Race om zeldzame wilde apen te vaccineren geeft hoop op overleving

0
73

In een klein laboratorium in het Atlantische Woud van Brazilië wiegen onderzoekers met gehandschoende handen en gemaskerde gezichten vier kleine gouden aapjes zodat een dierenarts voorzichtig een naald onder de dunne huid van de buik van elk verdoofd dier kan schuiven. De volgende ochtend brengt biologe Andréia Martins ze naar de precieze plek waar ze zijn gevangen.

Ze opent de kooien van draadgaas en de apen schieten naar buiten, huppelen naar een boom of de grond, beklimmen het bladerdak en hergroeperen zich als een gezin. Ze kletsen luidruchtig terwijl ze in het regenwoud verdwijnen. Deze korte, vreemde ontmoeting met de mensheid was in het belang van hun eigen gezondheid – en het voortbestaan ​​van hun soort. Deze bedreigde wilde apen, gouden leeuwaapjes genaamd, zijn nu gevaccineerd tegen gele koorts, onderdeel van een baanbrekende campagne om een ​​bedreigde diersoort te redden.

“Het vaccineren van wilde dieren omwille van dieren, niet om mensen te beschermen, is nieuw”, zegt Luís Paulo Ferraz, voorzitter van de non-profitorganisatie Golden Lion Tamarin Association. Toen gele koorts zich in 2016 in Brazilië begon te verspreiden, wat resulteerde in meer dan 2.000 menselijke infecties en ongeveer 750 doden, doodde het ook snel een derde van de zeer kwetsbare tamarins, de meerderheid van hen in slechts een paar maanden tijd. Daarom ontwikkelden wetenschappers in Brazilië een gelekoortsvaccin op maat voor de met uitsterven bedreigde apen.

De inentingscampagne startte in 2021 en er zijn al meer dan 300 tamarins gevaccineerd. De eerste dergelijke inspanning in Brazilië roept essentiële vragen op over hoe ver je moet gaan om een ​​soort voor uitsterven te behoeden. Een van de traditionele adagia van conservering is “Laat het zo”. Maar in een tijd waarin elke uithoek van de wereld wordt geraakt door menselijke invloed – van smeltende ijsbergen tot gefragmenteerde bossen tot met plastic gevulde oceanen – roept een nieuwe generatie wetenschappers en milieuactivisten steeds meer op tot meer interventionistische benaderingen om wilde dieren en ecosystemen te redden.< /p>Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Anti-wetenschap beweging is politiek, maar de geneeskunde heeft ook haar … niet overgebracht

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt uit naar jongste MitraVoorstel van Moskou aan RBI: Russisch financieel bedrijf opzetten in India, met… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Carlos R. Ruiz-Miranda, natuurbeschermingsbioloog aan de Staatsuniversiteit van Noord-Rio de Janeiro, is een van de wetenschappers die zich al meer dan drie decennia inzetten om de goudleeuwaapjes te beschermen. Hij zegt dat de vaccinaties de enige optie zijn die overblijft: “Is het te extreem? Geef me een ander alternatief.” Virussen zijn altijd overvloedig aanwezig geweest in de natuur. Maar mensen hebben de omstandigheden en de impact van hoe ze zich verspreiden in dieren in het wild drastisch veranderd.

Lees ook |Deze 'fee'-robot vliegt met de kracht van licht en wind en kan planten bestuiven

Epidemieën kunnen sneller dan ooit oceanen en grenzen oversteken, en soorten die al zijn afgenomen door verlies van leefgebied en andere bedreigingen lopen een groter risico om te worden weggevaagd door uitbraken. “Menselijke activiteit versnelt absoluut de verspreiding van ziekten in niet-menselijke populaties”, zegt Jeff Sebo , een milieuonderzoeker aan de New York University, die niet betrokken was bij het project in Brazilië.

