dat de regering officieel geen enkel document/bevel of enige andere informatie in het publieke domein heeft geplaatst “die de redenen verklaart voor de noodzaak om haar noodbevoegdheden uit te oefenen… in plaats van enig ander mechanisme waarin de regels voorzien”. Het zei dat het ministerie “opportuniteit heeft verkozen boven noodzaak en evenredigheid in hun reactie op de documentaire”.

Het zei dat de “inhoud van de BBC-documentaire en de tweets van” Bhushan en Moitra worden beschermd op grond van artikel 19( 1)(a) van de Grondwet, die de vrijheid van meningsuiting en meningsuiting garandeert. “…de inhoud van de documentairereeks valt niet onder een van de beperkingen die zijn gespecificeerd in artikel 19, lid 2, of beperkingen die zijn opgelegd op grond van sectie 69A van de IT Act, 2000”, aldus het.

De indieners betoogden. dat het Hooggerechtshof in het verleden “categorisch had vastgesteld dat kritiek op de regering of haar beleid of zelfs het oordeel van het Hooggerechtshof… niet neerkomt op het schenden van de soevereiniteit en integriteit van India”.