Regeringen lovar krafttag mot “desinformation” om socialtjänsten

0
72

Publicerad 4 februari 2023 kl 17.23

Inrikes. Det sprids “rykten” bland invandrare om att svensk socialtjänst utan några speciella bevis kan omhänderta barn som växer upp i landet. Nu lovar regeringen att motverka “desinformationen” om de kommunala myndigheterna.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag vill vara tydlig med att svensk lagstiftning varken diskriminerar kön eller religion. Jag vill också vara tydlig med att svensk socialtjänst inte kidnappar några barn. Socialtjänsten är välfärdens yttersta skyddsnät. Därför är desinformationskampanjen oacceptabel och regeringen tar nu krafttag mot desinformationen och ryktesspridningen, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister.

En lagrådsremiss för att möjliggöra att ordningsvakter används för att stärka socialsekreterares makt är nu på väg från regeringen.

Den som säger något negativt om socialsekreterare ska dessutom kunna dömas för brott, då “förolämpning mot tjänsteman” kriminaliseras.

Antalet familjehem växer för närvarande snabbt och är en bransch på uppgång. Bara under 2020 fattades beslut om tvångsvård enligt LVU för totalt 3.486 barn i Sverige, vilket är betydligt högre än övriga nordiska länder tillsammans.