Zuidoost-Brazilië was ooit bedekt met regenwoud, maar tegenwoordig is het golvende landschap een oneffen dambord van donkergroene jungle en met gras begroeide koeienweiden – slechts 12% van dit regenwoud is overgebleven. Toch is het de enige plek ter wereld waar wilde gouden leeuwaapjes leven. De langdurige inspanning om de charismatische apen te redden – beroemd om hun koperkleurige vacht en kleine nieuwsgierige gezichten omlijst door zijden manen – omvatte een baanbrekend fokprogramma in gevangenschap, gecoördineerd door ongeveer 150 dierentuinen over de hele wereld.

Advertentie

Veel daarvan dieren werden vervolgens vanaf 1984 zorgvuldig vrijgelaten in Brazilië, in samenwerking met lokale landeigenaren. Toen kwam gele koorts. Na de eerste door het laboratorium bevestigde dood van een tamarin door het virus in 2018, onthulde een telling van de apen dat de populatie wilde tamarins was gedaald van ongeveer 3.700 naar 2.500.

“Deze epidemie verplaatste zich heel snel van noord naar zuid, door het hele land – dat doet geen enkele natuur”, zei Ruiz-Miranda. “Het zijn mensen. Ze leggen grote afstanden af ​​in bussen, treinen, vliegtuigen. Ze brengen de ziekte met zich mee.” Gele koorts wordt overgedragen door muggen, legde hij uit, maar zeer mobiele geïnfecteerde mensen verspreiden de ziekte veel verder en sneller dan insecten alleen. “We realiseerden ons dat we in vijf jaar tijd de hele bevolking zouden kunnen verliezen als we niets zouden doen”, zegt Ferraz, van de Golden Lion Tamarin Association.

Ten tijde van de uitbraak van gele koorts was Marcos da Silva Freire adjunct-directeur technologische ontwikkeling bij de Oswaldo Cruz Foundation in Brazilië, die toezicht houdt op de diagnostiek en productie van vaccins in het land. Freire regelde met het primatencentrum van Rio de Janeiro om in januari 2018 te beginnen met proeven met verschillende doses gelekoortsvaccins op ongeveer 60 apen, naaste verwanten van de tamarins. Een jaar later controleerde hij het niveau van antilichamen in hun bloed. Het vaccin bleek te werken, zonder negatieve bijwerkingen. Toen het team toestemming kreeg van de overheid om te beginnen met het vaccineren van wilde apen, hield Freire toezicht op de eerste schoten.

Advertentie

Tot nu toe hebben ze meer dan 300 tamarins gevaccineerd en geen nadelige bijwerkingen vastgesteld. Wanneer ze apen hebben gevangen en opnieuw getest, heeft 90% tot 95% immuniteit getoond — vergelijkbaar met de werkzaamheid van menselijke vaccins. De uitbraak lijkt te zijn afgenomen en de gecontroleerde apenpopulatie is over het algemeen gestabiliseerd en zelfs een beetje toegenomen in het biologische reservaat Poço das Antas.

Hoewel autoriteiten elders dieren hebben ingeënt om de menselijke gezondheid te beschermen, is het nog steeds zeer zeldzaam dat wetenschappers vaccininjecties toedienen om een ​​bedreigde diersoort rechtstreeks te beschermen. “Wat zijn de onbedoelde gevolgen van vaccinatie? Je kunt er niet altijd zeker van zijn', zegt Jacob Negrey, bioloog en primatoloog aan de Wake Forest University's School of Medicine. Maar steeds meer wetenschappers onderzoeken de verdiensten van het vaccineren van bedreigde dieren in het wild, en stellen plannen op om tijgers mogelijk te vaccineren tegen hondenziekte in Azië, chimpansees tegen luchtwegaandoeningen in Afrika en koala's tegen chlamydia in Australië.

“Er zijn mensen. die zeggen dat we de natuur niet mogen aanraken, dat we niets moeten veranderen. Maar echt, er zijn geen ongerepte natuurlijke habitats meer”, zegt Tony Goldberg, een ziekte-ecoloog en dierenarts aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, die het vaccineren van dieren in het wild ondersteunt wanneer het veilig en praktisch is. “Mensen worden wakker met de omvang van het probleem en beseffen dat ze iets moeten doen.”